”Otroligt glad – det är ett mål som jag haft”

Madelen Janogy: "Jag känner ingen press"
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter ett tungt år är Madelen Janogy tillbaka.

Nu har hon bytt klubb till ett hårt satsande Hammarby och framför allt – gör comeback i landslaget.

– Jättekul att få vara tillbaka. Det är ett mål som jag har haft, säger den 25-årige anfallaren. 

När förbundskapten Peter Gerhardsson i tisdags i förra veckan presenterade truppen som ska möta USA och Polen (10 och 13 april) fanns det ett namn som stack ut – Madelen Janogys.

Anfallaren, som gjorde succé i VM 2019 med bland annat ett drömmål mot Chile, värvades därefter till tyska storklubben Wolfsburg.

Sedan kom problemen för henne slag i slag med sömnproblem och psykisk ohälsa, vilket ledde till att hon valde att bryta kontraktet med Wolfsburg.

Gerhardsson i oktober: ”Fatts en del fotbollsmässigt”

Janogy tog en paus från fotbollen, vilket hon berättade om i maj förra året för SportExpressen. 

Hösten 2020 var hon tillbaka i Sverige, spelade hon tolv matcher för sin gamla klubb Piteå, men skrev i december på ett kontrakt med Hammarby. 

I oktober förklarade Peter Gerhardsson att Janogy ännu inte åter var aktuell för landslaget:

– Vi gör allt vi kan för att hjälpa henne tillbaka till landslaget, men det fattas en del fotbollsmässigt.

För några veckor sedan slog Janogy fast i en intervju med SportExpressen:

– Det är en resa jag har gjort, jag har tagit mig ur det och av det får man självförtroende och blir starkare. Jag är väldigt nöjd med var jag är i dag.

Understryker hur bra hon mår 

När SportExpressen på onsdagen träffar Janogy i samband med landslagssamlingen understryker hon just hur bra hon nu mår. 

– Jag är otrolig glad och det är skönt att få vara tillbaka. Det är ett mål som jag har haft och det är jättekul att få chansen igen. Det är alltid en ära att få representera landslaget, säger Janogy och fortsätter: 

– Jag har känt mig stark och i form. Jag är överraskad att komma med men... kanske något jag inte hade förväntat mig heller. 

Hammarby-stjärnan berättar vidare att hon inte känner någon press – snarare tvärtom. Janogy vill köra på och visa att hon förtjänar landslagsplatsen. 

– Jag hoppas att det fortsätter gå bra för mig och att jag utvecklas som fotbollsspelare. Det gäller att tänka här och nu och inte så mycket framåt. 

Bennison om utmärkelsen: "Nästan lite overkligt"