Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Osäkra framtiden för Zlatan Ibrahimovic: ”Det jag vill vara”

Zlatan om slutet på karriären – piken till Elanga.
Zlatan Ibrahimovic
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

CHORZOW. Han är en match från ett världsmästerskap. Åtta matcher från en Scudetto och två matcher från en cuptitel.

Zlatan Ibrahimovic spelar mindre och mindre fotboll men hela tiden lika stor roll.

I takt med att hans inflytande har förflyttats kämpar han för att ta sig till en plats där han kan fortsätta prestera.

Kan han ta sig tillbaka dit? Om inte, vad händer då?

– Vi ska vara i en situation där jag kan prestera, inte bara tillföra utanför plan, säger han.

– Hade han sagt att han inte vill vara med, eller om jag hade bestämt att han inte ska vara med hade ni nog fått reda på det redan nu.

Det är drygt ett år sedan som Janne Andersson satt i förbundets lokaler och mellan raderna sa att Zlatan Ibrahimovic skulle göra comeback i det svenska landslaget. Några veckor senare var han uttagen i den första VM-kvaltruppen och uppståndelsen var stor. 

I presskonferenssalen på Friends arena ytterligare någon vecka senare trängs säkert tre gånger fler journalister än vanligt, och frågorna är många. Varför är du tillbaka, hur var det att ta beslutet att återigen missa tid med familjen för att spela landslagsfotboll, ångrar du någonting du har sagt om Janne Andersson nu när ni har talat ut, och hur är det med kroppen, du har ju varit skadad en del?

Ett år senare har landslaget tagit sig till det sista hindret som återstår mellan sig själva och ytterligare ett världsmästerskap. Zlatan Ibrahimovic har missat både EM och stora delar av det här kvalet. Han har varit skadad, presterat mindre än vad man hade trott, men ändå betytt väldigt mycket mer.

Är det över igen vid ett missgynnsamt resultat mot Polen?

Zlatan: ”Det finns inget ego”

Vad är det som driver Zlatan Ibrahimovic numera? Han har missat 16 matcher med Milan hittills den här säsongen, han har bara gjort några få minuter de senaste två månaderna. Under det år som han varit tillbaka i landslaget har det inte blivit mer än fyra framträdanden.

Förbundskaptenen fortsätter att upprepa vilken viktig ledare han är. Det gör både tränare och sportchef i Milan också, och det finns inte en enda lagkamrat som har gjort någonting annat än att hålla med. 

– Det handlar om att ge tillbaka och ge till andra, det finns inget ego här att det handlar om mig, säger han själv. 

Och för första gången är det, precis som han säger, inte han som är den stora stjärnan längre. Det landslag som han är med och representerar nu är ett helt annat än det han lämnade. Han är nu omringad av den generation som han själv har varit med och format. Det finns ett ansvar i det, menar han, ett ansvar som han gärna tar.

– Jag gillar det. Man visar vägen, man tar ett helt annat ansvar. Det är en roll jag gillar, det är någonting jag har växt in i och trivs väldigt bra. Jag tycker att jag hanterar det bra också, säger han.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

När han är avstängd i matchen mot Tjeckien är han aktiv vid sidan om i stället. Vid byten, inför förlängningen. På slutsignal hoppar han på Janne Andersson och firar.

– På planen, vid sidan om planen, jag kommer att göra allt för att vi ska ta oss dit vi vill, säger han. 

Dit de vill är till VM. Under tisdagskvällen får han spela, men det är fortfarande en fråga om hur mycket han klarar av.

Har knappt spelat på två månader

Under veckan har han tränat mycket individuellt, fortsatt rehaba den skada han dragits med och försökt bygga upp kroppen för att vara så redo som möjligt inför den eventuella matchen mot Polen. Nu är den här, och det enda vi vet är att han inte anses vara en startspelare, att han inte har 90 minuter i sig. 

– Jag har ingen aning vad jag ska svara på den frågan. Jag kan inte svara på om han har 80, 70 eller 60 minuter i sig, säger Peter Wettergren dagen efter 1-0-segern mot Tjeckien. 

De senaste tre matcherna i ligan? En minut, sju minuter, tre minuter.

– Läget är som det är, det är ingenting jag kan tänka på. Jag tar mig igenom alla de här svåra situationerna och försöker vara på planen. Vi får acceptera att det är så, säger Ibrahimovic.

Ytterligare ett VM-slutspel hade varit ytterligare en succé för Janne Andersson som förbundskapten. Ytterligare en möjlighet att skriva historia för Zlatan Ibrahimovic. Han är 41 år när bollen sätts i rullning i november, han kan göra sitt första VM-mål om han tar sig dit. 

– Vi ska ta oss till ett VM, det finns ingen fråga om, vi ska, säger han. 

Men ändå, om. Om Sverige inte tar sig dit. Vad gör Zlatan då?

– Lyssna, jag fortsätter så länge jag kan. Jag fortsätter så länge jag kan komma med resultat. Men du måste må bra på planen också, det handlar inte bara om att lira för man har ett liv efter fotbollen också. Och man vill må bra i det nya livet. Så vi får se. Men vi är inte där än.

Och vad händer om ni tar er till VM, förlänger du med Milan då också?

– Vad händer, vi får se vad som händer. Vi ska vara i en situation där jag kan prestera, inte bara tillföra utanför plan. Jag hjälper gärna till och gör allt jag kan, men där jag mår bäst är på planen. Det är där jag vill vara.

Kan inte hålla sig för skratt under pressträffen

Reportern ställer en fråga på polska – i 45 sekunder.
Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Få 100 kr i bonus – bli kund och spela på sport!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset