Sveriges hälsning till Christian Eriksen

Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ULRIK PEDERSEN/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / ULRIK PEDERSEN/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

SEVILLA/STOCKHOLM. Christian Eriksen kollapsade under Danmarks EM-premiär och fick föras till sjukhus. 

På planet ner till Sevilla satt Sveriges landslagsspelare – och först när de landade fick de reda på vad som hade hänt Eriksen. 

– Det blev en orolig och obehaglig känsla i hela kroppen, säger Sebastian Larsson. 

Blågult valde även att hylla 29-åringen med applåder och en stor banderoll med texten ”Kämpa Christian”.  

Christian Eriksen föll under lördagens match mot Finland ihop. Den danske mittfältsstjärnan fick hjärt- och lugnräddning på planen och hela idrottsvärlden höll andan. 

Eriksen fördes till sjukhus och senare kom ett positivt besked: Christian Eriksen var vid medvetande och kunde kommunicera med sina lagkamrater. 

Janne Andersson: ”Det låter så otroligt”

På planet ner till Sevilla satt Blågult. På måndag är det dags för EM-premiären mot Spanien. Under söndagen höll förbundskapten Janne Andersson och lagkapten Sebastian Larsson en digital pressträff och då fick de frågor om Christian Eriksen. 

Landslaget valde även att hylla 29-åringen i samband med träningspasset. En stor banderoll med texten: ”Kämpa Christian” fanns på plats. Spelarna samlades runt den och applåderade.

– Jag skulle vilja säga något om det hemska igår. När vi landade fick vi reda på de hemska hemska nyheterna om Eriksen. Det blev en orolig och obehaglig känsla i hela kroppen. När något sånt här händer finns det inga rivaler, bara medmänniskor. Alla våra tankar går till Christian, hans familj och hela danska truppen. Vi hoppas att han är frisk snart igen. Kämpa Christian, säger Larsson. 

– När vi har landat pratas det redan i planet om detta, när alla sätter på mobilerna. Man fattar först inte, för det låter så otroligt. Det var mycket snack ut ur planet och in i bussen, säger Janne Andersson. 

Larsson: ”Får stå för det”

Hur ser ni på att de danska spelarna fick två val av UEFA kring att spela antingen samma kväll eller dagen efter?

– Vi var inte där i den situationen, så det är jättesvårt att sätt sig in i. Många danska spelare mådde dåligt och tyckte det var en jobbig situation. Att ta det en sånt stort beslut är inte optimalt. Det måste ha varit en oerhört svår situation, säger förbundskapten Janne Andersson. 

Sebastian Larsson är inne på samma spår och poängterar att de danska spelarna på ett ”fantastiskt sätt”. 

– Alla spelare och ledare. Hur man själv skulle hantera situationen är otroligt svårt att säga. Det vet jag inte. De som fattar de besluten om speltid får stå för det. Det fanns ingen optimal lösning på

Väcker Eriksen-situationen några tankar kring er hjärtstatus?

– Ja, vi kollas regelbundet. Man måste ha x antal tester klart innan mästerskap och vanlig klubblagssäsong. Jag känner mig trygg med att jag har gjort de tester som behövs, säger Sebastian Larsson.