Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Olsson om pengarna: ”Vet inte vilken bild folk har”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Upp som en sol, ned som en... Nej just det. Det har bara varit upp för landslagskuggen Kristoffer Olsson.

Eller?

– Jag skulle säga att det har varit väldigt upp och ned, säger han i en intervju om succén med landslaget, vad tiden i AIK betydde för honom och om att inte få träffa sin nyfödda son på nästan tre månader.  

Det är några dagar innan julafton. Kristoffer Olsson har precis landat på svensk mark och sitter på tåget hem till Norrköping. Hans Krasnodar har vunnit tre raka matcher och nu väntar vinterledigt.

– Det är jätteskönt, och viktigt både mentalt och fysiskt nu efter att det har varit mycket matchande. Det är underbart att få komma till Sverige och få lite annan energi, koppla bort fotbollen, säger han med uppenbar glädje i rösten.

I Norrköping väntar fästmön Sofie och deras tre månader gamla son Jamie. Kristoffer fick vara med på förlossningen och han var ledig en vecka efter den. Sedan åkte han tillbaka till Ryssland medan familjen blev kvar i Sverige.

– Det har varit tufft. Jag är glad att jag fick vara med på förlossningen och en stund efteråt, att jag fick vara med om det. Men det var jobbigt att åka därifrån och det har varit tufft att vara ifrån varandra. Men samtidigt är det en del av det.

– Så det har inte bara varit mentalt jobbigt med fotbollen i år, utan de här andra grejerna också som man har haft i huvudet. Min tjej har alltid varit med i Ryssland innan så jag har inte känt så här tidigare, men det är allt med corona som har påverkat.

Olsson berättar att de själva valde att han skulle åka tillbaka ensam.

 – Man får ett annat perspektiv på allt det här med resande och så där när man får en liten son. Det blir annat att tänka på, men nu är jag på svensk mark igen och det är skönt. 

https://www.instagram.com/p/CFsBk2Khesx/?utm_source=ig_web_copy_link

Gjorde raketkarriär via AIK

Det känns som att han kom från ingenstans och blev given överallt. Guldåret 2018 med AIK gav honom en flytt till ryska Krasnodar, vilket sedermera också gav honom precis det han flyttade dit för. En ordinarie plats i a-landslaget. 

– Man känner det kanske inte varje dag, men tänker man efter och kollar tillbaka så känner jag att det har varit två väldigt utvecklande år i Ryssland.

– Jag har fått spela otroligt mycket, spelat både Europa League och Champions League och tagit en ordinarie plats i landslaget. Så det har varit bra, även om man alltid vill ta ännu större kliv och att det ska gå ännu snabbare. 

Utifrån känns det som att det inte kunde gå mycket snabbare från flytten till AIK till var du är i dag. Samtidigt gick du till Arsenal redan som 16-åring, och det var ett tag sedan.

– Ja, beroende på vem jag pratar med tycker vissa att det bara har gått uppåt för mig, andra tycker att det har gått lite upp och ned. Jag skulle säga att det har varit väldigt upp och ned.

Olsson reflekterar över tidslinjen. Han gjorde debut i Arsenals a-lag som 18-åring, flyttade sedan till Danmark, gjorde två U21-mästerskap varav ett som kapten och kom hem till Sverige som 21-åring.

– Det kanske var ett steg ned, men alla mognar i olika åldrar och jag känner att jag har en grundtrygghet och jag känner ingen stress över att saker och ting måste gå väldigt snabbt, säger han.

– Jag har utvecklats hela tiden, så när jag har tagit mina steg, både i AIK, i landslaget och här i Ryssland har jag varit redo. Det är klart att jag vill ta nästa steg, men jag känner ingen panik över det. Jag är på rätt väg och jag utvecklas hela tiden. Men det går upp och ned för alla fotbollspelare, det är precis som livet i övrigt. 

Olsson med SM-bucklan 2018.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

”AIK är en sådan klubb”

När Kristoffer Olsson lämnade AIK pratade man om att han lämnade ett hål efter sig på mittfältet. I podcasten Studio Allsvenskan uttryckte Janne Andersson nyligen att om Kristoffer Olsson inte kan spela måste han använda sig av en annan spelartyp, för det finns bara en som han.

Jag frågar om han själv kan förklara vad det är för egenskaper han har som gör honom så svår att ersätta.

– Jag är kanske inte den snabba och starka som ska vinna dueller, utan jag ska ha bollen mycket och försöka sätta mina medspelare i bra situationer så att vi kan göra mål. Det är min främsta egenskap, att jag ska göra vårt anfallsspel bättre med mina passningar och att jag är ganska bra på att hitta öppningar. 

– I AIK spelade vi ganska lågt och då hade jag en position där jag gick med mycket i kontringar. Men i Krasnodar har jag utvecklats ännu mer i det defensiva och blivit mer komplett, i duellspelet och de delarna. Det är nog därför jag har kunnat ta den rollen jag har i landslaget också, att jag har båda delarna. 

Vad betydde tiden i AIK för dig?

– Den betydde väldigt mycket. Den pressen man har i AIK är sådan att man får höra lite skit när det går dåligt, sedan kommer man ut starkare av det. Och när det går bra i AIK känns det som att ingenting kan stoppa en, så självförtroendemässigt tror jag att just AIK är en sådan klubb som man får med sig väldigt mycket ifrån. 

Bemöter fördomarna om ryska ligan

En vanlig fördom är att spelare går till Ryssland enbart för pengarnas skull. Men Kristoffer Olsson slår ned på den.

– Om man ser till att det kommer många unga spelare till ligan just nu, som är i början av sin karriär, så handlar det nog inte om pengar främst. Men det är klart att för många spelare som är lite senare i sin karriär kanske det handlar om pengar.

– Jag vet inte riktigt vad för bild folk har av hur höga lönerna är, men jag tror att för de unga spelare som gått hit senaste åren handlar det minst lika mycket om att det är en bra liga och ett bra steg. Även om fotbollen tyvärr är sådan att allt fler bara tänker på pengar, så är det ju. Men för mig är det snarare en bonus. 

Men den bonusen måste vara ganska bekväm att ha?

– Självklart, men för mig handlar det som sagt om fotboll. Jag har aldrig varit den som brytt mig om att ha högst lön eller tjäna massvis, det är mer att man vill ha rätt nivå jämfört med vad de andra i klubben tjänar och that’s it. Annars fokuserar jag inte på det. 

– Men det är klart att det är en trygghet, och det gör livet lite enklare med en del grejer, men det är bara det. 

Hur ser steget från Ryssland ut när den dagen kommer? 

– Jag vill spela i en av de absolut största ligorna. Det har varit tanken redan från början när jag kom till ryska ligan, att jag ska vara här i några år innan jag är redo för att gå vidare till något ännu bättre.

Var vill du?

– Man vet hur fotbollen är, man kan alltid ha en drömliga men det handlar mest om att det ska vara rätt klubb och att man kan ha ett bra liv utanför också. Särskilt nu med Jamie, vår lilla son, att det är mycket mer än bara det fotbollsmässiga som ska klaffa. Det har blivit otroligt viktigt nu med, det känner man. 

Kontraktet med Krasnodar sträcker sig till sista juni 2023. Och när 2021 har firats in med familjen hemma i Sverige åker Kristoffer Olsson tillbaka till Ryssland för att samlas med laget den 12 januari. Men den här gången åker han inte själv.

– De följer med, jag klarar mig inte utan dem längre, nu får det räcka.