Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ödesmatch väntar efter jättedramat

Expressens Daniel Kristoffersson och Philip Gadd summerar matchen.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Sverige åkte på ett blytungt kvitteringsmål i slutsekunderna mot Spanien. 

Samtidigt tappade Rumänien en ledning i slutet mot Norge. 

Nu väntar en avgörande match för Blågult mot Rumänien i nästa omgång. 

- Vi har allt i egna händer, det är upp till oss om vi ska gå vidare, säger Kristoffer Olsson. 

Inför tisdagskvällens omgång hade Sverige ett löst grepp om andraplatsen i gruppen. De låg en poäng före Rumänien som mötte Norge samtidigt som Sverige tog sig an Spanien. 

Sverige såg länge ut att ta en bragdartad seger på ett fullsatt Friends arena mot Spanien, men i slutminuterna satte Spanien sitt kvitteringsmål. 

Samtidigt spelades en - med svenska ögon sett - högintressant match i Rumänien. Där spelade Rumänien mot Norge och den slutade 1-1 efter en sen kvittering från norskt håll. 

Den norska poängen var väldigt viktig för svensk del, för det innebär att Sverige behåller andraplatsen i gruppen, en poäng före Rumänien. 

- Jag frågade direkt vad matchen blev. Vi har allt i egna händer, det är upp till oss om vi ska gå vidare. Jag tycker ändå att vi gör det bra, vi ska vara stolta, säger Kristoffer Olsson. 

– Vi följde med i Norges match väldigt lite, men vi visste vad det stod. Vi hade info om att Rumänien ledde. Granen (Andreas Granqvist) frågade om vi skulle gå för det. Nu om man tittar på tabellen är det bättre än innan den här omgången. Jag är nöjd med dagens resultat, säger Janne Andersson. 

Läget i Grupp F

1. Spanien, 8 matcher, 20 poäng, +14

2. Sverige, 8 matcher, 15 poäng, +9

3. Rumänien, 8 matcher, 14 poäng, +9

4. Norge, 8 matcher, 11 poäng, +3

5. Malta, 8 matcher, 3 poäng, -19

6. Färöarna, 8 matcher, 3 poäng, -16

• Sverige är klart för EM vid seger borta mot Rumänien i nästa match

• Sverige är klart för EM vid oavgjort borta mot Rumänien och därefter seger hemma mot Färöarna i den sista omgången

• Sverige går till EM vid förlust borta mot Rumänien och seger hemma mot Färöarna, samtidigt som Rumänien inte besegrar Spanien i sista omgången. Vid oavgjort Spanien-Rumänien och svensk seger mot Färöarna avgör inbördes möten.

Avgörande match väntar Sverige i Rumänien

Men resultatet mellan Rumänien och Norge ändrar inte det faktum att nästa match kommer att bli väldigt avgörande.  

Då, den 15 november, då reser Sverige till Rumänien för en match som kan bli helt avgörande för hur gruppen slutar. Vinst där och Sverige är klart för EM. Även oavgjort räcker långt. 

Vid förlust är läget lite mer prekärt. Men hoppet är sannerligen inte ute. 

För i den avslutande omgången står Sverige och Rumänien inför vitt skilda utmaningar. Sverige tar sig an Färöarna på hemmaplan medan Rumänien möter Spanien på bortaplan. 

Det är dock ett Spanien som redan är EM-klart.

– Jag hoppas att det blir så att vi inte behöver tänka på den sista matchen mot Färöarna utan att vi blir klara vid seger mot Rumänien, säger Sebastian Larsson. 

– Lägger man ihop alla resultat som varit i vår grupp de här två omgångarna och sammanfattar det så är det klart att vi med all säkerhet hade tagit det på förhand, hur utgångsläget är nu.

– Det är mycket bättre att det räcker med kryss mot Rumänien. Vi förbereder oss för att vinna matchen. Jag tror inte på att försöka kryssa, säger Janne Andersson. 

”Kul att åka till Bukarest”

Mittfältaren Emil Forsberg var nöjd med Norges sena kvittering.

– Det är skönt och bra för oss. Det blir kul att åka till Bukarest nu och slå Rumänien. Vi ska se möjligheterna, det är en match där mycket står på spel. Vi har spelat sådana matcher tidigare och vi är vana vid det. Det ska bara bli kul.

Återstående matcher i Grupp F

15 november: 

Norge-Färöarna

Rumänien-Sverige

Spanien-Malta

 

18 november: 

Malta-Norge

Spanien-Rumänien

Sverige-Färöarna