Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norges nya superlöfte som gör enorm succé

Foto: GEPA PICTURES
Foto: GEPA pictures

Namnet Håland har i åratal varit förknippat med ett av Premier Leagues värsta överfall någonsin. 

Det ämnar Erling Braut Håland, 19, ändra på. 

Norges supertalang gör enorm succé i den österrikiska ligan och är nu uttagen av Lars Lagerbäck till EM-kvalmatchen mot Sverige. 

– Han är den största anfallstalangen i Norge sedan John Carew, säger VG:s fotbollskrönikör Knut Espen Svegaarden. 

Erling Braut Håland var för liten för att han i dag ska kunna minnas sin pappas tid som professionell fotbollsspelare. Norges nyaste fotbollstalang föddes under den brittiska högsommaren år 2000 i Leeds, samma sommar som hans pappa Alf Inge Håland värvades från Leeds United till Manchester City. 

För Alf Inge Håland var den här säsongen, hans första som pappa, i realitet hans sista som fotbollsproffs. 

I april 2001 vankades det derby mellan Manchester City och Manchester United. Det var det första Manchesterderbyt på Old Trafford på 2000-talet och matchen slutade 1-1. Men det är det så gott som ingen som minns. Den här matchen är ihågkommen för en enda sak. 

Roy Keanes vansinnestackling. 

”Den mest berömda skräcktacklingen i Premier Leagues historia”, enligt sajten Complex.

Skräcktacklingen som avslutade Alf Inge Hålands karriär

Historien med Alf Inge Håland och Roy Keane tar sin början i en match mellan Manchester United och Leeds United i september 1997. Håland och Keane drabbar samman i en löpduell strax utanför Leeds straffområde. Keane sparkar till mot Håland och faller sedan ner till marken. 

Vad ingen vet där och då är att Keane drog av sig korsbandet i den situationen. Håland är dock övertygad om att Keane har försökt filma till sig en straff. Norrmannen rusar fram till Keane och skriker en svada väl valda ord till honom. 

Under de kommande åren möts de ett par gånger till utan att något spektakulärt händer. Keanes hämnd dröjer till april 2001. 

Håland rensar bort en boll framför ögonen på Keane som med sträckt ben sparkar norrmannen över knäet. Keane får rött kort och Håland klarade av att slutföra matchen. Men tacklingen ledde till kvarstående knäproblem för honom och under sommaren 2001 så genomgick han en operation. 

Roy Keanes berömda skräcktackling på Håland

Alf Inge Håland spelade ett antal strömatcher till i sin karriär, men hans sargade knä höll inte längre. 2003 avslutade han sin karriär och han har efter det beskyllt Keane för att han tvingades sluta.  

Erling Håland debuterade som 15-åring

När skorna var placerade på hyllan så valde Alf Inge Håland att flytta tillbaka till Norge med familjen. Sonen Erling Braut Håland, nu tre år gammal, skulle om några år inleda sin fotbollskarriär i Bryne, precis som Alf Inge hade gjort många år tidigare. 

Men där slutar egentligen jämförelserna mellan Erling Braut och Alf Inge. Pappa Håland var en hårdför mittback eller defensiv mittfältare, sonen Håland är en centertank och målmaskin. 

Redan som 15-åring stod det klart att han var en exceptionell talang och i maj 2016 fick han debutera för Brynes seniorlag. Hans framfart i Bryne ledde till att Molde, med en viss Ole Gunnar Solskjaer som tränare, fick upp ögonen för honom och på vintern 2017 värvades Håland till Molde. 

Den 194 centimeter långa anfallaren fick vänta på sommaren samma år innan han gjorde sitt första mål för klubben. Därefter blev han, trots sin ringa ålder, sakta men säkert en allt viktigare pjäs i det norska laget. 

Erling Håland uttagen - kan starta mot Sverige

Sommaren 2018 får Håland sitt stora genombrott när han gör fyra mål på blott 17 minuter och fyra sekunder mot Brann i den norska ligan. Håland gör det inför mängder med internationella scouter på läktaren och tränaren Ole Gunnar Solskjaer jämför sin guldklimp med den belgiska anfallsstjärnan Romelu Lukaku. Allt som allt blev säsongen 2018 en strålande framgångssaga för Håland som nätade totalt 12 gånger på 25 framträdanden och det var flera europeiska storheter som ryktades rycka i honom. 

Men Hålands val föll, en smula överraskande, på österrikiska Red Bull Salzburg. Han skrev på under vintern 2019, men fick inte spela så mycket under våren. Men den här säsongen har han fått en fullkomligen glimrande start. Det började med ett hattrick i cupmatchen mot Parndorf, därefter har den unga norrmannen gjort sju mål på endast fem ligaframträdanden. 

För detta belönas Håland nu med en plats i det norska A-landslaget för första gången till EM-kvalmatcherna mot Malta och Sverige. 

Den norska förbundskaptenen Lars Lagerbäck berättar att han är aktuell för en plats i startelvan. 

– Det är klart att vi har honom i tankarna när det kommer till en startelva. Vi känner inte honom så väl än, men det är inte otänkbart att han får starta. 

Erling Hålands osannolika rekord - nio mål i en landskamp

Uttagningen av Håland till landslaget rosas av den norska mediekåren. VG:s fotbollskrönikör Knut Espen Svegaarden kallar Håland för Norges största anfallstalang sedan John Carew och TV2:s Erik Huseklepp vill att Håland ska få spela direkt. 

– Jag hoppas han går rätt in i startelvan, jag menar att han är tillräckligt bra för att göra det. Han kan skapa enorma problem för vilket försvar som helst med sin fart, fysik och öga för mål, säger han. 

Den 8 september drabbas de samman på Friends arena och det är inte otänkbart att de svenska försvararna kommer att få ställas mot norsk fotbolls nästa stora namn. 

Och om Sverige behöver en extra förvarning om vad Håland är kapabel till behöver man bara titta på hans senaste ungdomslandskamp för Norge. 

Det var i U20-VM mot Honduras när Håland gjorde nio (!) mål i Norges 12-0-seger mot centralamerikanerna. Ett nytt rekord för flest antal gjorda mål av en spela i U20-VM-sammanhang.