Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordiska länderna vill söka EM tillsammans

Karl-Erik Nilsson.
Foto: Petter Arvidson
Foto: Johanna Lundberg

Sverige vill tillsammans med Danmark, Norge och Finland ansöka om värdskapet till EM 2024 eller 2028.

Det beslutet tog de olika förbunden gemensamt på Fifakongressen i Zürich förra veckan.

– Det skulle vara ett väldigt spännande, gemensamt projekt, säger förbundsbasen Karl-Erik Nilsson.

I februari 2009 bestämde sig Sverige och Norge gemensamt att söka värdskapet till EM i fotboll 2016. Men senare samma år drogs kandidaturen tillbaka då de båda staterna sa nej till att bidra med pengar.

Men det betyder inte att vare sig Sverige eller Norge har gett upp drömmen om ett EM i framtiden. På fredagen meddelade det danska fotbollsförbundet (DBU) att de tillsammans med Sverige, Norge och Finland ska undersöka möjligheten om att arrangera ett EM i länderna antingen 2024 eller 2028.

– De nordiska fotbollsförbunden har liknande värderingar på flera områden. Bland annat om hur vi kan arrangera ett EM-slutspel med fokus på frivillighet, hållbarhet och välbefinnande inom fotbollen. Dessutom har vi en gemensam kärlek till sporten och en önskan om att vara värdar för ett EM, säger den danska förbundsbasen Jesper Möller.

Sverige sugna på EM

Den svenska förbundsbasen Karl-Erik Nilsson bekräftar att Sverige är med i satsningen.

– Vi ska förutsättningslöst kolla om vi kan vara en kandidat till 2024 eller 2028. Det skulle vara ett väldigt spännande, gemensamt projekt - en nordisk lösning så att säga. Det är i ett embryostadiet än, men vi ska jobba vidare med det under våra möten det kommande året, säger han.

Går det att säga vad som talar för och emot den här nordiska lösningen?

– Det är precis det vi måste titta på. Men vi är väl ansedda som arrangörer. Det funkar bra här, det är ordning och reda i samhället och vi brukar leverera det vi lovar. Så vi i de nordiska länderna har ett gott renommé som arrangörer och jag tror att vi kan göra något gott tillsammans, säger Nilsson.

– Sen måste vi fråga oss om vi har arenor och faciliteter som räcker till? Men det finns gott om tid så vi kan lösa det.

Enligt DBU så kommer Uefa att ta ett beslut om värdlandet för EM 2024 i början av året 2017.