Karl-Erik Nilsson. Foto: Petter ArvidsonKarl-Erik Nilsson. Foto: Petter Arvidson
Karl-Erik Nilsson. Foto: Petter Arvidson
Foto: Johanna LundbergFoto: Johanna Lundberg
 Foto: Johanna Lundberg

Nordiska länderna vill söka EM tillsammans

Publicerad

Sverige vill tillsammans med Danmark, Norge och Finland ansöka om värdskapet till EM 2024 eller 2028.

Det beslutet tog de olika förbunden gemensamt på Fifakongressen i Zürich förra veckan.

– Det skulle vara ett väldigt spännande, gemensamt projekt, säger förbundsbasen Karl-Erik Nilsson.

I februari 2009 bestämde sig Sverige och Norge gemensamt att söka värdskapet till EM i fotboll 2016. Men senare samma år drogs kandidaturen tillbaka då de båda staterna sa nej till att bidra med pengar.

Men det betyder inte att vare sig Sverige eller Norge har gett upp drömmen om ett EM i framtiden. På fredagen meddelade det danska fotbollsförbundet (DBU) att de tillsammans med Sverige, Norge och Finland ska undersöka möjligheten om att arrangera ett EM i länderna antingen 2024 eller 2028.

– De nordiska fotbollsförbunden har liknande värderingar på flera områden. Bland annat om hur vi kan arrangera ett EM-slutspel med fokus på frivillighet, hållbarhet och välbefinnande inom fotbollen. Dessutom har vi en gemensam kärlek till sporten och en önskan om att vara värdar för ett EM, säger den danska förbundsbasen Jesper Möller.

Sverige sugna på EM

Den svenska förbundsbasen Karl-Erik Nilsson bekräftar att Sverige är med i satsningen.

– Vi ska förutsättningslöst kolla om vi kan vara en kandidat till 2024 eller 2028. Det skulle vara ett väldigt spännande, gemensamt projekt - en nordisk lösning så att säga. Det är i ett embryostadiet än, men vi ska jobba vidare med det under våra möten det kommande året, säger han.

Går det att säga vad som talar för och emot den här nordiska lösningen?

– Det är precis det vi måste titta på. Men vi är väl ansedda som arrangörer. Det funkar bra här, det är ordning och reda i samhället och vi brukar leverera det vi lovar. Så vi i de nordiska länderna har ett gott renommé som arrangörer och jag tror att vi kan göra något gott tillsammans, säger Nilsson.

– Sen måste vi fråga oss om vi har arenor och faciliteter som räcker till? Men det finns gott om tid så vi kan lösa det.

Enligt DBU så kommer Uefa att ta ett beslut om värdlandet för EM 2024 i början av året 2017.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag