Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nobben: ”Vill helst inte vara i Sverige”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Möjligheten finns, men landslaget avstår från att ha sin EM-bas på hemmaplan under slutspelet.

– Vi vill helst inte vara i Sverige under den perioden, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

Om två veckor återvänder han till Bukarest. Tillsammans med bland andra förbundskaptenen Janne Andersson följer Pettersson slutspelslottningen på plats.

Det blir knappast ett drama som det på fredagskvällen – men garanterat spännande. I vilken grupp Sverige hamnar har mer än sportslig betydelse. Logistiken kring ”Eurobonus-EM” kräver mycket planering.

Uefa flaggar dessutom för att det kan komma att krävas en kompletterande lottning efter playoff-spelet i slutet av mars. Det hänger ihop med att tolv länder arrangerar mästerskapet och de nationer som står som värdar är garanterade spel (två matcher av tre i gruppspelet) på hemmaplan om de kvalar in. Om ett eller flera landslag med värdskap tvingas till playoff och kvalar in behöver justeringar troligen göras.

– Jag känner till att det finns vissa scenarier när det kan bli så (kompletterande lottning), men så långt in i det hela har jag inte tittat. Vi tar det när det kommer och så fixar vi det då, säger Stefan Pettersson.

Uefa fick stark kritik från olika håll när beslutet – under Michel Platinis tid som ordförande – togs att genomföra EM-slutspelet i tolv länder, utspridda över hela Europa, från Irland i väster till Azerbajdzjan i öster och från Spanien i söder till Ryssland i norr.

Det rådande klimatpolitiska läget har gett nytt bränsle åt kritiken. Det väntar ett farande och flängande – för att inte tala om flygande – som aldrig förr under EM-slutspelet, som vanligtvis avgörs i ett eller i två till varandra gränsande nationer.

Blågult om val av EM-bas: ”Mycket krångel”

För Pettersson och hans kollegor på förbundet handlar det om att lösa en mängd logistiska knutar framöver.

– Det är ganska svårt. Det är så mycket krångel, säger Pettersson.

TT: Hur långt framme ligger ni i planeringen?

– Vi har kollat på de olika städerna och var vi eventuellt kan ha våra läger, beroende på vilken stad vi hamnar i. Det är tolv städer och Uefa har erbjudit tre, fyra olika hotell och träningsanläggningar i varje stad.

– Det är 48 ställen du ska kika på. Det finns kataloger vi tittar i och så har vi varit och kikat själva och tagit hjälp av våra nordiska kollegor som också varit i väg. Och så har vi delat med oss av informationen.

– När vi väl vet var vi hamnar kommer vi att kolla igen. Det är inget att grotta ned sig i nu eftersom det beror så mycket på vilka som går vidare nu och senare.

TT: Måste ni ligga i det land där ni spelar två matcher?

– Nej, men vill du bo i en värdstad får du all service från Uefa, allt blir ordnat för dig. Vill du bo någon annanstans, men i ett värdland, får du lite mindre. Vill du bo någon annanstans – som i Sverige – får du sköta det mesta själv men måste ändå sköta allt enligt Uefas regler, det kommersiella och så vidare.

”Vi vill helst inte vara i Sverige”

TT: Har ni uteslutit det senare alternativt?

– Det har vi nog gjort. Vi vill helst inte vara i Sverige under den perioden.

TT: Befinner ni er helst i det land där ni spelar två matcher?

– Det beror på vilket land det blir och vilka val vi har. Helst vill man hamna centralt i Europa för att slippa resa allt för mycket och för långt, säger Stefan Pettersson.

Håkan Sjöstrand berättar om planeringen inför EM för SportExpressen:

– Vi har varit ute i väldigt god och tittat på olika platser under en längre tid där vi skulle kunna ha vår bas. Men det är otroligt många ställen som skulle kunna bli en bas, så det är ett speciellt arbete den här gången. Vi vet ju fortfarande var vi kommer att hamna om det blir EM-slutspel. Så det är inte helt enkelt, men det är ett arbete som har pågått en längre tid, säger Sjöstrand.