Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅNFoto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN
 Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
 Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Nilla Fischer utsatt för dödshot: "Idioter"

Publicerad

Nilla Fischer skrev historia när hon blev första spelare att bära en regnbågsfärgad lagkaptensbindel i Bundesliga.

På sociala medier har responsen inte enbart varit positiv.  

– Jag får negativa kommentarer, men ändå inte den värsta sortens, säger Fischer till Guardian.

Nilla Fischer har blivit en av svenska landslagets främsta förespråkare för jämlikhet.

Svenskan är inte rädd att ta debatten, och i mars tidigare i år blev hon historisk när hon blev första spelare att bära en regnbågsfärgad lagkaptensbindel i Bundesliga, i sitt Wolfsburg.

Svenskan har tidigare berättat för fotbollsmagasinet Offside att tyska fotbollsförbundet först var skeptiska till idén, men efter påtryckningar från henne själv och Wolfsburg så fick hon sin vilja igenom. För Offside berättade Fischer också om responsen. På Facebook nåddes hon av kommentaren: "Mångfald i sin ära, men lesbiska, bögar och andra avarter är inte värda att leva. Du borde dö.".

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte tar illa upp. Jag blir både förbannad och ledsen, men mest känns det väldigt sorgligt, att det finns människor som inte accepterar allas lika värde, sa Fischer till SportExpressen för två veckor sedan.

"Kommer alltid finnas idioter"

Nu medverkar den svenska mittbacken i en längre intervju i brittiska Guardian, som berättar om hennes kamp för jämlikhet, och utvecklar sin syn.

– Det kommer alltid att finnas idioter, men jag kommer fortsätta att lägga ut saker på sociala medier. Och det är många fler positiva kommentarer än negativa. Det kommer till en punkt där det är ledsamt (att läsa om kränkande kommentarer) men det är så det är. Man måste fortsätta jobba på och det är viktigt att aldrig ge upp, säger hon till Guardian.

Fischer menar att hon gärna tar på sig rollen som förespråkare för jämlikhet.   

– Andra spelare i laget har varit med om liknande saker, även kvinnor som jobbar med medier. Det är ett tufft klimat. Jag får negativa kommentarer, men ändå inte den värsta sortens. Så när det händer andra kvinnor så tänker jag: "OK, jag får vara stark för resten av oss", säger Fischer.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag