Lotta Schelin och Caroline Seger, två av nyckelspelarna i det svenska landslaget. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNLotta Schelin och Caroline Seger, två av nyckelspelarna i det svenska landslaget. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Lotta Schelin och Caroline Seger, två av nyckelspelarna i det svenska landslaget.  Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Lotta Schelin. Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅNLotta Schelin. Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN
Lotta Schelin. Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN
Stina Blackstenius deppar efter förlusten mot Tyskland i OS. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅNStina Blackstenius deppar efter förlusten mot Tyskland i OS. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Stina Blackstenius deppar efter förlusten mot Tyskland i OS. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

"Ni slänger gärna upp det i ansiktet på oss"

Publicerad

ARNHEM. Tio raka förluster. 

Så ser Sveriges facit ut mot Tyskland. 

– Ni slänger gärna upp det där i ansiktet på oss. Men ja, jag har fan revanschlust mot Tyskland, säger Lotta Schelin inför måndagens EM-premiär. 

När Sverige efter två bragdartade insatser mot USA och Brasilien i kvarts- och semifinalerna tog sig till OS-final förra sommaren var det tyskorna som satte stopp för en fullbordad succé. 

Tyskland vann finalen med 2–1. 

Nu väntar ett returmöte när Sverige på måndag ställs mot tyskorna i EM-premiären. 

Tio raka mästerskapsförluster - Sveriges facit mot Tyskland är minst sagt dystert. 

– Ni slänger gärna upp det där i ansiktet på oss. Och jag brukar inte vilja snacka om revanschlust, men mot Tyskland gör jag gärna det. Jag har fan revanschlust mot dem, säger Lotta Schelin. 

Trots Sveriges tunga facit mot Tyskland menar Schelin att det är en favoritmotståndare. 

– Det kan låta sjukt, men ofta blir det väldigt bra och tajta matcher. Vi vet att vi kan vara där och utifrån det, kalla oss dumma men vi har en tro att kunna slå dem varje gång.

– Skillnaden nu är att det är i ett gruppspel, det betyder jättemycket och ingenting. Det blir en mer avslappnad känsla att möta dem nu än i OS-finalen. 

Sundhage mål mot Tyskland

Tyskland genomgår en generationsväxling och har dessutom fått en ny förbundskapten i Steffi Jones efter att Silvia Neid, en av tidernas mest framgångsrika landslagscoacher, har slutat.

– Att det har blivit förändringar i gruppen kan vara något vi kan utnyttja, även om Tyskland har presterat väldigt bra även efter förändringarna, säger Schelin.  

Caroline Seger ser även hon fram emot att möta giganten Tyskland. 

– Det ska bli intressant att möta dem, för att se hur mycket de har förändrats. Tyskland har samtidigt respekt för oss som lag. Att de sedan har det här mentala övertaget "vi vinner alltid ändå", det är så klart deras fördel, säger Seger. 

Den enda i årets EM-trupp som var med i den senaste mästerskapssegern mot Tyskland var förbundskaptenen Pia Sundhage. Då, som spelare, gjorde hon ett av målen när Sverige vände 0–2 till 3–2 i gruppspelet i VM 1995.

SVERIGES DYSTRA FACIT MOT TYSKLAND

Sverige har mött Tyskland 26 gånger genom åren. Tyskland har ett rejält övertag i statistiken, med 19 segrar mot Sveriges sju. Särskilt de senaste tio åren har dominansen varit i det närmaste total.

Alla landskamper mellan Sverige och Tyskland

19 augusti 2016, OS-final i Rio de Janeiro, 1–2

20 juni 2015, VM-åttondelsfinal i Ottawa, 1–4

11 mars 2015, landskamp i Parchal, 1–2

4 mars 2015, landskamp i Villa Real Santo António, 4–2

29 oktober 2014, landskamp i Örebro, 1–2

24 juli 2013, EM-semifinal i Göteborg, 0–1

5 mars 2012, landskamp i Parchal, 0–4

26 oktober 2011, landskamp i Hamburg, 0–1

9 mars 2009, landskamp i Faro, 3-2

15 augusti 2008, OS-kvartsfinal i Shenyang, 0–2 efter förlängning

10 mars 2008, landskamp i Villa Real Santo António, 0–2

11 mars 2006, landskamp i Loulé, 0–3

9 mars 2005, landskamp i Lagos, 1–2

26 augusti 2004, OS-bronsmatch i Aten, 0–1

12 oktoboer 2003, VM-final i Carson, 1–2 efter förlängning

7 mars 2002, landskamp i Faro, 2–1

7 juli 2001, EM-final i Ulm, 0–1 efter förlängning

23 juni 2001, EM-gruppspel i Erfurt, 1–3

19 september 2000, OS-gruppspel i Melbourne, 0–1

9 juli 1997, EM-semifinal i Karlstad, 0–1

7 juni 1995, VM-gruppspel i Helsingborg, 3–2

26 mars 1995, EM-final i Kaiserslautern, 2–3

7 september 1994, landskamp i Wolfenbütel, 1–3

22 september 1993, landskamp i Borås, 3–2

11 mars 1993, landskamp i Ayia Napa, 3–1

29 november 1991, VM-bronsmatch i Guangzhou, 4–0

(TT)

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag