Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”När man säger så kan det ske förändringar”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Sverige mot Finland. 

Ett toppmöte i VM-kvalet mellan två lag som känner varandra väl. 

– Jag tycker att vi har bra koll, men som alltid när man säger det så kan det ske förändringar, säger förbundskapten Peter Gerhardsson. 

Gamla Ullevi är utsålt när Sverige i kväll tar emot Finland i VM-kvalet. Det är också ett möte mellan två lag som toppar gruppen, Sverige före Finland, men som dessutom känner varandra väl. 

– Jag har haft bra koll på dem under en längre tid. Det är ett välorganiserat lag som har en tydlighet i hur de spelar och många av spelarna har spelat eller spelar i damallsvenskan, säger förbundskapten Peter Gerhardsson och fortsätter: 

– Jag tycker att vi har bra koll, men som alltid när man säger det så kan det ske förändringar. Vi är ett exempel på ett lag som ändrar i formationer och roller, och det är ibland det som avgör. 

Gerhardsson menar vidare att kontringsspelet är en av Finlands största styrkor. 

– De är väldigt skickliga där, precis som vi är. Och det är inte omöjligt att matchen kommer att avgöras på just kontringar.

”En helt annan match”

2013 möttes Sverige och Finland på Gamla Ullevi i EM, då blev det svensk seger med 5–0. En match som Caroline Seger minns som en otroligt rolig dag. Den svenska lagkaptenen menar dock att läget är annorlunda den här gången. 

– Det är ett annat Finland och ett annat Sverige nu, och det kommer bli en helt annan matchbild. 

Seger om kvällens motstånd: 

– Det är ett lag som är skickliga i sitt försvarsspel, att ligga rätt och att attackera när möjligheten ges. Det är nästan så att man ska spela in i gapet på dem så att de kan ställa om, för de har ju snabba spelare. Det är ett kontringsskickligt Finland vi ställs mot, säger Seger som till vardags spelar tillsammans med den finska landslagsspelaren Ria Öling i klubblaget Rosengård.  

– Det är en duktig fotbollsspelare som jag tror att det går att få ut mycket mer av. Hon har gjort sitt första år i Rosengård och har gjort bra ifrån sig, även om det är mycket nytt. Jag tror att det kommer att bli en annan Ria vi ser nu, hon är van vid sitt landslag, säger Seger.

”Det kommer bli nyckeln”

Sverige har haft en hel del skadebekymmer inför mötet med Finland. Kosovare Asllani, Nathalie Björn och Anna Anvegård saknas. 

Och läget är osäkert kring både Hanna Bennison (förkyld) och Rebecka Blomqvist (som stukade foten under en landslagsträning). 

Men Fridolina Rolfö är trots det optimistisk inför stormatchen: 

– Jag tror att vårt anfallsspel kommer att bli nyckeln. Vårt försvarsspel har varit stabilt under en längre tid. Jag hoppas och tror att vi kan utveckla vår sista tredjedel. Men det ska bli spännande att se hur Finland väljer att spela mot oss. 

TV: Seger om den utsålda matchen