Mikael Lustig sjunger nationalsången – efter den var han rejält upprörd på den italienska publiken. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNMikael Lustig sjunger nationalsången – efter den var han rejält upprörd på den italienska publiken. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Mikael Lustig sjunger nationalsången – efter den var han rejält upprörd på den italienska publiken. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Kvällen slutade dock i dur för Lustig - som tillsammans med sina lagkamrater fick fira avancemanget till VM. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNKvällen slutade dock i dur för Lustig - som tillsammans med sina lagkamrater fick fira avancemanget till VM. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kvällen slutade dock i dur för Lustig - som tillsammans med sina lagkamrater fick fira avancemanget till VM.  Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin och Mikael Lustig på Fotbollsgalan 2011. Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURESJosefin och Mikael Lustig på Fotbollsgalan 2011. Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES
Josefin och Mikael Lustig på Fotbollsgalan 2011. Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES

Mikael Lustigs utbrott kritiseras av hans fru

Publicerad

Mikael Lustig var rasande efter att den svenska nationalsångens buats ut på San Siro och fångades i tv när han skrek könsord. 

Det noterade bland många andra hans fru Josefin Lustig - något hon inte uppskattade. 

"Var Mickes ordval något jag stöttar? Nej. Är det ett ord han eller någon annan i vår familj vanligtvis använder? Absolut INTE. Jag har självklart pratat om detta med min man", skriver hon på sin blogg

När den svenska nationalsången spelades på San Siro inför den avgörande VM-playoffmatchen mellan Italien och Sverige så buades den ut av den italienska publiken. 

Det retade gallfeber på den svenska högerbacken Mikael Lustig som gestikulerade och utbrast:

– Jävla fittor är de.

Såväl ljud som bild fångades upp av Kanal 5. Lustig förklarade sig med att buandet retade upp honom. 

– När det är nationalsång ska man visa respekt, och det gjorde de inte tycker jag. Jag blev taggad och förbannad, det var kanske bra, säger han. 

Kritik mot Lustig efter könsorden

Lustigs ordval har mötts av kritik. Organisationen Locker room talk menar att Lustigs val av svordom speglar en nedvärderande syn på kvinnor som är vanlig i omklädningsrum. 

– Så här uttrycker sig killar tyvärr ganska många gångar, framför allt i omklädningsrum. Men även på andra håll, det finns överallt bland grabbar. Det handlar om en nedvärderande syn på kvinnor rent allmänt som finns i förväntningarna på hur vi killar ska bete oss, säger organisationens ordförande Shanga Aziz till TT.

Josefin Lustig ord om Mikael Lustigs ordval

Och Mikael Lustig får nu kritik av sin fru, Josefin Lustig. 

I ett blogginlägg med rubriken "VM & FEL ORDVAL" berättar hon dels om stoltheten hon känner över att Mikael och de andra i landslaget tog sig till Ryssland - men även om besvikelsen över sin mans ordval. 

"Först och främst måste jag säga WOW! Vad stolt jag är över min man och hela laget. Sån jäkla insats. Den pressen och vi slår ut Italien och går till VM! Så glad att min man får vara med om något så stort i sin karriär. Oslagbart! Men till något tråkigare.. Vissa kanske har sett i media att Micke använde ett könsord efter nationalsången innan gårdagens match. Var Mickes ordval något jag stöttar? Nej. Är det ett ord han eller någon annan i vår familj vanligtvis använder? Absolut INTE. Jag har självklart pratat om detta med min man. Han säger själv att det var ett otroligt dumt ordval. Men i stundens hetta så händer det att man säger saker utan att tänka efter. Det har vi nog alla vart med om.", skriver hon.

Josefin Lustig delar även med sig av att hon under tisdagen fått ta emot en rad meddelanden gällande Mikaels ordval. Lustig reagerar häftigt på att folk vänder sig till henne för något hennes man har sagt.

"Är det inte ett tecken på icke jämställt och uråldrigt tankesätt att shamea och skuldbelägga en kvinna för hennes mans ordval? Döttrar för deras fars uttryck?". 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag