Mikael Lustig var arg inför mötet med Italien Foto: Kanal 5Mikael Lustig var arg inför mötet med Italien Foto: Kanal 5
Mikael Lustig var arg inför mötet med Italien Foto: Kanal 5
Här är han glad efter 0-0 – vilket innebar avancemang Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNHär är han glad efter 0-0 – vilket innebar avancemang Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Här är han glad efter 0-0 – vilket innebar avancemang Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Mikael Lustigs ilska – förklarar könsorden

Publicerad

MILANO/STOCKHOLM. Mikael Lustig var tydligt irriterad efter att den svenska nationalsången spelats – och skrek könsord.

Nu förklarar han sin ilska.

– När det är nationalsång ska man visa respekt, och det gjorde de inte, säger Lustig.

Det var märkliga scener som utspelade sig när den svenska nationalsången spelades inför playoff-matchen mellan Italien och Sverige. 

De italienska fansen buade högljutt när nationalsången spelades – och samtidigt applåderade den italienska veteranen Gianlugi Buffon distinkt från sin plats. Något som spekulerades i var ett försök att visa respekt för Sverige, och dämpa de italienska buropen.

Efter att den svenska nationalsången avslutats – åtminstone nästan, det saknades en strof av "jag vill leva jag vill dö i Norden" – syntes hur högerbacken Mikael Lustig var irriterad.

Han gestikulerade och utbrast:

– Jävla fittor är de.

Nu förklarar Lustig sin stora ilska – den var riktad mot de italienska fansens burop.

 

LÄS MER: VM 2018 – datum, spelschema, biljetter

 

Lustig förklara könsorden efter nationalsången

– När det är nationalsång ska man visa respekt, och det gjorde de inte tycker jag. Jag blev taggad och förbannad, det var kanske bra, förklarar Mikael Lustig.

De italienska fansen fördömdes snabbt för sitt agerande under den svenska nationalsången.

"Sjukt respektlöst att bua någons nationalsång", skrev den förre IFK Norrköping-spelaren Christopher Telo på Twitter.

"Publiken skämmer ut sig", skrev SVT:s Dusan Umicevic.

Samtidigt hyllades Buffon för att han markerade mot buropen. Den spanska tidningen Marca kallade den italienske veteranen för en gentleman.

 

LÄS MER: Fotbolls-VM – så här lottas grupperna

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag