Wahlqvist missade en straff mot England. Foto: ROLAND KRIVEC/DEFODI.DE / IMAGO/DEFODI IMAGO SPORTFOTODIENSTWahlqvist missade en straff mot England. Foto: ROLAND KRIVEC/DEFODI.DE / IMAGO/DEFODI IMAGO SPORTFOTODIENST
Wahlqvist missade en straff mot England. Foto: ROLAND KRIVEC/DEFODI.DE / IMAGO/DEFODI IMAGO SPORTFOTODIENST
Linus Wahlqvist. Foto: Kanal 5Linus Wahlqvist. Foto: Kanal 5
Linus Wahlqvist. Foto: Kanal 5
Bosse Petersson. Foto: LISA MATTISSON EXPBosse Petersson. Foto: LISA MATTISSON EXP
Bosse Petersson. Foto: LISA MATTISSON EXP

"Mellberg och Mjällby hade inte köpt det där"

Publicerad

Linus Wahlqvist missade straffen som kunde ha gett Sverige en drömstart i U21-EM. 

I den efterföljande intervjun med Kanal 5 var han väldigt avslappnad, något fotbollsexperten Bosse Petersson reagerade över. 

– Det är lite så där, säger han. 

En tämligen händelselös första halvlek mellan Sverige och England i U21-EM övergick i en mer fartfylld andra halvlek. De båda lagen har var sitt skott i ribban innan Sverige och Linus Wahlqvist fick matchens bästa chans från straffpunkten. 

Men Wahlqvists straff blev för tam. Skottet gick mitt på mål och Jordan Pickford kunde mota bort bollen tämligen enkelt. 

https://twitter.com/EurosportSE/status/875763453691953153

Efter matchen ställde Wahlqvist upp i en intervju med Kanal 5 där han gav ett avslappnat intryck. 

– Jag har varit straffskytt ett tag här och kände mig rätt säker. Lite för säker kanske, men det är sånt som händer. Den blir lite låg och han stannar kvar lite med handen. Det känns inte så mycket, sånt kan jag ta, säger Wahlqvist. 

Petersson om Wahlqvists straff: "Inte i min smak"

En som reagerade på Wahlqvists intervju var Viasats fotbollsexpert Bosse Petersson. 

– Jag förstår hur Linus tänker vid straffen, det gör jag. Men i det läget så föredrar jag en kanon i taket snarare än att försöka dra ner brallorna på Pickford, han var ju för smart för det. Det är inte i min smak, men det är olika, det finns de som tycker det är precis lagom kaxigt. Sen efteråt kan man tycka att det är sånt som händer - och det gör det ju, men min reaktion var att jag hade föredragit en Olof Mellberg eller Johan Mjällby som står där och är arga över att det har skett. För hade man slagit England här så hade man skaffat sig ett jätteläge i gruppen, säger Petersson. 

"Mellberg eller Mjällby hade inte köpt det"

Samtidigt säger Petersson att Wahlqvists reaktion kan vara en del av U21-landslagets taktik. 

– Det är egentligen en miljöfråga och en karaktärsfråga. Jag är inte den som säger att det ena eller det andra är rätt. För det kan ju ingå i någon strategi som landslaget har. Man tar ett beslut, i bland blir det rätt och i bland blir det fel och så är det inte mer med det. Det vet ju varken du eller jag vad som sägs bakom kulisserna. 

– Men hade du ringt Mellberg eller Mjällby och frågat om hans reaktion så hade de inte köpt det. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag