Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marklund om Zlatan: "Bara nedvärderande"

Foto: Carl Sandin / Bildbyrån

Zlatan Ibrahimovic har reagerat på uppståndelsen efter att Anders Svensson fått en bil av fotbollsförbundet - men Therese Sjögran blivit utan.

I en intervju med SPORT-Expressen säger Zlatan att "de kan få en cykel med min autograf så blir det bra".

Uttalanden som förra landslagsstjärnan Hanna Marklund regarerar skarpt på.

– Det är bara nedlåtande och nedvärderande, säger hon till SportExpresssen.se

Zlatan Ibrahimovic säger i en längre intervju med SPORT-Expressen att "du kan inte jämföra herrfotboll med damfotboll".

Anledningen är uppståndelsen efter att Anders Svensson, på fotbollsgalan i december, fått en bil i present av fotbollsförbundet.

Samtidigt som rekordmakaren Svensson prisades, blev Therese Sjögran - som också slagit landskampsrekord - utan belöning.

– Det känns extremt trist efter allting han har gjort, alla de här åren. Nu ska han sätta skorna på hyllan och man har lagt en svart skugga över allting han har gjort bara för en bil! Där någon från damerna har sagt det här om jantelagen, att de ska få samma som oss. På vilken nivå är vi? säger Zlatan och menar att jämförelsen sänker Svenssons värde. "De kan få en cykel med min autograf så blir det bra", tillägger Ibrahimovic.

"Nedlåtande"

Hanna Marklund, tv-expert och tidigare landslagsstjärna, tycker Zlatans uttalanden är olyckliga.

– Det känns som ett helt ogenomtänkt uttalande. Dumt, rent ut sagt. Det är bara nedlåtande och nedvärderande, säger hon till SportExpressen.se.

– Det är en ruskigt onödig kommentar av Zlatan, att damerna skulle få en cykel. Sedan förstår jag hans ingång, att det inte är Anders Svensson som ska stå i skottgluggen. Det var ju inte hans fel att han fick en bil.

Samtidigt håller Marklund med Zlatan att det inte går att jämföra damerna och herrarnas individuella prestationer.

– Jag är med honom, jag förstår honom. Det ger inte att jämföra, säger Marklund.

– Det är klart om herrlandslaget möter damlandslaget så får ju damerna stryk, så det går ju inte att jämföra rakt av så. Det är som i andra sporter. Är det höjdhopp så är det olika höjder man tävlar i, om det är dam eller herr. Killarna hoppar ju högre, det är den jämförelsen man vill ha bort, säger hon.

"Lite tradigt"

Landslagsstjärnan Nilla Fischer har också reagerat på Zlatans utspel. Wolfsburg-spelaren skriver på sin Twitter:

"Bland det dummaste uttalande jag läst".

Elin Rubensson, 20, har öst in mål i ungdomslandslagen. Hon vann priset för "Årets genombrott" på fotbollsgalan 2012 och debuterade i A-landslaget tidigare i år.

Rubensson menar att det inte är första gången som hon som fotbollsspelar får höra liknande åsikter.

– Jag tycker det är tråkigt att läsa, det är lite tradiga uttalanden som man får läsa ibland. De vet hur mycket tid som vi lägger ner, precis lika mycket som de gör, säger hon.

– Jag bryr mig inte så jättemycket vad de säger, eller vem som säger det. Men det är tråkigt att läsa.

Rubensson slog igenom när hon sommaren 2012 vann skytteligan, när Sverige spelade hem EM för U19-lag. Hon säger att Zlatan har varit en inspirationskälla.

– Han är en fantastisk spelare så klart, som jag ser upp till.

Påverkas din bild av honom genom detta?

– Jag gör inte så stor grej av det, eller vem som säger det, men som jag sa så får man läsa det ganska ofta - och lite tråkigt är det så klart.

Däremot vill ledningen för damlandslaget inte bedöma Zlatans uttalande.

– Det han har sagt, det får stå för honom. Jag tror det blir det allra bästa och det får du gärna skriva att jag har sagt, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Hur påverkar det att han som storstjärna säger så här?

– Han är en stor spelare, så jag tycker det han sagt får han stå för själv. Sen får vi se vad som kommer ut av detta, men jag känner att i det här läget saknar jag kommentarer.