Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marcus Allbäcks nya jobb efter landslaget

Marcus Allbäck och Erik Hamrén
Foto: Marcus Ericsson / BILDBYRÅN
Foto: Nils Petter Nilsson

Marcus Allbäck var knäckt efter uttåget ur EM-slutspelet i Frankrike.

För SportExpressen berättar landslagets förre Players manager om sina 17 år i Blågult, varför han fick lämna sin roll i landslaget, kritiken mot Erik Hamrén och vad han tycker om Janne Anderssons landslag.

Dessutom berättar han om sitt nya jobb som spelaragent.

- Det är en tuff bransch där jag gärna ser att det blir renare spel, säger Allbäck.


Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

Det var 2009 när Erik Hamrén utsågs till ny förbundskapten som Marcus Allbäck tog rollen som Players manager.

Sedan dess har han fungerat som spelaransvarig och varit Erik Hamréns högra hand under tiden i Blågult.

Innan dess hade Allbäck en framgångsrik karriär i både A-landslaget och klubbar som Heerenveen, FC Köpenhamn, Hansa Rostock, Aston Villa och Örgryte.

Rollen slopades

Men efter EM-slutspelet i Frankrike slopades hans roll helt - och när sedan Janne Andersson tillsattes som ny förbundskapten blev Peter Wettergren assisterande förbundskapten.

- Statusen är att det inte finns någon roll för Marcus, sa svenska fotbollförbundet generalsekreterare Håkan Sjöstrand då.

Nu har Allbäck hittat ett nytt jobb. Han sadlar om och kommer att börja arbeta som spelaragent. Där kommer han bli ett team med förre landslagsspelaren och VM-hjälten från 1994, Martin Dahlin.

- Jag funderade litegrann innan EM på hur det skulle bli. Vi hade en del lösa diskussioner, jag och Lasse Richt, om hur det skulle bli i fortsättningen. Vi hade en väldigt öppen dialog och jag insåg väl rätt tidigt att det inte skulle bli någon fortsättning i landslaget.

Marcus Allbäck blir agent

- Mitt avtal gick ut, Erik (Hamrén) skulle sluta och Players manager-rollen skulle försvinna. Sedan efter EM-slutspelet började jag fundera på vad jag skulle göra i stället och det blev naturligt på något sätt att jag skulle bli agent.

- Det passade bra. För på något sätt är man även nu som agent, en Players manager, säger Allbäck.

Var du besviken över att du inte fick fortsätta i A-landslaget?

- Nej, det var jag inte. Det kändes naturligt. Jag hade ju varit med Erik hela vägen. Dessutom hade jag varit med som spelare innan. Jag räknade ut att jag varit med i A-landslaget under totalt 17 år.


- Så det är klart att det kändes lite konstigt när de spelade matchen mot Holland och man inte var med. Jag satt hemma framför tv:n och såg matchen. Under dagen funderade jag vad spelarna och ledarna gjorde.

- Man vet rutinerna och man tänkte att nu är det tekniskt möte, nu tar de en promenad och nu gör det si och så.

- Klart att det var en konstig känsla, säger han.

Hur var tiden efter EM-slutspelet för din egen del?

- Första veckan var en sorgevecka. Då var man helt knäckt. Mest led man med spelarna. Vi hade gjort en riktigt bra match mot Belgien och fick inte ett skit för det. Det var oerhört tungt.

- Sedan åkte jag på semester och det var då som jag började fundera på vad jag skulle göra. Agentjobbet skulle passa mig bra. Jag har ju skaffat mig bra kontakter genom åren som spelare. Sedan att vara Players manager handlar ju mycket om att vara rådgivare och ta hand om spelare.

- Så det blev naturligt.

Hur ser du på agentbranschen?

- Det är en tuff bransch som kanske inte har det bästa ryktet alla gånger. Jag känner att det kan bli ett renare spel. Samtidigt är det tufft att starta upp något på egen hand och då har jag valt att jobba med Martin Dahlin.

- En spelaragent som enligt mig är bäst i Skandinavien, har ett bra rykte och som jag känner sedan länge. Vi träffades och han tyckte också att det var en bra idé. Vi besitter samma erfarenheter eftersom vi varit spelare på högsta nivån, säger han.

Vad kan du tillföra tror du?

- Ett brett kontaktnät som jag har haft sedan tiden som spelare framför allt. Men sedan också att det inte bara handlar om att göra affärer utan att det också handlar om relationer. Ha en god relation med spelaren och ge dem råd.

- Man vet själv hur det är när man kommer ny som utlandsproffs. Det är inte alltid så jäkla lätt med allt som ska ordnas.

 Du säger att det är en tuff bransch att slå sig in i, är du tillräckligt tuff för den tror du? 

- Det tror jag absolut och det kommer att krävas att jag är det. Men det absolut vitigaste är att man är bra som person, har sunda värderingar och att man är transparent och ärlig mot spelarna.

- Det handlar också om att inte vara girig utan att spelaren kommer i första hand. Självklart vill jag tjäna pengar men det får inte vara drivkraften.

"Orutinerat av Hamrén"

Tar du in Erik Hamrén som din klient nu?

- Nej, han är redan uppknuten. Orutinerat av honom att binda upp sig med någon annan nu när jag blev agent, säger Allbäck med ett skratt.

- Jag bollade med många personer innan jag hoppade på det här jobbet. Erik var en av dem.

Hur har du tagit kritiken som ni fick av Pontus Jansson efter EM? Han menade att det inte fanns någon röd tråd i er taktik?

- Alla har rätt till en åsikt så klart. Samtidigt är det många spelare som inte får spela som tycker att de ska spela. Då är det klart att de blir missnöjda. Kritik ska man kunna ta och det tycker jag vi kan. Både jag och Erik.

- Jag och Erik gjorde det på vårt sätt. Erik var chefen och tog sina beslut, stod för dem och det gör han än i dag. Jag står bakom honom till 100 procent i det han gjorde.

Hur ser du på Janne Anderssons nya landslag och insatsen mot Holland? 

- Man kan summera det med att det var ett bra resultat mot en bra motståndare. Visserligen är Holland inte lika bra som förut men om du tittar på vilka spelare som slutat i Sverige och med tanke på hur få landskamper de som spelade mot Holland hade är det ett fantastiskt resultat.

- Jag tror och hoppas att Janne och grabbarna kommer att lyckas. Allt handlar om att få bra resultat. Det är det enda som räknas i kvalspelet.

- För Sveriges del är det bara vinst mot Bulgarien som gäller och sex poäng på den här samlingen som gäller. Det krävs nog för att de ska kunna ta sig till VM.

FÖRE DETTA SPELARE SOM BÖRJAT JOBBA SOM FOTBOLLSAGENTER

Martin Dahlin, 48.

Då: VM-hjälte från 1994. Spelade i bland annat Malmö FF, Borussia Mönchengladbach, Blackburn och Roma.

Nu: Agent åt bland annat Andreas Granqvist, Jonas Olsson, Niklas Hult och Ragnar Sigurdsson.

Daniel Majstorovic, 39

Då: Landslagsspelare under lång tid som bland annat representerat Malmö FF, Basel och AEK Aten.

Nu: Sportchef i AEK Aten. Innan dess hade han bland annat klienter som Tomas Isherwood, Jacob Rinne och Smajl Sulejvic.


Stefan Pettersson, 53

Då: Landslagsspelare och med i IFK Göteborgs lag som vann Uefacupen 1987. Spelade i Ajax i sex år.

Nu: Agent åt bland annat Emil Bergström, Emil Salomonsson och Johan Mårtensson.

Hasan Cetinkaya, 39

Då: Allsvensk spelare som bland annat spelat i IFK Norrköping, Landskrona, Assyriska, Trelleborg och Jönköping Södra.

Nu: Agent åt bland annat Emil Forsberg, Robin Olsen, Robin Quaison och Joel Asoro.


Roger Ljung, 50

Då: Bronshjälte från VM 1994-laget. En av de första som tog steget från som framgångsrik spelare till agent.

Nu: Har klienter som Oscar Lewicki, Andreas Isaksson och Kim Källström