Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Många i landslaget delar Zlatans åsikt”

Abbe Khalili under U21-EM 2015.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Janne Andersson på landslagets träningFoto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Zlatan IbrahimovicFoto: ALEX LJUNGDAHL

Zlatan Ibrahimovic har inte spelat en landskamp sedan sommaren 2016.

Sedan dess har Alexander Isak slagit igenom i allsvenskan, blivit seriens dyraste spelare någonsin, petats i Tyskland, gjort succé i Holland och blivit såld till Spanien – men Zlatan sätter alltjämt agendan.

Genom sin attack på Janne Andersson har han fått landslaget i gungning inför matcherna mot Malta och Spanien.

– Jag har snackat med många av spelarna i landslaget och vi delar samma åsikt, att Zlatan har rätt i stora delar, säger Abbe Khalili.

– Första samlingen. Vad hände? Hur många med en annan bakgrund var med? 

– Ingen. Sedan fick han frågan om det. Då bajsade han på sig. Andra samlingen tog han med spelare med annan bakgrund för att det skulle bli politiskt korrekt.

Zlatan Ibrahimovic hade fel när han i intervjun med SportExpressens Noa Bachner gick till hårt angrepp mot Janne Andersson. Både Jimmy Durmaz och Emir Kujovic fanns med när förbundskaptenen tog ut sin första trupp efter att han ersatt Erik Hamrén men oavsett Zlatans bristfälliga fakta. Janne Andersson är under attack.

Det är tisdag när intervjun publiceras. Med bara fyra dagar kvar till EM-kvalmatchen mot Malta skakar landets största fotbollsprofil om landslaget samtidigt som han själv är i Malmö, tar emot folkets jubel och avtäcker sin staty.

I Stockholm börjar Robin Quaison ladda inför måstematchen där tre poäng är det enda som räknas för Blågult. I korridorerna på Friends arena svarar han tålmodigt på journalisternas frågor.

Quaison: ”Blev lite chockad”

Men det är inte det undermåliga gräset på Ta'Qali-stadion, Michael Mifsuds arvtagare eller huruvida Quaison ska spela på en kant eller inte som avhandlas.

Det är, som så många gånger tidigare, Zlatan Ibrahimovic det handlar om.

– Det är stora rubriker, det är inga skojrubriker det här, så ja, jag blev lite chockad, säger Quaison.

Lagkaptenen Andreas Granqvist vill sprida lugn och trygghet. Han påstår att Ibrahimovics ord knappast påverkar landslaget inför de viktiga kvalmatcherna mot Malta och Spanien:

– Det brukar vara rubriker under varje samling. Det har det varit de senaste tre åren. Hade sånt här stört oss så hade vi inte nått de sportsliga framgångarna runtomkring oss. Det kommer alltid vara brus runt oss, för landslaget engagerar alla. Men det är vi trygga med att hantera.

Samtidigt vittnar flera lagkamrater om det motsatta. Mikael Lustig tycker att Janne Andersson pekats ut på lösa grunder och har full förståelse om förbundskaptenen påverkas av anklagelserna.

– Jag hoppas att Janne känner att det inte ligger något i det, att han vet att han är en fin människa med bra värderingar. Det kanske tar hårdare än man tror. Det är ganska grovt.

Zlatan Ibrahimovics utspel har fått stor spridning bland fotbollsintresserade runtom i Sverige. IFK Göteborgs tränare Poya Ashbagi känner igen sig i upplevelserna men ville nyansera bilden. Enligt honom är det inte Janne Andersson som ska lastas om det är så att få spelare med utländsk bakgrund tar plats i det svenska landslaget.

– Det är mer ett strukturellt problem än ett problem som ligger hos en person, säger han när GT:s reporter Hector Junelind ringer upp. 

Khalili: ”Tycker det är konstigt”

Abbe Khalili har följt debatten på distans. Han tycker att svensk fotboll behöver ta krafttag på många plan.

– Zlatan har öppnat många dörrar men jag upplever fortfarande att man behöver prestera dubbelt så bra som alla andra om du har en invandrarbakgrund, säger Khalili.

Den 27-årige mittfältaren spelar sedan sommaren 2018 för Kasimpasa. Han gjorde sin senaste landskamp i kvalet till EM 2016, kom inte med i Erik Hamréns mästerskapstrupp och har därefter inte hört något alls från landslagsledningen.

– Jag har aldrig snackat med Janne eller med Wettergren, vilket jag tycker är konstigt. Jag är inne på mitt sjätte år i turkiska ligan som är bättre än allsvenskan. Det är fullt med spelare i den här ligan som spelar i bättre landslag än det svenska. Men det här handlar inte bara om mig eller om A-landslaget, man ser det här överallt.

Efter lunch på fredagen håller Janne Andersson presskonferens. För första gången berättar han hur Zlatan Ibrahimovics kritik påverkat honom och landslaget under den pågående samlingen.

– Att vi ska hålla på och prata om grejer, att det blir en fråga runt landslaget, det är jättetråkigt. Själv har jag värderingar och en syn där jag absolut inte tittar på de här grejerna. Det gjorde mig ledsen och besviken, på ett felaktigt faktaunderlag, så kom insinuationer om att jag tar ut spelare på andra principer. Så det gjorde lite ont.

– Jag är här för att förbereda laget för att spela fotboll. Det tog lite på mig.

Berg: ”Får vara som en gås”

Marcus Berg tycker, precis som Janne Andersson, att fokus borde ligga på den kommande matchen, inte på Zlatan Ibrahimovic.

– Det är tråkigt att det blir en negativ grej när vi samlas. Men vi är så trygga som en grupp här så man får vara som en gås och bara låta det rinna av en. Det är inte mycket annat man kan göra.

Abbe Khalili är kvar i Turkiet och ligger i hårdträning inför att ligan ska starta om efter landslagsuppehållet. Han tycker att frågeställningarna som Zlatan Ibrahimovic tar upp är viktiga, samtidigt har han förståelse för att dagens landslagsspelare gärna undviker att prata om det i nuläget.

– Man vill inte att det ska komma ut på fel sätt. När det handlar om frågor som liknar rasism så tror jag att många är försiktiga. Och nu när det är samling, då vill man inte hamna i fokus av den anledningen.

TV: Se hela intervjun med Zlatan