Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mäktiga hyllningen: ”Rädd för honom”

Alexander Isak under landskampen mot Finland i slutet av maj.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Isak gjorde 17 mål i La Liga den gångna säsongen.
Foto: XUNPLO / BILDBYRÅN

Alexander Isak, 21, hyllas stort internationellt och pekas ut som ”fotbollens enhörning”.

Svensken inger respekt inför EM.

– Det är klart att Spanien är rädd för honom, säger Mundo Deportivo-journalisten Xabier Isasa.

Med sina 17 mål i La Liga petade han ner Zlatan Ibrahimovic från tronen. Tidernas främste blågule målskytt i La Liga, sett över en säsong, heter Alexander Isak.

Under måndagen publicerade The Athletic en längre artikel om den svenske stjärnanfallaren. Rubriken: ”The Athletics 10 EM-stjärnor – Alexander Isak: Den moderna fotbollens enhörning”.

I artikeln presenteras Isak som en anfallare för kommande årtionde. En typ av spelare som egentligen inte borde finnas, därav enhörningsmetaforen, men som går att finna om man vet var man ska leta. 

I artikeln framgår det att Isak ingår i den sällsynta skara anfallare som besitter den explosiva styrkan och snabbheten att utmana i djupled, samtidigt som de kan agera target, sätta frenetisk press på motståndarnas backlinje och dessutom söka sig ut mot kanterna.

Rent fysiskt tillåter man sig att jämföra honom med en ung Zlatan Ibrahimovic, men det är en helt annan spelare som tas upp som exempel när man försöker placera Isak i en Premier League-kontext.

Nämligen Leicester Citys skyttekung.

”Tänk dig Jamie Vardy, fast 1,90 lång och med bättre dribblingar”.

”Alexander Isak var absolut spektakulär”

När SportExpressen pratar med den spanske Mundo Deportivo-journalisten Xabier Isasa, som till vardags bevakar Alexander Isak på nära håll, förstärks bilden av en ung fotbollsspelare som hela tiden tar nya kliv.

Och mångsidigheten pekas ut som den främsta styrkan.

– Isak stod för en helt outstanding säsong och utsågs också till årets spelare i Real Sociedad. Särskilt bra var han efter att Willian José lämnade i januari, det var ett nyckelögonblick för Isak. Han fick mer och mer speltid samtidigt som självförtroendet växte, säger Isasa. 

– Han var absolut spektakulär under våren.

Samtidigt som Barcelona och Real Madrid pekas ut som intressenter är den spanske reportern skeptisk.

Varför? De har helt enkelt inte råd.

Alexander Isaks utköpsklausul ligger på drygt 700 miljoner och den typen av pengar finns inte i Spanien just nu, menar Xabier Isasa.

– Han är en dyr spelare för vilken klubb som helst. Det är väldigt mycket pengar och i det här läget kanske det bara är större klubbar i England, med en annan ekonomisk situation, som faktiskt har råd att köpa honom. Men jag tror att han stannar. Klubben försöker förnya kontraktet och höja hans lön. Vad jag hör är de optimistiska, säger han.

Spanien fruktar Alexander Isak

Isasa menar att svensken är ett av de största råämnena som Real Sociedad fått fram på länge. Klubben har en lång tradition av att utveckla och förädla spelare för att senare sälja vidare till framför allt de spanska jätteklubbarna.

Han är övertygad om att även Alexander Isak kommer gå den vägen till mötes. Men det finns ingen anledning att ha bråttom.

– Han är ung och har på två säsonger visat att han har en otrolig framtid. Fortsätter han att utvecklas så här så kommer han en dag vara en av de stora anfallarna ute i Europa. Men han är fortfarande mycket ung och jag tror att det bästa för honom är att stanna ett tag till i Baskien, säger han och fortsätter:

– Det tror jag också att han kommer göra. Han framstår som en väldigt smart ung man.

Alexander Isak noterades alltså 17 mål i ligan den här säsongen. Senast en spelare under 21 år lyckades med den bedriften var 2009 då Sergio Agüero slog sig fram i Atlético Madrid.

Blågults anfallare har redan hunnit med att göra mål mot såväl Barcelona som Real Madrid.

Räkna med att det spanska försvaret är förvarnade och vet vad som väntar dem när lagen ställs mot varandra i EM-premiären den 14 juni.

– Det är klart att Spanien är rädd för honom. Han är en av de farligaste spelarna i Sverige och alla har sett vad han har gjort i Spanien de senaste åren, säger Xabier Isasa.

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Få 100 kr i bonus – bli kund och spela på sport!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset