Lyxflyg till OS – men bara för vissa spelare

Caroline Seger, med flest landskamper någonsin, flög business till Japan.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Det gjorde inte Filippa Angeldahl, trea från vänster.
Foto: FREDRIK AREMYR / BILDBYRÅN

Svenska damlandslaget har landat i Fukuoka, Japan.

Hur resan var? Lite bekvämare för vissa i laget. 

– De med flest landskamper fick åka business och där är man ju inte riktigt än, säger Filippa Angeldahl och skrattar. 

Runt åttatiden på kvällen – lokal tid – på måndagen så landande det svenska damlandslaget i fotboll i Fukuoka, dit man flög direkt. Då var det 27 grader varmt. De har nu påbörjat uppladdningen inför den inledande OS-matchen mot USA. Under tisdagen så körde man ett lättare pass under eftermiddagen.

Resan från Sverige till Japan tog från dörr till dörr runt 24 timmar. Att resa till det här OS:et skiljer sig mycket gentemot tidigare mästerskap.

– Vi åkte eget plan tillsammans med Norge, avstånd och munskydd på hela tiden gäller här. Det kommer bli annorlunda, men vi är bra på att gilla läget, säger Olivia Schough

Hierarkin under resan 

I planet på väg till Japan så fanns det en tydlig uppdelning, där atleterna satt i tre olika grupper. Bland fotbollsspelarna så fick de med flest landskamper sitta i buisness class och de med mindre fick sitta i någon av de två andra grupperna. 

– De med flest landskamper fick business och där är man ju inte riktigt än så tyvärr så hamnade man längre bak i flygplanet, säger Filippa Angeldahl som har gjort nio A-landskamper. 

Olivia Schough var en av de som fick resa aningen bekvämare på flyget. 

– Vi hade det bra så klart, det blev ju tyvärr en liten uppdelning och då valde de att dela upp det så. Vi får se hur det blir på hemvägen vi kanske kan byta då, säger hon och fortsätter:

– Det är så klart att det är tråkigt att alla inte kan få den lyxen, men det ligger inte på vårt bord. Men det är något vi brukar göra, att de som varit med längst får sitta lite bättre. 

Även en del individuella idrottare satt i business class, men det är oklart hur den laguttagningen såg ut. 

– Jag vet faktiskt inte hur de har gjort, SOK löste det. Det var bland annat många av simmarna som satt där framme med oss, säger Schough.

Premiär utanför Tokyo 

I det svenska landslaget så har finns många givna namn. På mittfältet är det emellertid lite öppnare och i den sista träningslandskampen innan OS, mot Australien, så startade Filippa Angeldahl på mittfältet. 

– Det är klart att det betyder mycket. Jag försöker alltid göra mitt bästa på träningen och visa att jag vill bidra, säger hon. 

Sverige går in i OS-turneringen på onsdag nästa vecka då man möter USA 10:30 svensk tid på Ajinomoto-stadion i Chofu, en av Tokyos västra förorter.

https://www.instagram.com/p/CROsyVGBDAv/