Foto: Pontus Lundahl / Scanpix
 Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Lundgren riktar stark kritik mot Dennerby

Publicerad

Ända sedan VM i Kina 2007 har Hedvig Lindahl varit given som förstemålvakt i landslaget.

Men nu kommer öppen kritik mot uttagningarna. Dessutom från den allra innersta kretsen.

– Vad man än gör tycks det inte ha någon betydelse, säger Sofia Lundgren, 29.

Den här veckan spelar damlandslaget Algarve Cup. Som vanligt de senaste åren är de tre målvakterna i truppen Hedvig Lindahl, Kristin Hammarström och Sofia Lundgren.

Men under Thomas Dennerbys tid som förbundskapten har valet av förstemålvakt genomgående varit detsamma: 28-åriga Lindahl.

I en artikel på sin klubb Linköpings FC:s hemsida är Sofia Lundgren starkt kritisk till hur landslagsledningen agerat i frågan om vem som är förstemålvakt.

– Man behöver inte hålla på med det här tjafset "nej, det är öppet inför varje år vem som ska spela" för det ä-r det inte, säger Lundgren.

Hon säger vidare i artikeln:

– Det handlar inte om vem som är bäst i serien. För två år sedan blev jag "Årets målvakt", sedan blev Kristin utsedd, men fortfarande är det ingen av oss som får spela. Vad man än gör tycks inte ha någon betydelse.

Inte fått konkreta besked

När SPORT-Expressen pratar med Sofia Lundgren är hon lite mera lågmäld. Men backar inte heller från sin kritik.

– Nej, det är väl som jag sa i den där artikeln, säger Sofia Lundgren.

Du låter närmast uppgiven över situationen?

– Jag är aldrig uppgiven. Men det som är frustrerande att jag inte fått konkreta besked över vad jag måste förbättra.

Lundgren fortsätter:

– Jag är inte så naiv att jag tycker att jag ska spela till varje pris. Den bästa ska alltid spela.

Så vad då? Är det inte alltid den bästa som spelat?

– Jag tycker att jag borde ha fått fler chanser. Men landslagsledningen har varje gång uppenbarligen tyckt att Hedvig är bäst.

Hur är stämningen mellan er tre målvakter?

– Det är inga problem. Man blir ju inte sur på sina lagkamrater om man inte blir uttagen.

Hur ser du på OS i sommar?

– Säger de rakt ut att jag är trea...då kanske jag inte åker. Men det är långt dit. Först ska jag bevisa i Algarve att jag borde få spela.

Förbundskaptenen Thomas Dennerby känner inte igen Lundgrens beskrivning av situationen

– Nej, det gör jag inte, säger Dennerby.

Så det har inte varit givet för dig varje år att satsa på Lindahl?

– Absolut inte. Och det är samma sak inför den här säsongen - det är helt öppet vem som ska bli nummer ett.

Blir du överraskad över kritiken?

– Jag är snarare jävligt glad för hur hon slåss för att bli förstemålvakt. Det här visar att Sofia har alldeles rätt inställning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag