Lotta Schelin vill bryta menstruations-tabut

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lotta Schelin.
Foto: Emil Langvad/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Emil Langvad/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Mens är en ickefråga inom idrottsvärlden, men nu ska den upp på bordet, tycker fotbollsstjärnan Lotta Schelin.

– Man tänker att det är privat, att du tar hand om det själv. Det är bara det att det påverkar oss sjukt mycket.

Tystnaden måste brytas, fakta måste fram – det är viktigt inte bara för elitidrottare, utan för alla tjejer och kvinnor, anser Schelin. Under uppväxten, skolgången och hela den framgångsrika fotbollskarriären har mensen funnits där några dagar varje månad, men aldrig varit naturlig att prata om.

– Man kartlägger oss elitidrottare, man vet allt och gör allt från hjärtundersökningar till blodprover. Men man har inte någon gång kartlagt min menstruation och hur den påverkar mig, säger Rosengårdsanfallaren.


LÄS MER: Forskare välkomnar Schelins utspel

"Ont i magen"

Trots ett väldigt öppet klimat inom landslaget har hon aldrig hört någon prata om mensproblem. Om någon uteblir från träning kan det heta att "hon har ont i magen". Och ingen vet riktigt säkert om det är dumt att hårdträna med svår mensvärk. Ökar det skaderisken?

– Det är ju svinintressant. Men om någon får en bristning är inte den naturliga frågan att ställa: "Har du mens?"

Hon hör själv inte till dem med svårast problem, men ungefär varannan menstruation känner hon sig ändå tydligt påverkad i en eller två dagar.

Lite skakig

– Kroppen är lite skakig, ja det är nästan så att man känner sig lite halvsjuk och ganska seg.

Hon brukar bita ihop och köra lika hårt som vanligt och tycker själv att det känns bra att träna under menstruationen. Och hon har lite svårt att sätta fingret exakt på hur det påverkar hennes spel.

– Jag kan känna mig ganska konstig i kroppen. Jag säger inte att jag på plan inte kan pricka, men det kanske ändå påverkar reaktionsförmågan – och nu pratar jag bara om mig.

Jämställdhetsfråga

I grunden är det en jämställdhetsfråga, tycker hon. Om män hade haft mens hade frågor om mens och träning förmodligen varit grundligt kartlagda, gissar hon, och tycker att det nästan kan bli lite komiskt att tänka på den utrustning som följer med landslaget ut på resor. I bagaget finns allt fotbollsspelarna kan behöva:

– Vi har tuggummi, tops, näsdroppar – you name it. Men vi har inga bindor eller tamponger.

Hon hoppas att få igång en debatt, som i slutänden kanske kan göra det lättare för alla tjejer och kvinnor som gillar att motionera. Idrottslärare och tränare för tjejlag har en viktig roll, men hon efterlyser också forskning för att få fram faktaunderlag.

– Jag tror att det kommer att sluta att begränsa väldigt många.

Fakta: Lotta Schelin

Ålder: 32.

Position: Anfallare.

Klubbar: Mölnlycke 1997–2001, Göteborg 2001–2008, Lyon 2008–2016, Rosengård 2016–.

Klubbmeriter: Åtta ligatitlar, tre cuptitlar och tre Champions League-titlar med Lyon. Vann den franska skytteligan 2012–13 och 2014–15, klubbrekord i Lyon med 223 mål. Vann den svenska skytteligan 2006 och 2007.

Landslaget: 171 matcher, 85 mål.

Landslagsmeriter: VM-brons 2011, OS-silver 2016.

Övriga meriter: Diamantbollen (Sveriges främsta spelare) 2006, 2011, 2012, 2013, 2014. Flest landslagsmål genom tiderna (rekord vid 73 mål).

Fakta: Mens

Mens är en blödning från livmodern som flickor och kvinnor får ungefär en gång i månaden från puberteten fram till klimakteriet.

Den slemhinna som byggs upp inne i livmodern under varje menscykel stöts då ut ur kroppen tillsammans med uppåt en knapp deciliter blod.

Hur mycket blod som kommer och hur tätt mensen kommer varierar mellan kvinnor. Hur svåra mensbesvären blir är också väldigt olika, vissa har inga alls.

Många får ont när livmodern drar ihop sig för att stöta ut slemhinnan. Vid början av blödningen är det vanligt att man utöver själva menssmärtan drabbas av illamående, yrsel eller svimningskänslor.

Vissa kvinnor har problem med oregelbunden mens, mellanblödningar eller väldigt kraftiga mensblödningar.

Ungefär hälften av alla kvinnor upplever premenstruell spänning (PMS). Ungefär tre procent upplever dessa besvär som mycket svåra.

Källa: 1177.se.