Lotta Schelin. Foto: Emil Langvad/Tt / TT NYHETSBYRÅNLotta Schelin. Foto: Emil Langvad/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Lotta Schelin. Foto: Emil Langvad/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Emil Langvad/Tt / TT NYHETSBYRÅNFoto: Emil Langvad/Tt / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Emil Langvad/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅNFoto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
 Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Lotta Schelin vill bryta menstruations-tabut

Publicerad

Mens är en ickefråga inom idrottsvärlden, men nu ska den upp på bordet, tycker fotbollsstjärnan Lotta Schelin.

– Man tänker att det är privat, att du tar hand om det själv. Det är bara det att det påverkar oss sjukt mycket.

Tystnaden måste brytas, fakta måste fram – det är viktigt inte bara för elitidrottare, utan för alla tjejer och kvinnor, anser Schelin. Under uppväxten, skolgången och hela den framgångsrika fotbollskarriären har mensen funnits där några dagar varje månad, men aldrig varit naturlig att prata om.

– Man kartlägger oss elitidrottare, man vet allt och gör allt från hjärtundersökningar till blodprover. Men man har inte någon gång kartlagt min menstruation och hur den påverkar mig, säger Rosengårdsanfallaren.

 

LÄS MER: Forskare välkomnar Schelins utspel

"Ont i magen"

Trots ett väldigt öppet klimat inom landslaget har hon aldrig hört någon prata om mensproblem. Om någon uteblir från träning kan det heta att "hon har ont i magen". Och ingen vet riktigt säkert om det är dumt att hårdträna med svår mensvärk. Ökar det skaderisken?

– Det är ju svinintressant. Men om någon får en bristning är inte den naturliga frågan att ställa: "Har du mens?"

Hon hör själv inte till dem med svårast problem, men ungefär varannan menstruation känner hon sig ändå tydligt påverkad i en eller två dagar.

Lite skakig

– Kroppen är lite skakig, ja det är nästan så att man känner sig lite halvsjuk och ganska seg.

Hon brukar bita ihop och köra lika hårt som vanligt och tycker själv att det känns bra att träna under menstruationen. Och hon har lite svårt att sätta fingret exakt på hur det påverkar hennes spel.

– Jag kan känna mig ganska konstig i kroppen. Jag säger inte att jag på plan inte kan pricka, men det kanske ändå påverkar reaktionsförmågan – och nu pratar jag bara om mig.

Jämställdhetsfråga

I grunden är det en jämställdhetsfråga, tycker hon. Om män hade haft mens hade frågor om mens och träning förmodligen varit grundligt kartlagda, gissar hon, och tycker att det nästan kan bli lite komiskt att tänka på den utrustning som följer med landslaget ut på resor. I bagaget finns allt fotbollsspelarna kan behöva:

– Vi har tuggummi, tops, näsdroppar – you name it. Men vi har inga bindor eller tamponger.

Hon hoppas att få igång en debatt, som i slutänden kanske kan göra det lättare för alla tjejer och kvinnor som gillar att motionera. Idrottslärare och tränare för tjejlag har en viktig roll, men hon efterlyser också forskning för att få fram faktaunderlag.

– Jag tror att det kommer att sluta att begränsa väldigt många.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag