Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löneskillnaden: ”Jag tänker inte på det”

Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Sveriges herrförbundskapten Janne Andersson tjänade uppemot sex miljoner under fjolåret. 

En lön på 4,5 miljoner kronor mer damernas dito Peter Gerhardsson. 

– Jag har världens bästa jobb, säger Gerhardsson. 

Janne Andersson har två väldigt framgångsrika landslagsår bakom sig. 2018 guidade han det svenska herrlandslaget till kvartsfinal i VM och följde upp det med att under 2019 fixa en EM-plats till Blågult. Ett EM som sedermera skjutits upp till nästa sommar på grund av coronapandemin. 

Framgångarna har lett till en rejäl löneförhöjning för Andersson, från 3,9 miljoner kronor 2017 till 5,9 miljoner under 2019, enligt Fotbollskanalen.

Gerhardsson om den enorma löneskillnaden

Samtidigt tog Peter Gerhardsson, förbundskapten för det svenska damlandslaget, brons med landslaget sommaren 2019. Det gav honom en löneförhöjning, men gapet till Andersson ökade. 

Gerhardsson har drygt 1,3 miljoner kronor i årslön. 

– Jag funderar inte på det. Janne säger att han har världens bästa jobb och jag säger samma sak, att jag har världens bästa jobb, säger Gerhardsson när han får frågor om den stora löneskillnaden inför EM-kvalet mot Ungern. 

Det kan förklara Anderssons höga lön

En av förklaringarna till Anderssons höga lön kan vara de prispengar som herrlandslaget spelat in. Fotbollskanalen skriver att VM-framgångarna 2018 genererade 180 miljoner i prispengar och att den säkrade EM-platsen gav ytterligare 100 miljoner till förbundet. Andersson skrev i år på ett nytt kontrakt som förbundskapten som gäller över 2024.