Ljungberg tar en vilopaus under ett träningspass med sin nya klubb Foto: Rajanish KakadeLjungberg tar en vilopaus under ett träningspass med sin nya klubb Foto: Rajanish Kakade
Ljungberg tar en vilopaus under ett träningspass med sin nya klubb Foto: Rajanish Kakade
Fredrik Ljungberg och SPORT-Expressens reporter Robert Börjesson.Fredrik Ljungberg och SPORT-Expressens reporter Robert Börjesson.
Fredrik Ljungberg och SPORT-Expressens reporter Robert Börjesson.
Fredrik Ljungberg tillsammans med andra stjärnor i indiska Super league, som David Trezeguet, Pune City, och Robert Pires, FC Goa.Fredrik Ljungberg tillsammans med andra stjärnor i indiska Super league, som David Trezeguet, Pune City, och Robert Pires, FC Goa.
Fredrik Ljungberg tillsammans med andra stjärnor i indiska Super league, som David Trezeguet, Pune City, och Robert Pires, FC Goa.
Foto: Rajanish KakadeFoto: Rajanish Kakade
 Foto: Rajanish Kakade
Mumbai Citys nye svenske stjärna Fredrik Ljungberg hamnade mitt i hysterin när han anlände till flygplatsen i Mumbai. Foto: Mumbai CityMumbai Citys nye svenske stjärna Fredrik Ljungberg hamnade mitt i hysterin när han anlände till flygplatsen i Mumbai. Foto: Mumbai City
Mumbai Citys nye svenske stjärna Fredrik Ljungberg hamnade mitt i hysterin när han anlände till flygplatsen i Mumbai. Foto: Mumbai City
Mumbai Citys Fredrik Ljungberg får en klapp på axeln av David James, Kerala Blasters, under en kick off inför ligastarten i Indien. Foto: Rafiq MaqboolMumbai Citys Fredrik Ljungberg får en klapp på axeln av David James, Kerala Blasters, under en kick off inför ligastarten i Indien. Foto: Rafiq Maqbool
Mumbai Citys Fredrik Ljungberg får en klapp på axeln av David James, Kerala Blasters, under en kick off inför ligastarten i Indien.  Foto: Rafiq Maqbool
"Freddie" tillsammans med förre förbundskaptenen Lars Lagerbäck 2006. Foto: Lennart Månsson"Freddie" tillsammans med förre förbundskaptenen Lars Lagerbäck 2006. Foto: Lennart Månsson
"Freddie" tillsammans med förre förbundskaptenen Lars Lagerbäck 2006. Foto: Lennart Månsson

Fredrik Ljungberg om livet i Indien

Publicerad

OBS. Detta är en artikel från 2014, som SportExpressen väljer att återpublicera i samband med Fredrik Ljungbergs 40-årsdag.

 

KOLKATA. Arsenals Arsène Wenger har övertalat Fredrik Ljungberg att bli tränare.

Sveriges tidigare lagkapten är dessutom redo att ta på sig uppdraget att förändra svensk fotboll från grunden.

SPORT-Expressens Robert Börjesson följde Fredrik Ljungberg i fyra dagar under Indian Super Leagues premiärvecka och fick veta vad en av tidernas bästa svenska fotbollsspelare verkligen tycker om landslaget och varför han måste åka på stryk regelbundet för att må bra.

- Jag tappade bort mig själv. Litade inte på någon längre, säger Ljungberg.

"Det var helt sjukt. Indiska armén bildade en ring och skyddade mig, men jag flög som en liten vante därinne"

Fredrik Ljungberg, 37, sitter på sitt hotell i Kolkata i Indien och minns ankomsten till Indien för nio dagar sedan. Den indiska polisen försökte stoppa alla fans på Mumbais flygplats, men ingen hade räknat med att planet skulle vara nästan en timme tidigt och att så många fotbollsfans redan hade samlats. Det var dessutom midnatt. Hur många kan komma för att välkomna en svensk fotbollsspelare mitt i natten som dessutom gjorde sin sista match för två år sedan, tänkte polischefen i det crickettokiga Indien. Det visade sig att de behövde förstärkning från armén.

Ljungberg skrattar.

- De sa: "Tur du inte kom senare för det är nog tusen personer som inte har kommit hit än för att de inte vet att du har landat."

Fotbollen har tagit Fredrik Ljungberg till många platser. Han har spelat Champions League-final mot Barcelona, frälst ett gulklätt Berlin under VM 2006 och omfamnats av en supermodell i underklädesreklam för Calvin Klein.

Nu är hans utsikt från det västerländska lyxhotellrummet en motorled med heliga kor och hetsigt tutande bilar.

- Jag såg några byggarbetare utanför hotellet som låg och vilade mitt i en flock kor, säger Ljungberg och ler.

Fick en svensk mittfältgeneral

Fredrik Ljungberg har värvats till nystartade Indian Super Leagues för att sälja fotboll i ett land besatt av cricket.

Åtta helt nya klubbar bildades i år och varje franchise tilldelades en högavlönad världsstjärna. Mumbai City FC fick en svensk mittfältgeneral.

Ljungberg vill inte bekräfta sin lön, men enligt SPORT-Expressens uppgifter får han 20 miljoner kronor för tre månaders spel. I hans arbetsuppgifter ingår utöver fotbollen att skapa uppmärksamhet för ligan. Som en följd av alla nya sponsorer som vill sammankopplas med spelare som Ljungberg, Robert Pires, Alessandro Del Piero och Marco Materazzi har de indiska spelarnas löner blivit fyra gånger högre. Ljungberg är lika pigg på att träna indiska ungdomar som att ta på sig fotbollsskorna igen. Trots att Indien har flest licensierade ungdomsspelare i världen har klubbarna inga professionella akademier och kan inte förvalta alla talanger i världens största demokrati. Fotboll är en arbetarklassport i Indien. Idrotten skulle kunna vara en väg ut ur fattigdom för många av de fattigaste bland landets 1,3 miljarder invånare.

- De har världens största ungdomssektion och på något sätt vill jag försöka hjälpa och inspirera de ungdomarna. Cricket är ju störst här, ingen tvekan om det. I Mumbai finns inte ens fotbollsplaner och då ser ingen en framtid i fotbollen utan de satsar på cricket i stället. Jag har tänkt mycket på vad jag vill göra i livet och kanske inte bestämt mig än, men det här kändes inspirerande, även om det bara är i två och en halv månad.

Länge var Fredrik Ljungberg tveksam till att bli fotbollstränare. Under de tio år som jag har följt hans karriär, från tiden som en av Arsenals "Invincebles" till avskedet i Japan, har han aldrig sagt något om att ta på sig tränaroverallen. I hotellbaren, efter att ha hälsat på lagkamraten Nicolas Anelka med en blinkning, avslöjar han plötsligt att Arsenaltränaren Arsène Wenger fått honom att ändra sig.

Lovade Wenger att ta kurserna

- Han tycker att jag skulle passa väldigt bra som tränare så jag har lovat honom att jag ska ta de här kurserna så får vi se.

Ljungberg var tuff mot Wenger.

- Ja, sa: "Om du tror att jag skulle vara helt värdelös så säg det hellre".

De kom överens att han ska börja som ungdomstränare. Det är lätt att se honom i en roll i Arsenals ungdomsakademi, men inget är bestämt.

- Men att se en 16-åring utvecklas och bli jätteduktig måste vara en ganska stor tillfredställelse på ett mänskligt plan.

De flest spelarna har stora problem att hitta en ny fungerande vardag efter fotbollen. Ljungberg fick sömnproblem när han slutade med fotbollen eftersom kroppen hade svårt att hantera att han tränade mindre.

Den stora utmaningen var dock att få sina adrenalinkickar någon annanstans. Lösningen: Att åka på stryk av en tidigare Europamästare i MMA ett par dagar i veckan.

- När man ställer sig och sparrar mot någon som är bättre än mig, som min tränare, så får man på huvudet. Den adrenalinkicken man fick av att spela inför 70 000 människor varje vecka, då fick jag den igen. Den går ju inte att få annars när man har slutat. Men man har ändå begäret i kroppen att få den adrenalinkicken. Den enda gången jag får den är när jag står och vet att jag kommer att få stryk. Man blir rädd och så kommer endorfinerna i kroppen. Efteråt är det så skönt. Jag gör allt utom att ligga på marken. Om man brottas kan man kan få blomkålsöron, det vill jag inte ha.

"Ser ut som en jävla drake"

Vi går till hans lagkamrater i hotellrestaurangen. Ljungberg har fått en egen avdelning med mild mat. De indiska spelarna skakar på huvudet när Ljungberg undrar var den riktiga maten finns.

- Jag ser ut som en jävla drake om jag äter sådan mat, säger Ljungberg.

Mittfältaren måste vara noggrann med maten. Han dabbas lätt av hypoglykemi, vanligt när diabetiker äter för lite eller tränar hårt. Han måste äta mindre portioner mat fem gånger om. I dieten ingår mycket brun pasta och brunt ris, eller som Ljungberg kallar det: "lagom mat". Det är viktigt att han sköter dieten. Han kollapsade en gång i ett hotellrum i Los Angeles. Han tappade närminnet.

- När man har hypoglykemi och inte ätit på länge, då slår kroppen ut det organ som man inte behöver. Då är närminnet det första det slår ut för det behöver du egentligen inte, inte lika mycket som lunga och hjärta åtminstone. Jag tappade minnet och visste inte var jag var. Jag var helt väck. Så tittade jag på telefonen och tänkte: "Jag måste ha hjälp!". Jag visste inte var jag var, jag visste ingenting. Jag bara satt där. Så tittade jag i telefonboken, tryckte igenom telefonboken, men kände inte igen ett enda namn. Jag visst fan inte vem någon var. Så såg jag min frus namn. Jag tänkte: "Jag känner igen det här namnet, men jag vet inte vem det är". På något sätt fick jag en igenkänning. Jag tryckte på det numret, men hon svarade inte. Hon har berättat att på svararen säger jag: "Jag vet inte vem du är, men jag mår fan inte bra. Jag är på det här hotellrummet och behöver hjälp!". Och sedan la jag på. Jag kollapsade, men fick jag hjälp för att hon slog larm.

"Försöker supporta varandra"

Hur säger man som nybliven småbarnspappa till sin fru som väntar ert andra barn att "Jag drar till Indien i tre månader"?

- Om man kan hjälpa till med något större som är mer än bara fotboll är det värt det. Vi försöker supporta varandra.

Fredrik Ljungberg är uppe sent på nätterna. I landslaget kunde Tommy Söderberg knacka på dörren mitt i natten.

I stället för att skälla på att Ljungberg inte sov frågade han om de skulle snacka fotboll en stund.

Just den här natten har Ljungberg sett "någon film med Liam Neeson på ett plan".

Han sköter också sina fastighetsaffärer på distans.

- Jag bombarderas med mejl på nätterna, säger Ljungberg och ler. Vi bygger dessutom ett hus för oss själva i London.

Du som är så intresserad av arkitektur kommer aldrig bli klart med det?

- Nej, det är väl det som är problemet.

Ljungberg har skadat vaden under ett träningspass. Han spelade med grässkor på konstgräsplan och foten fastnade i samband med ett skott. Det kunde ha varit mycket värre, knät kunde ha skadats, så han är trots allt på gott humör även om det betyder att han missar söndagens premiärmatch.

För ISL hade en knäskada varit en katastrof. Ljungberg har precis spelat in en påkostad reklamfilm med Robert Pires i en Bollywood-studio. Helikoptrar användes också. Han får inte säga något om filmen, men skrattar och lovar att han inte dansar. Hans tränare har tröttnat på alla reklamfilmer med ISL:s fotbollsstjärnor.

- Det är 42 reklamfilmer i timmen om Indian Super League när man slår på tv:n. Nu vill jag spela fotboll också, säger Peter Reid, tidigare Sunderland.

I stället för träning får Ljungberg behandling, något som även var vanligt i landslaget när han hade långlivade problem med baksidan av låret.

Det är nu det blir uppenbart hur mycket pengar det finns i ISL. Mumbai City FC har en lika stor organisation som Arsenal. De har två läkare, flera fysexperter och en stor vaktstyrka som skyddar laget. Den enda skillnaden är fotbollen och standarden på arenorna. Matcherna spelas ofta på cricketarenor.

ISL är inte Premier League än.

Vi börjar prata om landslaget och svensk fotboll.

Ljungberg tycker det är synd att svensk fotboll inte utnyttjar den stora kunskap som finns hos tidigare landslagsstjärnor som Patrik Andersson, Henrik Larsson och Jonas Thern.

- Generellt har svenska fotbollsförbundet varit ganska dåliga på att utnyttja sina gamla landslagsspelare. Jag vet att Patrik vill vara involverad. Han har varit lagkapten i Bayern och hade bindeln lite i Barcelona tror jag, det är en ledare hursomhelst, och för mig, att han inte är mer involverad i förbundet är oerhört konstigt. Det finns en enorm kunskap även i Henke. Nu bor inte jag i Sverige så det handlar inte om mig, men det finns många vars kunskap man skulle utnyttja och som hade hjälpt svensk fotboll framåt. När jag tittar på svensk fotboll i dag tycker jag inte att vi har någon röd tråd längre. Titta på vad Tyskland gjorde när de missade EM ett år. De gjorde om hela sitt ungdomssystem och hur de tränade och hur de skulle spela. Det är därför de har sina framgångar nu. Jag tycker att ungdomar från 14 års ålder ska få veta: "Det är så här vi spelar i svenska landslaget". Då vet man hur vi spelar när vi kommer fram till A-landslaget.

"De borde använda erfarenheten"

Han tystnar en stund innan han fortsätter.

- Det kan jag vara ärlig och säga att jag kan sakna ibland när jag ser A-landslaget, att taktiken skiftar ganska mycket och att det syns att personer är på fel positioner. De kanske inte är deras fel, de kanske inte vet exakt var...

Han tystnar igen.

- Hade man haft en rak linje hade det varit bättre. Vi missade att nå VM i Sydafrika och Brasilien. Det var EM emellan och vi förlorade de två första matcherna och var utslagna. Då kanske man skulle ha sett över saker och ting, försökt förbättra, inte bara fortsätta på den inslagna vägen. Jag pratar inte om förbundskaptener nu utan mer förbundet. Svensk fotboll kanske borde titta på hur Tyskland gjorde vid motgång. De borde använda erfarenheten som finns i landet. Titta på Björn Andersson som är i Bayern. Han har byggt upp hela deras ungdomsverksamhet. Jag känner och vet hur han tänker. Att man inte vill utnyttja en sådan människa som har så mycket kunskap ställer jag mig frågande till. Men det är inte mitt jobb...

Jonas Thern är en annan person som fotbollsförbundet inte utnyttjat.

- Jonas Thern är en fantastisk människa. Jonas Thern var min idol när jag var liten. Bara en sådan sak hans som kunskap om taktik. Han har sett så mycket! Han har varit i Portugal och Italien! Det är så mycket han kan hjälpa till med! Man borde lyssna på de här spelarna enbart för deras livserfarenhet.

Ljungberg tror även att de har en förmåga som är ännu viktigare: Ärlighet. Han tror att det är viktigt för ett fotbollsförbund att våga lyssna på kritiska röster.

- De här människorna är organiserade och har en stark vilja om hur fotboll ska spela. Om de sitter i ett möte så säger de vad de tycker och tänker. Då måste man kunna lyssna. Man måste kunna acceptera det.

Skulle du tacka ja till en sådan roll i dag om du blev erbjuden den?

- Jag skulle tacka ja om man ser över en hel organisation som tyskarna gjorde. Jag tycker att det behöver göras något. Men om det ska fortsätta som det ser ut i dag, nej, då är jag inte så intresserad.

Han är mån om att det inte ska låta som att han fiskar efter ett jobb utöver ISL-livet, fastighetsaffärerna, krogarna och öltillverkningen.

- Jag säger detta mest för svensk fotbolls skull.

De andra spelarna kommer tillbaka från träningen. Många ser utmattade ut.

De har spelat i 35-gradig värme. Ljungberg har försökt få de indiska spelarna i laget att hålla ett jämnare tempo under träningar och matcher i hög värme. Nu krigar de allt vad de orkar tills de tar helt slut efter en halvtimme. En sak är dock säker. De har "Shining". De kastar sig in i dueller och utmaningar.

Vad tycker du om "shining"?

- Jag har aldrig förstått det här med "shining", säger Ljungberg. Är du på den nivån som landslagsspelare så har du ett visst självförtroende och behöver det för att komma så långt. Det tar jag för givet om du spelar på den nivån. Jag hade inte diskuterat det på landslagsnivå. Det är taktik du ska diskutera i landslaget. Den lilla tiden du har med landslaget, du kan ju inte lära en spelare på en vecka hur du ska slå en volley eller hur han ska bli mer teknisk. Det arbetet görs i klubblaget. I landslaget handlar det om att forma råmaterialet så att laget spelar så bra som möjligt. Det är mest taktisk träning, att lagdelar funkar. Om någon har problem med sitt självförtroende så är det mer på psykologisk nivå man ska hantera det. Jag läste någonstans en kommentar i stil med "Vi förlorade, men 'shiningen' var bra". Jag blev helt konfunderad.

Du får inte många kvalpoäng för shining?

- Nej. I A-landslaget ska allt bara handla om att vinna.

Blir du förvånad att många som gnällde på Lagerbäck nu hyllar honom? Att de inser storheten först nu i efterhand.

- Jag minns att förlorade vi en match så var det krav på hans avgång. Nu har vi missat en massa mästerskap. Hade det varit Lagerbäck... herregud. Just därför är det kul att han fått upprättelse. Men jag vill vara väldigt noggrann med detta. Bara för att jag säger det, betyder det inte att jag är ute efter att kritisera Hamrén.

"Det var hans 'way or the highway'"

Vad kan man lära av Lagerbäck för framtiden.

- Vi hade många starka viljor. Det var spelare som jag, Zlatan, Henke och Patrik. Men det var hans "way or the highway". Det tror jag är väldigt viktigt i vilken ledarroll det än gäller. Man visste ju att det inte var någon mening att gnälla för det var skitsamma ändå. Det blev en balans i laget av det. Vad han sa var det som gällde. Man fick säga vad man tyckte, men hans poäng om vad som var bäst för laget var så stark. Jag kunde kanske inte utnyttja saker som jag var bra på i vissa spelsystem, på det sättet jag skulle vilja utnyttja dem, men han var bestämd: "För att få hela laget att fungera så bra som möjligt, kan vi inte spela så". Det inordnade jag mig i och nu i efterhand kan jag tycka att det är starkt och bra av en ledare. De var ärliga mot spelare.

Har du sett Lagerbäck i Viasat? Han har blivit populär som tv-expert.

- Ja, någon gång när jag varit i Sverige. Lagerbäck är duktig. Han är omtyckt nu eftersom människor får se hur han verkligen är. Nu är han avslappnad. Han sitter inte på ett presskonferenspodium och ska svara på frågor från journalister som bombar med negativa frågor.

Läser om Richts uttalande

Efter en stund upptäcker vi missade samtal och sms. Ljungbergs intervju i annonstidningen Kvalextra, har blivit rubrikmaterial eftersom landslagschefen Lars Richt reagerat och menar att Ljungberg pekar ut Zlatan när han i intervjun säger: Det är heller inte okej att nio av elva gör sitt jobb medan andra struntar i det. Det syns inte alltid eftersom lojala spelare som exempelvis Elmander ofta offrar sig. Det tar dock på balansen i laget vilken en skicklig motståndare kommer att utnyttja".

Ljungberg läser Richts uttalande och säger sedan lugnt:

- Han är landslagschef så han måste vara lojal mot landslaget som finns i dag. Det är det enda man kan säga om det.

Vi fortsätter prata om vikten av att alla elva spelare krigar i den moderna fotbollen.

- Titta på Bayern. De har stjärnspelare, men fan vad de jobbar som lag. I dagens toppfotboll måste hela gänget jobba, säger Ljungberg. Jag tycker det är intressant hur de krossade motstånd under en period därför. För två och ett halvt år sedan bänkade de Robben som är en fantastisk fotbollsspelare, men han jobbade inte hemåt så då satt han på bänken. Och där satt han i ett halvår. Han är en jättebra fotbollsspelare, men nu, visst fan jobbar han hemåt. Då blev hux flux Bayern bättre. De hade spetskvalité och alla arbetade hemåt. Björn Andersson säger att man kan se i ögonen på spelarna att "Bollen ska bara vinnas tillbaka". Det tror jag är framtiden. Förr kunde man ha en tia som spelfördelare på mitten som inte behövde arbeta så hårt. Det kan man fortfarande till viss del, men det kan du inte ha om du ska vinna Champions League eller om man ska vinna VM. Då måste man vara så mycket bättre för att ha en sådan lyxspelare.

"Står så mycket skitsnack i böcker"

Har du läst Zlatans bok än?

- Nej. Men en kille kom fram med boken, och sa: "Jag måste få dig att signera den här boken till min son". Han hade läst den med sin son. Jag tyckte det var humor.

Någon egen bok på gång?

- Alla tjatar, men än så länge har de inte vunnit. Det står mycket skitsnack i böcker och det är jag inte så intresserad av. Det skulle vara om jag kan hitta ett sätt att göra boken populär utan att skriva en massa skit.

Vi är på arenan för sista träningen inför söndagens ISL-premiär mot Luis Garcias Atletico de Kolkata. Bollywoods största stjärna Priyanka Chopra repar med över hundra dansare på gräsmattan. Bredvid avbytarbänken står ett altare. Byggarbetare spikar fast den röda mattan som leder ned till spelargången. Det byggs överallt. En brittisk kvinna som arbetar för IMG, agenturen som anordnar ligan, står och gråter i ett hörn. Hon berättar i telefon för en vän vilken press de varit under för att bli klara. Hennes kollega - mer van vid att arbeta i Indien - vänder sig till mig och säger: "För fem dagar sedan fanns det inte en sittplats på arenan. Jag visste att de skulle fixa det.".

Ljungberg ger intervjuer till en indisk tv-station. Reportern Suman får tydliga instruktioner av Mumbai City FC:s presschef innan han går in i det enkla omklädningsrummet.

- Och nu säger du inte till någon att han är här för då kommer 15 000 journalister springande mot oss i den här gången.

I tv-intervjun berättar Ljungberg hur han vill hjälpa indiska ungdomar. Luis Garcia har firat en mängd indiska högtider för att visa att han inte bara kommit till Indien för mångmiljonlönerna, men Ljungberg verkar trumfa honom.

- Han verkade genuint bry sig om indisk ungdomsfotboll, säger Suman lite chockad efteråt.

På Ljungbergs högra arm syns fortfarande Halmstads tjur och Londons Big Ben, men på vänsterarmen finns en del nya tatueringar, tunnare dock eftersom han inte kan tatuera sig lika mycket längre sedan han drabbades av blyförgiftning.

- Det är hyllningar till kompisar eller familjemedlemmar som inte är med oss längre. När man spelade kunde man inte alltid gå på begravningar och fick inte ledigt, säger Ljungberg.

Första gången han hade en liknande ambassadörsroll som fotbollsspelare var i MLS och Seattle Sounders. Han hade erbjudanden från Premier League, men berättar nu att han inte ens ville lyssna på två tränare som ville övertala honom att välja deras klubb. Han behövde komma bort från paprazzifotografer och kändisskapet i London.

- Jag ville inte ens prata med dem för jag visste att de skulle övertala mig att stanna då. Men jag ville göra något annat, för jag kände att jag började tappa mig själv. Det blev för mycket kändisskap och jag hade paparazzis efter mig överallt. Jag var singel och kände, kommer jag någonsin kunna träffa min framtida fru. Jag blev som en "reclusive". Stanna i lägenheten. Slutade lita på folk. Jag var inte personen jag ville vara. Tiden i USA hjälpte. Där hittade jag mig själv och min själ igen.

Barn på gatan

Det är dags att åka till hotellet igen. Bussen passerar extrem fattigdom. Småbarnspappan Ljungberg har sett samma sak i Mumbai. Utanför hans hotell i Mumbai bor barn på gatan.

- Man berörs ju. Man ger sig i väg till träningen och ser att barn ligger på plast på gatan och sover där. Samma barn ser man sedan leka på samma trottoarbit. Det är deras liv. Det är klart att det gör ont i själen. Jag har frågat de indiska spelarna om vad jag kan göra. Jag känner mig maktlös. De försöker förklara att de ser det med andra ögon än vi som bor i Sverige. Vi har haft många samtal om det. Det är ett jättefint land för övrigt, men vem som helst som är förälder reagerar ju när man ser ett barn som leker vid en lyktstolpe mitt på gatan. De är ju så små!

Matchdag. Innan domaren kan blåsa till spel ska dock hela ligan öppnas med en gala. En efter en får klubbarnas stjärnspelare, så kallade "Marquee players", komma upp på scen för att representera sitt lag. Ljungberg kommer upp på scen med klubbens delägare, Bollywood- hunken Ranbir Kapoor.

Innan han går in på plan står han och övar en dansrörelse. Det ser ut som att Ljungberg mest står och spexar med sin chef. En minut senare gör han samma Bollywood-dansrörelse i direktsänd tv och en poteniell tv-publik på över 100 miljoner människor.

"Hjärttakten gick upp"

De 68 000 fotbollfansen på arenan jublar när Ljungberg slänger upp en arm och kastar fram höften. Det ser proffsigt ut, värdigt på ett helt annat sätt än när David Trezeguet tidigare kastat upp galavärdinnan Chopra i sin famn.

Efteråt ser Ljungberg lätt chockad ut. Höftrullningen var inte planerad.

- Han sa till mig en minut innan vi skulle gå in: "Du ska göra så här", säger Ljungberg och skrattar.

- Jag sa: "Vadå göra så här?". Han sa: "Så här ska du göra framför tv:n!" Jag kan säga så här, innan dess var jag hur lugn som helst, men när jag fick veta att jag skulle dansa, då gick hjärttakten upp till 200 slag i minuten.

Ljungberg ser matchen på hedersläktaren bland politiker och indiska filmstjärnor. Som bänkgranne har han sin Arsenalkompis Robert Pires, nu i FC Goa. Utan avstängda Anelka och skadade Ljungberg förlora Mumbai med 3-0. Om galan var välorganiserad och mäktig som en OS-invigning, är det mer kaotiskt när hedersläktaren ska tömmas.

Rätt som det är kommer skrikande säkerhetspolis med k-pistar och kräver att alla ställer sig mot en vägg. Oftast beror det på att en politiker eller en Bollywood-stjärna är på väg till sin limousin.

- Kaos, säger Ljungberg och ler innan han går in till omklädningsrummet för att trösta sina lagkamrater.

Fick en tegelsten i ansiktet

Han har inte spelat en sekund, men gör ändå flest intervjuer efteråt.

Förlusten gör inte allt för ont. Indisk fotboll är trots allt anledningen till varför Ljungberg rest över halva jordklotet och i dag tog man ett stort steg mot en mer professionell liga. Det har varit fest på läktarna och tre mål betyder att fans kommer återvända.

I Ljungbergs lag finns en spelare som bättre än någon annan visar hur långt indisk fotboll kommit den här dagen.

- Syed Rahim Nabi fick en tegelsten i ansiktet i en match på samma arena förra året säger Ljungberg. Det var hans egna fans som kastade in den.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag