Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Livet på våning 7: Är helt instängda

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Sveriges herrlandslag är samlat i Stockholm för första gången i år.

Men till följd av den rådande coronapandemin hålls de i stort sett isolerade på sitt hotell i de centrala delarna av staden.

Enda gången de får lämna byggnaden är när de ska träna eller spela match.

– Det är väldigt konstigt och märkligt, säger Albin Ekdal.

I solen på Stockholms stadion står fyra av landslagsspelarna uppradade vid varsitt ståbord, med ett antal meters avstånd till journalisterna på plats. Landslaget har precis genomfört sitt första träningspass ihop efter att spelarna har anlänt från sina klubblagsmiljöer och veckans första intervjuer genomförs.

Men trots att det är träningar, medieaktiviteter och tävlingsmatcher inplanerade under den dryga veckan som landslaget samlas så är det ingen vanlig samling. Precis som på många andra håll just nu är situationen speciell. 

Blågult har ett protokoll att förhålla sig till, som innebär att de ska göra allt för att undvika att få in smitta i laget och sprida den vidare.

Den stora skillnaden mot hur det vanligtvis är, förklarar landslagschefen Stefan Pettersson, är att vid den här samlingen får inte spelarna och ledarna lämna hotellet om det inte är för att träna eller för att spela match. 

I vanliga fall brukar många av spelarna, särskilt de som spelar utomlands till vardags, nyttja den lilla fritiden de har under landslagssamlingarna till att umgås med vänner och familj. Någonting som inte är tillåtet den här gången. 

– Hela protokollet bygger på att man ska undvika all kontakt med utomstående så långt det bara går. Så då blir det lite knasigt om vi ska börja bjuda in till sådant, säger Stefan Pettersson.

Ekdal: ”Konstigt och märkligt”

Marcus Berg säger att eftersom de inte får vistas utomhus om det inte är träning eller match så kommer spelarna att dröja kvar efter träningarna för att få njuta av solen i den mån den är framme, och frisk luft. 

Albin Ekdal, som själv har haft corona och varit isolerad under en längre tid i Italien, säger att veckan kommer att bli en utmaning.

– Det blir svårt framför allt eftersom att jag har min familj några hundra meter från hotellet, säger han och fortsätter: 

– Jag fick se min familj i dag genom fönstret, min dotter sov som tur var, annars hade det varit jobbigt att se henne vinka. Det är väldigt konstigt och märkligt eftersom det är fritt att röra sig i både Italien och Sverige men när vi kommer till landslagshotellet ska vi vara instängda. Men Uefa vill inte riskera att man smittas här och sedan tar med sig det till klubblaget. Jag förstår det också men det är inte skitkul.

Han understryker att stämningen i landslaget gör att det blir enklare att vara isolerad, och flera av spelarna berättar att trots att de sover i enkelrum betyder det inte att de behöver vara helt ensamma. 

– Jag har med mig mitt Playstation 4, någon bok, och det är väl det. Man får kolla på tv, kolla på serier och snacka med grabbarna i laget med så klart, säger Karl-Johan Johnsson. 

– Det blir mycket kortspel och häng. Det är väl det att vi får extra tid till det i stället för att gå ut på stan och ta en fika samt träffa familj, säger Marcus Berg som också berättar att deras tillvaro på hotellet skiljer sig från hur den brukar se ut. 

– Det är lite mer avspärrningar på hotellet och vi tar andra vägar mot hur vi brukar göra. Vi ska inte åka hiss med andra till exempel. Det är logiskt bara och att hålla ifrån sig andra. 

Inte rädd att det påverkar det sportsliga

Även Janne Anderssons rutiner blir annorlunda under den här samlingen.

– Vi ledare som brukar ta våra morgonpromenader och på så sätt få andas och snacka, det kommer vi inte heller kunna göra, säger han. 

– Samtidigt finns det många i världen som har det mycket värre än vad vi har, så det får vi hantera bara. Men det är en del i trivseldelen som vi har som försvinner, och så får vi acceptera att det är. 

Är du rädd att det kan påverka det sportsliga?

– Nej det är jag inte, när det väl är dags för match ska vi vara tillräckligt förberedda för att klara av det. Sedan att vägen dit inte blir lika rolig som vanligt, eller att det kan upplevas lite tråkigt att bara vara inomhus, det får vi leva med.

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Ta del av vårt erbjudande – bli kund, spela på sport och få 100 kr i välkomstbonus!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset