Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lindahl om petningen: "Då får jag omvärdera"

Hedvig Lindahl.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Hedvig Lindahl petades i den första matchen i VM-kvalet. 

Förbundskapten Peter Gerhardsson valde i stället att satsa på Jennifer Falk. 

Nu kommenterar den 38-åriga landslagsveteranen situationen. 

– Skulle det vara så att hon får vara kvar där ett tag nu då är det klart att jag får omvärdera om jag ska fortsätta, säger Lindahl.

Efter förra helgens match med klubblaget Atletico Madrid fick målvakten Hedvig Lindahl problem med ett knä. 

Och när landslaget i måndags inledde VM-kvalsamlingen i Slovakien meddelade landslagsläkaren Mats Börjesson att Lindahls knä var överansträngt och svullet. 

Hon vilade sedan från den ordinarie träningen, men var tillbaka fullt ut redan i onsdags. 

I fredagens VM-kvalmatch mot Slovakien, som Sverige vann med 1–0, valde Peter Gerhardsson trots det att satsa på Jennifer Falk i målet. 

Efteråt matchen förklarade Gerhardsson sitt målvaktsval. 

– Det är en konkurrenssituation, och vi värderar hela tiden kvaliteter kopplat till bakgrund. Hedvig hade kunnat spela men vi valde Jennifer i det här läget. Hedvig har haft lite problem tidigare i veckan, men hon hade kunnat spela. Men konkurrenssituationen har tuffat till sig både på målvaktssidan och på andra positioner. Jennifer utmanar Hedvig och hon gjorde det bra här i dag, sa Gerhardsson då.

Lindahl: ”Det var rätt val”

I går anlände landslaget till Sverige och Göteborg där det på tisdag väntar VM-kvalmatch mot Georgien. 

Och efter dagens träning kommenterade Hedvig Lindahl, som vaktade det svenska målet alla matcher utom en under OS, för första gången situationen. 

– Peter förklarade för mig att sammantaget den här veckan så tyckte han att det var rätt att låta Jennifer spela, och det håller jag med om. Jag hade en bra träning och den andra var inte jättebra. Så utifrån det tycker jag att det var rätt att låta den målvakten spela som har varit hetast på träningarna spela.

Men du hade kunnat spela?

– Ja. 

Kontrakt säsongen ut

Hedvig Lindahls kontrakt med Atletico Madrid löper säsongen ut. Efter OS i Tokyo i somras var Lindahl först direkt tveksam till en fortsättning i landslaget men meddelade sedan att hon fortsätter. 

– Peter är tydlig med att det inte är ett långsiktigt fokus, utan en match i taget som gäller. Och det passar mig. Jag har ju kontrakt den här säsongen och det känns bra och jag har en chans att ta en plats i landslaget, då är det möjligt att jag hänger i. 

Om Hedvig Lindahl fortsatt inte skulle få speltid är hon dock inte lika säker på en fortsättning i landslaget. 

– Skulle det vara så att hon får vara kvar där ett tag nu, då är det klart att jag får omvärdera om det är värt att åka i väg och allt det där. Men än har jag inte gett upp, säger Lindahl.

Nästa mästerskap för det svenska damlandslaget i fotboll är EM i England nästa sommar. Därefter är det VM i Australien/Nya Zeeland 2023. 

SVERIGES LANDSKAMPER I HÖST

17 september: Slovakien–Sverige (VM-kval)

21 september: Sverige-Georgien (VM-kval)

21 oktober: Irland-Sverige (VM-kval)

26 oktober: Skottland-Sverige (träningslandskamp)

25 november: Sverige-Finland (VM-kval)

30 november: Sverige-Slovakien (VM-kval)