Hedvig Lindahl tillsammans med sina lagkamrater, som blev stora svenska OS-hjältar i och med silvermedaljen i Rio Foto: Sven LindwallHedvig Lindahl tillsammans med sina lagkamrater, som blev stora svenska OS-hjältar i och med silvermedaljen i Rio Foto: Sven Lindwall
Hedvig Lindahl tillsammans med sina lagkamrater, som blev stora svenska OS-hjältar i och med silvermedaljen i Rio Foto: Sven Lindwall
Hedvig Lindahl Foto: Sven LindwallHedvig Lindahl Foto: Sven Lindwall
Hedvig Lindahl Foto: Sven Lindwall

Lindahl jobbar för mer kunskap om vitiligo

Publicerad

Mitt under OS uppmanade Hedvig Lindahl till ökad kunskap om sjukdomen vitiligo.

Detta efter att hon tagit emot hånfulla kommentarer på Twitter under mästerskapet.

– Man läser ibland lite kommentarer i stil med: "Jävlar vad blek hon är" och liknande, säger hon.

Hedvig Lindahl var en av de starkast bidragande orsakerna till att det svenska fotbollslandslaget tog ett silver på OS i Rio de Janeiro. Hon stod för hjälteinsatser i straffläggningen mot såväl USA som Brasilien.

Och mitt under mästerskapets gång så slog hon dessutom ett slag för att öka kunskapen om sjukdomen vitiligo som hon lider av efter att hon sett hånfulla kommentarer om "hennes brist på solbränna" på sociala medier.

 

 

"En jättejobbig sjukdom"

Lindahl berättar att kommentarerna inte stör henne personligen, men att hon tog tillfället i akt när hon såg de elaka kommentarerna att ge sjukdomen mer uppmärksamhet.

– Om någon säger så till mig, då får jag tillfälle att ta upp det så vi kan prata om det. För det är väldigt många som lider av den här sjukdomen, säger hon.

Lindahl säger att de som fäller de hånfulla kommentarerna ska vara glada över att de ger sig på just henne.

– För jag har accepterat min sjukdom. Det är inte bra om du säger så här till någon som inte har det. Jag har fått mejl skickade till mig genom åren från folk som har sjukdomen som säger att de vill ta livet av sig, säger hon och fortsätter:

– För det är en jättejobbig sjukdom psykologiskt. Framför allt om man inte har accepterat det eller bli bemött med mycket hån.

Hur agerar man när man får ett sånt mejl?

– Man försöker vara ett stöd och förklara sin egen resa. För jag är enligt många lyckligt lottad, för jag har inget pigment alls. Vissa har fläckar och då är det jobbigt, speciellt om man är mörk. Min sjukdoms började synas när jag var fem år och när jag var 18 år så var allt pigment borta. Men åren där emellan hade jag fläckar och det var tufft, så jag vet exakt hur det känns.

Kommer att fortsätta

Efter sitt Twitterinlägg fick Lindahl mycket positiv feedback.

– Folk skrev att det var bra att jag gick ut och synliggjorde det. Det var en del skrev till mig att det var bra för då känner man sig inte ensam att ha det.

Och Lindahl kommer att fortsätta kämpa med att sprida kunskap om sjukdomen.

– För det behövs, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag