Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lind: ”Jag kommer inte att åka på VM i Qatar”

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: XINHUA/AVALON.RED / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Sveriges idrottsminister Amanda Lind kommer inte att åka på VM i Qatar.

Både hon och ordföranden i Byggnadsarbetareförbundet, Johan Lindholm, reagerar starkt på de höga dödstalen som nyligen publicerats i The Guardian.

– Jag kommer inte att åka på VM i Qatar och jag har full förståelse för andra som inte heller vill det, säger Lind.

Minst 6 500 gästarbetare har dött i Qatar sedan landet tilldelades fotbolls-VM i december 2010. Det visade brittiska The Guardian i en publicering förra veckan.

VM-slutspelet, som äger rum nästa vinter mellan november och december, har varit föremål för omfattande kritik, både på grund av arbetsvillkoren för gästarbetare, men också i ljuset av korruptionsanklagelser och den qatariska regimens bristande mänskliga rättigheter.

Efter The Guardians publicering har kontroversen fått nytt liv. I Norge har två klubbar, Tromsö IL och Strömsgodset, officiellt tagit ställning för att det norska förbundet bör bojkotta slutspelet. Även Rosenborg, Odd och Stabaek ska rösta om liknande budskap på sina årsmöten i mars.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson uttrycker i en intervju med Expressen sin ”bedrövelse” över siffrorna, men menar samtidigt att förbundet inte planerar att ändra sin inställning till mästerskapet.

Nu säger idrottsminister Amanda Lind att hon inte tänker resa till Qatar för att se mästerskapet på plats.

– Jag kommer inte att åka på VM i Qatar och jag har full förståelse för andra som inte heller vill det, säger hon.

”Mästerskap kan inte kosta vad som helst”

Även hon reagerar starkt på de senaste siffrorna över döda gästarbetare.

– Jag tycker inte att ett mästerskap kan kosta vad som helst. Det är fruktansvärt med gästarbetare som dör och andra situationer där mänskliga rättigheter inte respekteras. Jag menar att den internationella idrottsrörelsen har ett ansvar att se till att mänskliga rättigheter tas hänsyn till när man delar ut stora evenemang, säger hon.

Lind ställer sig dock tveksam till att i likhet med norska fotbollsklubbar framföra önskemål om bojkotter.

– Jag förväntar mig att den svenska idrottsrörelsen ska vara en drivande kraft och ställa skarpare krav på mänskliga rättigheter och hållbarhet. Men det blir knepigt om jag som idrottsminister ska kräva att våra idrottare ska bojkotta ett evenemang. Jag har en förståelse för att man följer de spelregler som finns. Men med det sagt är det viktigt och rimligt att den här diskussionen förs bland supportrar, inom idrottsrörelsen och hos fotbollsklubbar i olika länder. Av naturliga skäl reagerar man på situationen, även vad gäller jämställdhet och HBTQ-personer, säger hon.

– Qatar är ett land som Sverige har diplomatiska förbindelser och omfattande handel med. Idrotten kan skapa ett tryck på mänskliga rättigheter och hållbarhet, men idrotten själv kan inte bära allt ansvar. Men med det sagt, igen, fotbolls-VM och andra stora mästerskap fyller en väldigt symbolisk funktion. Idrottsrörelsen har ett ansvar. Det är en hårfin gräns vad som kan uppfattas vara ”sports-washing” – eller bidra till att flytta fram positionerna och få till förändring. Man kan inte vara naiv inför att evenemang av det här slaget kan legitimera regimer.

”Det är modernt slaveri”

Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, som rest till Qatar tillsammans med Svenska fotbollförbundet vid flera tillfällen, reagerar även han kraftigt på uppgifterna i The Guardian och är starkt kritisk till Fifa.

– Det är hemskt. Det visar att idrott och politik hör ihop. 2013 var första gången jag träffade Sepp Blatter i Zürich. Han slog ut med armarna och förstod ingenting. ”Vi spelar fotboll, vi ägnar oss inte åt politik”. Det har ju visat sig nu med 6 500 döda att Fifa har gjort alldeles för lite. Fifa har ett enormt ansvar här, naturligtvis. Man har inte förstått möjligheten man har haft att förändra för arbetare i det området.

– Det är ett modernt slaveri. Det är två världar. Regimen visar upp en värld, och sedan finns en verklighet som jag såg på nära håll, på nätterna, i hemlighet. Då blir den sanna bilden uppenbar. Fifa har låtit sig charmas av den första bilden, de har överhuvudtaget inte tittat på den andra. Fifa och alla sponsorer hade kunnat sätta press på en massa saker.

Lindholm vänder sig samtidigt emot en bojkott av mästerskapet.

– Vi får inte lämna dem i sticket. Jag vet att Svenska fotbollförbundet gör sitt yttersta för att påverka in-house. Problemet är att Fifa gjorde fel från början. Vi i Byggnads har valt att inte sitta på läktaren, vi kommer inte att sitta med armarna i kors och önska att det vore annorlunda. Vi kommer att fortsätta vara blåslampa. Det här är långt ifrån över, säger han.

UR ARKIVET: Håkan Sjöstrand 2019 om situationen i Qatar.