Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leopold Wahlstedt om sin doldis-status: ”Det är kul att folk inte vet vem jag är”

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Som en blixt från klar himmel kallades Leopold Wahlstedt in i landslagstruppen efter att Andreas Linde var ”småkrasslig”.

Nu berättar målvakten om hur det gick till när Janne Andersson kontaktade honom och att han gillar att vara en ”doldis”.

– Jag tycker att det är ganska kul att folk inte vet vem jag är. Jag vet vad jag kan och hur bra jag är, det är kul att få visa folk ens kvaliteter, säger 23-åringen.

Andreas Linde var ”småkrasslig”. Då blev Odds BK:s Leopold Wahlstedt landslagsman.

23-åringen blixtinkallades till landslagssamlingen och genomförde sitt första träningspass med truppen under måndagen – i stället för att semestra på Mallorca.

– Jag hade en resa till Mallorca inbokat med flickvännen, då fick man tänka om. Vi har ett distansförhållande och ses inte så ofta, jag hade sett fram emot att få resa tillsammans men hon blev väldigt glad och stolt för min skull. Det var ett enkelt val, vi får åka i vinter i stället.

Sms:et från Janne Andersson

Hur gick det till när du fick beskedet?

– Jag visste att jag var med i bruttotruppen. Sen var det uttagning, då kom jag inte med. Jag hade träning med Odd i söndags och kom in efter träningen och då hade jag ett sms från ett okänt nummer. Det stod: ”Kan du slå mig en signal, mvh Janne Andersson”. Då fattade jag att jag skulle tas ut och jag ringde upp Janne. Han berättade att han ville kalla in mig eftersom Linde var sjuk. 

Du benämns ofta som en doldis, är det en fördel eller nackdel?

– Personligen tycker jag det är ganska kul att folk inte vet vem jag är. Jag vet vad jag kan och hur bra jag är, det är kul att få visa folk ens kvaliteter.

Wahlstedt har gått den långa vägen till att bli Odds BK:s förstemålvakt. Han är fostrad i AIK, i samma P:99-lag som Alexander Isak och Isak Hien, men han gick sedan vidare till FC Djursholm. Därifrån skrev han sedan på för Dalkurd för att sedan hamna i Aarendal i Norge. 

Tog platsen före en klubbikon

Och inför den förra säsongen blev han klar för Odds BK, som hör till i den lilla staden Skien.

Hur stor är du i Norge?

– Jag har gjort det bra i Norge och i fotbolls-Norge vet de flesta vem jag är, vilket är naturligt. 

Är du som Zlatan i Skien?

– Nej, säger han och skrattar.

– Klart man blir igenkänd i mataffären och så men det är ganska lugnt där faktiskt.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Wahlstedt tog förstaspaden ifrån klubbikonen Sondre Rossbach förra säsongen efter att tränaren gav honom chansen i en tuff bortamatch.

– Jag blev inhämtad som andremålvakt inför förra säsongen. Jag spelade med andralaget i norska division ett. A-laget började bra sen hade vi en tuff period och då kom huvudtränaren fram till mig och sa att jag hade gjort det bra i andralaget och på träningen och att det var dags för mig att få chansen. Det var inför Bodö/Glimt borta för ett år sen i september. Efter debuten har jag stått i alla matcher.

Det har rapporterats om flera bud och intressen, stannar du kvar i Skien?

– Det får vi se, jag har kontrakt över nästa år. Det kan nog hända något i vinter nu.

Ligger det något i skriverierna?

– Jag vet att det har varit stora klubbar på plats i Skien som har sett mig spela.

Topp fem-ligor?

– Ja.

Du har ju en pappa med italienska rötter, lockar Italien extra mycket?

– Jag har följt italiensk fotboll hela livet och har varit mycket i Italien. Jag tycker om landet och kulturen, jag har alltid drömt om att spela där. Sen om det blir det eller inte, det får vi se. Jag förstår en del av språket och kan prata lite grann. 

Wahlstedt bemöter Carlgrens ord

23-åringen togs ut före namn som Patrik Carlgren, en av danska ligans bästa målvakter. Janne Andersson förklarade det med att Wahlstedt är yngre och i ett annat skede av karriären. En förklaring som inte Carlgren köpte.

– Det är Jannes förklaring och jag respekterar det men jag köper inte det, säger Carlgren. 

Wahlstedt bemöter orden.

– Jag kan bara prata för mig själv. Det är otroligt kul att bli uttagen, vad andra säger och tycker går jag inte runt och tänker på. Janne tar beslutet och nu är jag uttagen, det finns nog en förklaring till det. Alla fotbollsspelare vill spela i landslaget, det är helt naturligt att man blir besviken om man inte blir uttagen.

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Ta del av vårt erbjudande – bli kund, spela på sport och få 100 kr i välkomstbonus!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset