Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lennart Johanssons starka Hamrén-kritik

Lennart Johansson Foto: Olle Sporrong
Erik Hamrén Foto: Sören Andersson

Många röster har höjts för att lyfta in flera av sommarens U21-hjältar i A-landslaget.

Nu sällar sig Lennart Johansson, 85, till den skaran.

Den förre Uefa-basen är orolig för vad som kan hända med svensk landslagsfotboll vid ett missat EM-slutspel - och han är kritisk till Erik Hamréns brist på "experimentlusta".

- Han tar inte riktigt goda råd, säger Johansson.

De hyllade EM-guldmedaljörerna från Tjeckien fick hela Sverige att andas optimism inför framtiden.

Fans och experter hyllade det unika i den blågula truppen, och menade att det nu var dags för förnyelse i ett svenska A-landslag.

Ett par av U21-stjärnorna togs också ut till EM-kvalen mot Ryssland och Österrike, bland annat Oscar Lewicki och Abbe Khalili, men fick där stå tillbaka för Erik Hamréns mer rutinerade trotjänare.

Resultaten känner vi till.

Två tunga förluster och plötsligt så kändes ett EM-slutspel i Frankrike nästa sommar inte alls självklart längre.

"De räcker inte till"

Sveriges tyngste fotbollsledare genom tiderna och mannen bakom Champions League, Lennart Johansson, menar att det är U21-landslaget som är ljuset i tunneln - och nu borde få chansen på nästa nivå.

- Det är det som jag tycker han (Hamrén) ska ta tillvara på. Det fanns några i U21-EM som skulle kunna prövas i ett större sammanhang, det vill säga A-landslaget. Det har ju visat sig att de konstellationer vi nu jobbar med, de räcker inte till, säger Johansson.

- Vi måste acceptera att en spelare kommer till en ålder och tappar i effektivitet och snabbhet. Då får man inte vara för sentimental - då får man byta ut honom. Även om det är en trotjänare.

Under fredagen tar Erik Hamrén ut truppen som ska avsluta gruppspelet i EM-kvalet, mot Liechtenstein och Moldavien.

Efter det väntar troligtvis ett play off som avgör om det blir ett EM-slutspel 2016, eller inte.

EM-kvalet och svensk landslagsfotboll börjar närma sig en kritisk punkt - hur ser du på det?

- Jag vet inte om jag ska kalla det för avsaknad av experimentlusta, men viljan att ta till sig nya förmågor efter U21-landslagets fina insats i EM i somras, den finns ju inte. Det är samma gamla käpphästar som ska plockas in i sammanhangen, säger Johansson.

Och tillägger:

- Och allting byggs upp på Zlatan (Ibrahimovic).

Min åsikt är ju att Sverige hasar tillbaka i utvecklingen, och därmed också på världsrankingen....

- Ja, det där är bättre uttryckt av dig, för det är precis vad jag också menar, avbryter Johansson.

- Jag menar, de hade (Johan) Elmander och de hade flera som man såg var i utförsbacken, men de skulle nödvändigtvis vara kvar.

"Lätt att svara nej på det"

Johansson fortsätter:

- Vi har ett bakre försvar som i många år varit Sverige styrka, med våra mittbackar genom åren där den sista var (Olof) Mellberg. Nu är det någon slags..., ja, de ska lita på varandra, men går in i samma situationer och förstör spelet. Stabiliteten uteblir och det blir enkelt för motståndarna att ta sig fram.

Är Erik Hamrén rätt man att styra skutan vidare?

- Det är ju lätt att svara nej på det. Men, jag tror han försöker och jag vet inte vilka krafter som ligger bakom och har påverkat honom, säger Johansson.

- I vilket fall så tycker jag han ska göra sig själv oberoende av omgivningen och fatta sina egna beslut. Ta de uppenbara möjligheter som står till buds, det vill säga att ta in lite nytt folk.

Vad tänker du på för "krafter"?

- Jag tänker inte på någon särskild, jag undrar bara. Jag är inte inblandad, men det förefaller som om det är någon (annan) som styr. Och att han (Hamrén) inte riktigt tar goda råd.

Vad skulle ett missat EM-slutspel betyda för Sverige?

- Det medför förlorad prestige, för ett land som länge omgetts av sympati och respekt. För det har Sverige gjort i alla tider genom våra insatser i EM och VM, säger Lennart Johansson.

Och avslutar:

- Det skulle betyda att vi är på väg ut, att vi blir en av de många små som ingen bryr sig så mycket om.