Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Hockeyprofil blåser svenska fans

Svenska supportrar. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Sommarens EM avgörs i flera länder. Foto: BENOIT DOPPAGNE / PRESSENS BILD , EPA

Ett trettiotal svenska fans vittnar om att de har blivit lurade att köpa biljetter till sommarens EM-slutspel i fotboll.

En man i 25-årsåldern, tillika hockeyspelare, misstänks nu för att ha lurat fansen på hundratusentals kronor.

– Det här är otroligt omfattande och det är för jävligt, säger Andreas Richt, vd för Gula Väggen.

Trycket på biljetter till sommarens EM-fest, där Sverige spelar matcher i Bilbao och Dublin, är enormt. Men att få biljetter via det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, är svårt och det öppnar upp för andrahandsförsäljning. 

Något som nu har fått dystra konsekvenser för ett stort antal blågula supportrar.

Det var supporterorganisationen Gula Väggen som, efter att ha informerats av flertalet supportrar, började misstänka att en man i 25-årsåldern lurade svenska fans att köpa biljetter som inte fanns.

SportExpressen har varit i kontakt med drabbade personer som vittnar om att mannen har erbjudit dem att köpa biljetter till Sveriges matcher i EM. Efter att de potentiella köparna har fört över pengarna har kontakten med mannen upphört. Totalt handlar det om åtminstone ett trettiotal personer som ska ha blivit lurade på biljetter till svenska EM-matcher.

Nu uppmanar Gula Väggens vd Andreas Richt de drabbade att polisanmäla den misstänkte bedragaren, som också är hockeyspelare på hög nivå.

– Det som är unikt med den här säljaren är att han lämnar ut sina personuppgifter. Köparna och säljaren har skrivit under Blocket-avtal eller egenhändigt upprättade avtal och köparna har därefter bokat hotell och flygbiljetter i tron om att matchbiljetterna är säkrade. När Gula Väggen sedan uppdagade den här bedragaren så blev det en fruktansvärd kalldusch för många, säger Richt.

Teorin: Lurade på hundratusentals kronor

Han uppskattar att det handlar om hundratusentals kronor som mannen har lurat sig till.

– Det här bedrägeriet är otroligt omfattande. Det är för jävligt att folk utsätter andra för sånt här bedrägeri, tyvärr ska man inte lita på personer när man köper biljetter. Det finns bedragare och vi önskar alla supportrar där ute att granska säljaren kritiskt både en och två gånger innan, säger Richt.

Supportergrupperingen Camp Sweden är medvetna om det aktuella bedrägeriet.

– Det här är verkligen jättetråkigt och det är inte första gången. Vi hade ett liknande fall inför VM i Ryssland 2018. Vi har nu blivit uppmärksammade om detta och har haft kontakt med andra grupperingar för att försöka hjälpa de drabbade, säger Camp Swedens ordförande Susanne Petersson och fortsätter:

– Vi är alltid noga med att säga att vi starkt avråder folk från att köpa biljetter i andra hand. Det är alltid en extremt stor risk och det har vi varnat för i våra kanaler. Men som supporter är man så desperat. Man vill verkligen åka till EM. Det här bedrägeriet handlar så klart om väldigt mycket pengar, men också en stor uppgivenhet från supportrarna som man tar bort all glädje från.

Familjen har hört av sig till de drabbade

Samtidigt riktar hon kritik mot det europeiska fotbollsförbundet.

– Det har varit väldigt otydligt från Uefas håll, när kommer nästa biljettsläpp och så vidare? Det gör att bedragarna ser en chans att sälja biljetter eftersom det finns en marknad, säger hon.

Enligt Andreas Richt har bedragarens familj personligen hört av sig till de drabbade och sagt att de kommer betala tillbaka pengarna.

– Det tror jag att de kommer göra, jag har ingen anledning att tvivla på det. Men brottet är begått och Gula Väggen uppmanar verkligen alla drabbade att polisanmäla, säger han.