”Det är saker som sker på elitnivå”

Olof Lundh: ”Zlatan bestämde i landslaget – ingen vågade berätta”
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/INSIDEFOTO IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

En ”mångårig landslagsledare” anklagar Zlatan Ibrahimovic för vuxenmobbing. 

Men Lars Richt, landslagschef under 20 års tid och SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand, är av en annan uppfattning. 

– För mig är inte det inte någon mobbning, utan mer saker som sker på elitnivå, säger Richt. 

– Den svartmålningen som görs av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna ställer jag inte upp på, säger Sjöstrand. 

Delar av fotbollsjournalisten Olof Lundhs bok handlar om konflikter mellan Zlatan Ibrahimovic och andra spelare. Bland annat återges detaljer om det uppmärksammade bråket med Fredrik Ljungberg, men personer inom landslaget vittnar även om att Ibrahimovic tryckt ner och skällt ut andra spelare. 

– Det var vuxenmobbning på hög nivå. Det här är något man i stort sett ska polisanmäla. Det var hemskt, sa sedan en mångårig landslagsledare som Aftonbladet pratat med

– Om det är varje samling, tio dagar på raken varje månad... är det inte mobbning? Anmäler man inte folk för sånt? 

Lars Richt, 65, var landslagschef under Zlatan Ibrahimovics tid i landslaget. 

– Jag har väl egentligen inte så mycket att säga. Vi har alltid haft en devis att det som sägs i ett omklädningsrum stannar i ett omklädningsrum och de som inte har levt i ett omklädningsrum vet inte hur det är, när det blir adrenalin och så vidare efter en match eller så.

Vad säger du om att en ledare i landslaget menar att Zlatan har vuxenmobbat spelare och ledare?

– Det får stå för den personen, vem det nu är. Jag har av en helt annan uppfattning. Den är precis den jag sa. Att man kan vara besviken efter en match, det kan vara adrenalin och så vidare, men det gäller inte bara en spelare. Det handlar om alla spelare.

– För mig är inte det inte någon mobbning, utan mer saker som sker på elitnivå, säger Richt, som lämnade landslaget efter VM 2018. 

Richt: ”Det blir tramsigt”

Hade Zlatan för mycket makt under sin tid i landslaget?

– Nej, det tycker jag inte han hade, däremot så har man olika personligheter. Men det var inte någon enmansshow från Zlatans sida. Däremot när man blir lagkapten blir man en talesperson för gruppen och har mer att säga till om. Men det hade Fredrik Ljungberg också, det hade Patrik Andersson också och det hade även Henke Larsson.

Varför tror du att den anonyme ledaren säger som den säger då?

– Det vet jag inte, jag vet inte vem som sagt det eftersom det är anonymt. Däremot tror jag att den som skrivit den här boken vill att det ska sliras, skarvas, överdramatiseras och överdrivas för att sälja böcker och tjäna pengar.

– Det blir tramsigt när man ska lansera en bok som enbart verkar handla om det negativa vad jag förstår. Men jag ska vara försiktig med att recensera boken då jag inte läst den.

– Men de som varit med i omklädningsrummet har insikter i vad som hänt, de som inte varit där har inte någon insikt. 

”Svartmålning av Sveriges bästa spelare”

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i Svenska fotbollförbundet, är även han kritiskt inställd till boken. 

– Jag har inte läst boken och har därför uppriktigt svårt att kommentera olika lösryckta påståenden i den, i dag ska vi dessutom spela EM-kval med Damlandslaget så mitt fokus ligger på helt andra saker än berättelser i en bok som om jag förstår det rätt dessutom lutar sig mest mot en massa anonyma källor och vad någon hört eller tror, säger han och fortsätter: 

– Och den heter ju ”Landslaget enligt Lundh” och inte ”Landslaget enligt Sanningen” och det är en väsentlig skillnad för mig, säger Sjöstrand.

Har du läst boken?

– Nej.

Kommer du att göra det?

– Jag är inte så intresserad av den typen av böcker utan jag läser i så fall andra typer av böcker som faktaböcker och biografier. Och sedan vi vet ju alltid slutet i den här typen av böcker, för oavsett sammanhang så kommer han som skrivit boken alltid fram till att det är Zlatan eller Svenska fotbollförbundet som gjort något fel.

– Att det kan hetta till på den högsta nivån när det handlar om att vinna är en del i dessa sammanhang. Man kan inte ha högre kravställningar på sig än vad spelarna i detta fotbollslandslag har. Och så klart kan det ibland finnas en del frustration i kombination med adrenalin och starka viljor på den yttersta elitnivån. Men den svartmålningen som görs av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna ställer jag inte upp på. Den är helt främmande för mig och känns inte rättvis. Men nu spelar vi en oerhört viktig EM-kvalmatch i kväll och den borde få den uppmärksamhet den förtjänar i stället för en massa grabbiga historier som utspelade sig för tio år sedan.

Målsuccé direkt för Zlatan i Serie A – nära hattrick

Svensken gjorde två mål för Milan i premiären