Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURESFoto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
 Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅNFoto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
 Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Landslagsprofilen lämnar efter 20 år

Publicerad

I nära 20 år har han styrt fotbollslandslaget.

Nu är en epok på väg att gå i graven.

SportExpressen kan avslöja att landslagschefen Lars Richt lämnar Blågult.

– Det är blandade känslor, säger han.

Tre förbundskaptener har hunnit passera.

Men en som har varit det svenska landslaget trogen i snart 20 år är landslagschefen Lars Richt, som började som chef på fotbollsenheten 1998, och som från och med 2007 har haft den nuvarande titeln.

Nu förbereder sig det svenska fotbollförbundet för ett liv utan den populäre profilen.

Bekräftar: "Letar efter en ersättare"

Förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand bekräftar att man just nu jobbar på att rekrytera en ersättare till Lars Richt, 62.

– Ja, det stämmer att vi letar efter en ersättare och det har vi kommit fram till i samförstånd mellan mig och Lasse. Men vi har ingen brådska. Rollen som landslagschef är väldigt viktig, säger Sjöstrand.

När lämnar Richt landslaget?

Vi har inte satt något slutdatum, men det är inte aktuellt förrän nästa år. Vi vill att den som vi rekryterar ska få gå med Lasse och se hur man jobbar först och det vore ju ett lysande tillfälle att göra det i Ryssland nästa sommar. Vi siktar ju på att gå till VM och tänk vilken erfarenhet att få följa med honom under ett mästerskap innan den personen börjar.

Richt: "Det är blandade känslor"

Landslagschefen Lars Richt har varit med om sju stora mästerskap under sina 19 år i landslaget, två VM och fem EM.

Nu hoppas han få avsluta med ett åttonde och sista.

– Så är det. Förhoppningsvis går vi till Ryssland och jag får avsluta där. Det är blandade känslor, men det här har vuxit fram det sista året, säger Richt och fortsätter:

– Jag tycker att man ska vara med i hela cykeln, och nästa mästerskap (EM 2020) är jag 66 år gammal. Då tycker jag att det är det dags att nån ny tar över. Jag delar gärna med mig av mina erfarenheter, men jag vill inte vara med i rekryteringen.

Vilket är bästa minnet från landslagstiden?

Det är väldigt svårt att välja, men när vi slog Turkiet borta och blev klara för VM 2002 är ett starkt minne. Mest besviken var jag i Portugal 2004 när vi åkte ut mot Holland efter straffar. Då hade vi ett väldigt bra lag, säger Lars Richt.

Har varit "Zlatans högra hand"

Under åren i det svenska landslaget utvecklade Lars Richt en speciell relation med Zlatan Ibrahimovic och har kallats för "Zlatans högra hand".

När Manchester United tog hem Europa League-titeln på Friends arena i våras satt de båda tillsammans på läktaren och  bilderna när de båda anlände till arenan i en liten golfbil blev en världssnackis.

– Ja, vad ska man göra? Haha. Det är bara att gilla läget. Det var ganska trevliga bilder och Zlatan hade inte något emot det heller, sa Richt då.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag