Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Landslagsprofilen lämnar efter 20 år

Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

I nära 20 år har han styrt fotbollslandslaget.

Nu är en epok på väg att gå i graven.

SportExpressen kan avslöja att landslagschefen Lars Richt lämnar Blågult.

– Det är blandade känslor, säger han.

Tre förbundskaptener har hunnit passera.

Men en som har varit det svenska landslaget trogen i snart 20 år är landslagschefen Lars Richt, som började som chef på fotbollsenheten 1998, och som från och med 2007 har haft den nuvarande titeln.

Nu förbereder sig det svenska fotbollförbundet för ett liv utan den populäre profilen.

Bekräftar: "Letar efter en ersättare"

Förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand bekräftar att man just nu jobbar på att rekrytera en ersättare till Lars Richt, 62.

– Ja, det stämmer att vi letar efter en ersättare och det har vi kommit fram till i samförstånd mellan mig och Lasse. Men vi har ingen brådska. Rollen som landslagschef är väldigt viktig, säger Sjöstrand.

När lämnar Richt landslaget?

Vi har inte satt något slutdatum, men det är inte aktuellt förrän nästa år. Vi vill att den som vi rekryterar ska få gå med Lasse och se hur man jobbar först och det vore ju ett lysande tillfälle att göra det i Ryssland nästa sommar. Vi siktar ju på att gå till VM och tänk vilken erfarenhet att få följa med honom under ett mästerskap innan den personen börjar.

Richt: "Det är blandade känslor"

Landslagschefen Lars Richt har varit med om sju stora mästerskap under sina 19 år i landslaget, två VM och fem EM.

Nu hoppas han få avsluta med ett åttonde och sista.

– Så är det. Förhoppningsvis går vi till Ryssland och jag får avsluta där. Det är blandade känslor, men det här har vuxit fram det sista året, säger Richt och fortsätter:

– Jag tycker att man ska vara med i hela cykeln, och nästa mästerskap (EM 2020) är jag 66 år gammal. Då tycker jag att det är det dags att nån ny tar över. Jag delar gärna med mig av mina erfarenheter, men jag vill inte vara med i rekryteringen.

Vilket är bästa minnet från landslagstiden?

Det är väldigt svårt att välja, men när vi slog Turkiet borta och blev klara för VM 2002 är ett starkt minne. Mest besviken var jag i Portugal 2004 när vi åkte ut mot Holland efter straffar. Då hade vi ett väldigt bra lag, säger Lars Richt.

Har varit "Zlatans högra hand"

Under åren i det svenska landslaget utvecklade Lars Richt en speciell relation med Zlatan Ibrahimovic och har kallats för "Zlatans högra hand".

När Manchester United tog hem Europa League-titeln på Friends arena i våras satt de båda tillsammans på läktaren och  bilderna när de båda anlände till arenan i en liten golfbil blev en världssnackis.

– Ja, vad ska man göra? Haha. Det är bara att gilla läget. Det var ganska trevliga bilder och Zlatan hade inte något emot det heller, sa Richt då.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!