Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi är beredda på att göra polisanmälan”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN

Att det svenska damlandslaget knäböjde inför mötet med Ungern rörde upp många känslor.

– Vi har varit beredda på att göra polisanmälningar om det skulle behövas, säger Martin Fredman, landslagets säkerhetschef.

På tisdagen kommer landslaget inte att knäböja – i stället hålls en tyst minut till minne av Lars-Åke Lagrell.

Inför EM-kvalmatchen mot Ungern i torsdags gick de svenska damerna ner på knä för mänskliga rättigheter och allas lika värde. Planen var att man skulle göra samma sak i kvällens bortamatch mot Island. Nu ställs manifestationen in och ersätts med en tyst minut för Svenska fotbollsförbundets förre ordförande Lars-Åke Lagrell som gick bort under måndagen. 

 ”Ett ”moment of silence” kommer inför matchstart genomföras av båda lagen för att minnas och hylla en av svensk fotbolls största ledare”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Att manifestationen ställs in förändrar inte damlandslagets ståndpunkt i frågan kring människors lika värde. 

”Landslaget står fortsatt enat i budskapet mot rasism och alla former av diskriminering”, skriver de.

– Det innebär inte att det inte sker nästa hemmamatch till exempel, säger Martin Fredman, landslagets säkerhetschef.

”Klart att det fanns hat också”

När laget knäböjde inför matchen mot Ungern rörde det upp en hel del känslor. Spelarna fick både stark kritik och beröm.

– Mycket känslor och det är klart att det fanns hat också, går man in och gräver i de mörkaste trådarna av Flashback och på den nivån är det mer illa, säger Martin Fredman,.

Inför aktionen trodde Fredman att reaktionerna skulle vara värre.

– När vi pratade om det innan var jag förberedd på ännu mer utifrån grovheten i det. Nu var det mycket synpunkter men inte så att det gick över i rena hot eller brottsliga hot. Dåligt tonläge i många fall, absolut, men vi har stämt av med spelarna. Inga privata meddelanden till de som tangera att hamna som olaga hot eller på annat på sätt kränkningar som är brottsliga.

– Vi har varit beredda på att göra polisanmälningar om det skulle behövas och fortsätter följa det.

LIVE: Följ Sveriges EM-kvalmatch mot Island