Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Landslagets svar – efter succévintern

Anthony Elanga.
Foto: ZAC GOODWIN / STELLA PICTURES / PA
Stefan Pettersson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Anthony Elanga är på väg att slå igenom i Manchester United.

Än så länge har han inte debuterat i landslaget. 

19-åringen kan representera tre olika a-landslag: Sverige, Kamerun och England.

– Elanga vet mycket väl, tror jag, vad svensk fotboll tycker om honom, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

Anthony Elanga startade två matcher i Premier League i slutet av förra säsongen. Men det är de senaste veckorna han verkligen har börjat göra avtryck i England. 

Efter att ha förlängt sitt kontrakt med Manchester United på självaste julafton har Elanga startat tre Premier League-matcher i rad för klubben. Mot Brentford spelade han 90 minuter och gjorde dessutom ett mål. 

Elanga har representerat de svenska ungdomslandslagen, men skulle också kunna välja att spela för sin pappas hemland Kamerun eller England dit han flyttade som tolvåring. 

The Sun skriver att det engelska fotbollsförbundet, FA, är medvetna om den svenska jättetalangens situation men ännu inte tagit kontakt med spelaren. 

– Elanga vet mycket väl, tror jag, vad svensk fotboll tycker om honom. Han har varit med i massa ungdomslandslag, U21 och så vidare. Det är han nog fullt medveten om, säger Sveriges landslagschef Stefan Pettersson. 

Landslaget om Anthony Elanga

Förbundets strategi när spelare kan välja att spela för olika länder är att ha en så bra verksamhet som möjligt redan under juniortiden. 

– Den dagen de känner att de måste välja av någon anledning ska det känna sig så pass väl omhändertagna i vår modell och verksamhet och veta vad vi står för så att de av naturliga skäl ska känna att valet är Sverige den dagen. Men det är ju mycket andra saker som kopplas på med känslor, familjer och massa saker. Det finns liksom inget facit på hur man gör, säger Stefan Pettersson.

Anthony Elanga var med i Janne Anderssons trupp till den traditionsenliga landslagssamlingen i januari som i år skulle hållits i Portugal. Samlingen ställdes dock in på grund av pandemin. Innan dess meddelade också Manchester United att man inte skulle släppa Elanga till det svenska landslaget. 

– Vad han har bestämt sig för kan inte jag svara på. Men det visar väl tydligt vad vi tror om honom. Att han är en framtida a-landslagsman hoppas vi alla på så klart, säger Stefan Pettersson.