Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spelarnas krav efter tragiska dödsfallet

Mikael Lustig. Foto: C More
Jimmy Durmaz. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Labinot Harbuzi blev 32 år gammal. Foto: EMIL MALMBORG / © BILDBYRÅN

KALININGRAD/STOCKHOLM. Bara timmar innan avspark mot Ryssland nåddes spelarna av beskedet.

Nu kräver de att Labinot Harbuzi hyllas på Friends arena på tisdag.

– Annars är det något som är fel. Han är den bäste spelaren jag spelat med, säger Jimmy Durmaz.

Under torsdagseftermiddagen kom chockbeskedet.

Den svenske fotbollsspelaren Labinot Harbuzi är död, endast 32 år gammal. Den förre Malmö FF-spelaren och U21-landslagsmannens pappa utförde hjärt- och lungräddning på sin son, men hans liv gick inte att rädda.

– Det är overkligt. Det är svårt att beskriva och det gör ont. Vi får mycket stöttning av familj och vänner, säger Ismet Harbuzi.

Labinot Harbuzi var med i det svenska U21-landslag som tog sig hela vägen till semifinal i Europamästerskapet på hemmaplan 2009. Flera av spelarna i den truppen spelar i dag i A-landslaget – och de fick beskedet om Harbuzis tragiska dödsfall bara timmar innan avspark mot Ryssland.

– Det är klart att det är tragiskt. Det var chockerande nyheter att ”Labbe” har gått bort. Vi är ju några som har spelat med honom och vet vilken fantastisk person som lämnat oss, säger Mikael Lustig efter Sveriges 0-0-match mot Ryssland.

Mikael Lustig: ”Chockerande nyheter”

Även Marcus Berg, Martin Olsson och Gustav Svensson spelade med Harbuzi i U21-landslaget.

– Självklart pratade vi om det, om vilken fantastisk spelare han var, men ännu mer vilken fantastisk människa han var. Det var tungt. När man får såna nyheter vet man inte riktigt hur man ska reagera. Man går från chock till ledsamhet och på sen ska man på något sätt fokusera på matchen, säger Mikael Lustig.

Han fortsätter:

– Jag tror att ”Labbe” var med oss i dag. Man inser att det finns viktigare saker och man blir också ledsen när man tänker på hans nära och kära.

Gustav Svensson fyller i:

– Labinot var en spelare och en kille som var väldigt glad, både på och utanför plan. Han spred mycket glädje och kunskap och var en otrolig talang. Det var tungt att läsa om honom och jag lider med hans familj.

Jimmy Durmaz: ”Den bäste jag spelat med”

Landslagets Jimmy Durmaz spelade tillsammans med Labinot Harbuzi i Malmö FF.

– Det är tufft. Vi kom varandra nära i Malmö och det är sorgligt. Han var en fantastisk människa, alltid glad och hjälpsam. Han fanns alltid där och ställde upp för alla.

Det blev inga sorgeband mot Ryssland på grund av tidsbristen. Nu vill Jimmy Durmaz se förbundet hylla ”Labbe” på Friends arena på tisdag.

– Det tycker jag absolut att vi ska göra. Om vi inte gör det så är det något som är fel. Vi får se vad förbundet kan göra, någonting kommer det bli. Alltid när folk frågar vem som är den bäste spelaren jag spelat med svarar jag: ”Labbe”. Allt han besatt... tekniken och spelförståelsen, det är det bästa jag sett.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!