Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Landslagets kvalresa har förvandlats till en rysare

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Sveriges väg till VM i Qatar låg vidöppen. 

Men förlusten mot Grekland och de senaste beskeden kring mittbackarna gör att kvalresan förvandlats till en rysare. 

Det såg ju så ljust ut. 

Efter att Sverige stått för en fenomenal insats hemma på Spanien senaste samlingen och vunnit med 2-1, kändes det som att VM-slutspelet i Qatar var rätt nära. Ett Sverige fullpumpat med självförtroende skulle åka till Aten för att möta ett krisande Grekland och göra läget inför avslutningen av kvalet ännu bättre. 

En seger i Aten och det hade ”bara” krävs segrar mot Kosovo och Grekland hemma samt Georgien borta, för att säkra en VM-biljett. Då skulle den svåra bortamatchen mot Spanien i Sevilla inte vara av någon betydelse. 

Men slå blev det som bekant inte. Sverige åkte på en blytung förlust mot Grekland och Blågult gick inte att känna igen. 

Trots allt ser det ändå hyfsat ut. Med fyra omgångar kvar har Sverige fortfarande allt i egna händer, där tre segrar i de kommande matcherna skulle göra att det räcker med oavgjort mot Spanien för att säkra förstaplatsen i gruppen. 

Men läget har förändrats lite nu. 

Och det är inte till det bättre. 

Läge att ringa Pontus Jansson?

Filip Helander är skadad och missar resten av kvalet. Och nu är också ordinarie mittbacken Marcus Danielsons medverkan under novembersamlingen högst osäker. Ja, som det är just nu missar han den. Karantänsreglerna i Kina är stenhårda, fråga bara Gustav Svensson och Sam Larsson. Och ligan där ska spelas klart med början den 1 december. Dessförinnan ska klubbarna samla spelarna för att ladda upp inför avslutningen och som det är nu åker Danielson tillbaka till Dalian Professional, efter landslagets oktobersamling. 

Om inte karantänsreglerna i Kina förändras drastiskt (det är allt från två-fyra veckor när människor ska åka in och ut ur landet just nu) så missar alltså mittbacken novembersamlingen. Det gör att Janne Andersson, om inget ändras, får klara sig utan Helander och Danielson när VM-kvalet ska till att avgöras. En riktig rysare. Två av Sveriges mer rutinerade spelare borta och dessutom två mittbackar. 

Victor Nilsson-Lindelöf är lagkapten och står på en varning, vilket gör att han blir avstängd vid ytterligare en varning. Joakim Nilsson och Carl Starfelt är mittbackarna som varit med i landslaget utöver Danielson, Helander och ”Vigge” senaste tiden, där Nilsson är fjärdevalet och näst på tur. Han är gjort det bra i Bundesliga, men om han skulle slängas in i ett avgörande VM-kval mot Spanien är det så klart något helt annat. 

Läge att ringa Pontus Jansson? Nja, frågan är om Janne gör det? Han har varit rätt tydlig med att han inte vill övertala någon att spela i landslaget, även om Brentfordsvensken hade varit det naturliga valet nu om han inte sagt tack och hej till Blågult.

Då tror jag hellre på att en sådan som Alexander Milosevic ligger bättre till att få komma med som ett fjärdealternativ.