Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Landslagets nya tröja – bilderna har släppts

Mikael Lustig i Sveriges nya EM-tröja. Foto: Adidas.
Alexander Isak i nya EM-tröjanFoto: ADIDAS
Albin Ekdal i nya EM-tröjanFoto: ADIDAS / Pressbild
Foto: ADIDAS

Här är Sveriges nya EM-tröja. 

För att få bära den har Svenska fotbollförbundet och Adidas satt upp ett antal krav. 

– Det är extremt stora frågor och krav som vi stöttar till 100 procent, säger Mikael Lustig. 

De är inte där än, men hoppas vara det efter kvalmatcherna mot Rumänien och Färöarna den kommande veckan. 

Biljetten till EM 2020 ska säkras. 

Något som redan är klart är dock landslagets EM-tröja. Den är framtagen av Svenska fotbollförbundet och Adidas, och den här tröjan ”är inte för vem som helst”. 

”En markering mot de problem som finns”

Tröjan kommer nämligen med villkor och krav. 

De är ”att vara en schyst spelare och supporter; att stötta laget i med- och motgång och att välkomna alla, oavsett bakgrund och personliga egenskaper, att vara en del av laget. Det är våra olikheter som gör oss starka.”

Bakgrunden till detta är att SvFF och Adidas vill göra en markering. I ett pressmeddelande skriver de: ”Villkoren har tagits fram av Adidas tillsammans med Svenska Fotbollsförbundet som en markering mot de problem som finns kring hot och hat som drabbar såväl spelare, tränare och profiler inom fotbollen som supportrar. Senast under förra året fick spelaren Jimmy Durmaz under VM en mängd hot och rasistiska kommentarer i sociala medier, och i år valde Henke Larsson att lämna som tränare för Helsingborgs IF efter att ha fått utstå en mängd personliga påhopp. Det är bara två exempel på hur tonen har hårdnat.”

”Extremt stora frågor”

Landslagsbacken Mikael Lustig, 32, gillar tröjan och initiativet. 

– Första intrycket var att den var speciell, gillar detaljerna på den och den sitter bra. Så jag är nöjd, säger han i en kommentar.  

Om grundkraven för att få bära tröjan säger Lustig: 

– Klart det är extremt stora frågor och krav som vi stöttar till 100 procent, och vi vill att folk ska tänka på det när de tar på sig tröjan. Både spelare och fans!

Rumänien, som ni möter i en mycket viktig match, är ett av flera länder som haft problem med rasism på läktarna. Om något sådant sker på fredag - hur tycker du att ni spelare ska reagera och göra då?  

– Klart vi vill markera så mycket som det går, att det inte ska förekomma. Skulle det hända så hoppas jag att vi kan markera på ett kraftfullt sätt.

Till sist, hur är känslan inför de avslutande kvalmatcherna?  

– Känslan är bra, vi har gett oss ett bra utgångsläge nu gäller det bara att ta oss över mållinjen. 

Isak: ”Ännu större stolthet”

SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger så här i ett pressmeddelande:

– Sorgligt nog har vi de senaste åren sett flera exempel på drev, hot och hat inom fotbollen. Årets EM-tröja är en påminnelse om det som lärs ut redan på knattenivå: att vi måste kämpa tillsammans och visa respekt för varandra. Vi är glada för att Adidas väljer att ta ställning tillsammans med oss. 

Anfallsstjärnan Alexander Isak kommenterar: 

– Jag är alltid stolt över att bära landslagströjan, men i år är det med ännu större stolthet. För mig är fotboll bara kärlek, och det är precis det landslagströjan står för i år. Fotboll förenar och jag ser verkligen fram emot att kämpa hela vägen i EM tillsammans med laget och med alla supportrar. 

Sveriges spelar mot Rumänien på fredag, och sedan den sista gruppmatchen i EM-kvalet mot Färöarna på måndag om en vecka. 

https://www.youtube.com/watch?v=Ir3RKGRF60w&feature=youtu.be