Landslaget tar ställning – blir en del av One Love-kampanjen

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Flera landslag tar ställning för mångfald. 

I samband med Nations League matcherna i september kommer Victor Nilsson Lindelöf att bära en bindel med budskapet ”One Love”.

– Vi må tävla mot varandra på planen men vi står enade mot all sorts diskriminering, säger Englands kapten Harry Kane i ett uttalande. 

One Love är ett initiativ som startades år 2020 i syfte att lyfta fram mångfald och ta ställning mot diskriminering. 

Under Nations Leauge-matcherna mot Serbien och Slovenien kommer därför herrlandslagets lagkapten Victor Nilsson Lindelöf att bära en kaptensbindel med budskapet ”One Love”. 

- För Svenska fotbollförbundet är det en självklarhet att stå upp för mångfald och arbeta mot all form av diskriminering. Därför känns det naturligt för oss att tillsammans med många andra förbund stötta kampanjen och lyfta fotbollens kraft och förmåga att förena människor, säger Håkan Sjöstrand generalsekreterare på SvFF i ett uttalande. 

Bär regnbågen i Qatar

Utöver det svenska förbundet står även nederländska, tyska, belgiska, danska, schweiziska och norska förbunden bakom budskapet och kommer att spela med bindeln.

 – Jag är stolt över att vi tillsammans med andra landslag som är med i en gemensam kampanj som sätter fokus på diskriminering och rätten att vara den man är. Kampen mot diskriminering är viktigare än någonsin, säger Danmarks lagkapten Simon Kjaer i ett uttalande. 

One Love startades i Nederländerna år 2020 och de länder som står bakom kampanjen kommer även att bära bindeln under det kritiserade världsmästerskapet i Qatar. 

– Det är ett viktigt budskap som passar med fotbollen. Alla är jämlika på planen och så borde det vara överallt, säger nederländernas kapten, Liverpool-stjärnan Virgil van Dijk enligt NOS.  

England och Wales är även de med på kampanjen men kommer den närmsta tiden att spela med sorgeband med anledning av drottningens bortgång. 

– Vi må tävla mot varandra på planen men vi står enade mot all sorts diskriminering. Detta är viktigare än någonsin i en tid då splittringen är stor i samhället, säger Englands kapten Harry Kane. 

Englands förbund lanserade även krav på att Fifa ersätter de migrantarbetare som har jobbat inför det stundande mästerskapet. 

Även damlandslaget kommer att bära bindeln under landskamperna i oktober.