Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Landslaget ställer in januariturnén

Här är truppen som togs ut till januariturnén – som nu ställs in
Janne Andersson, förbundskapten.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Det blir ingen januariturné för Janne Anderssons landslag.

Blågult meddelar att det planerade träningslägret ställs in på grund av smittspridningen – för andra året i följd.

24 spelare hade tagits ut av herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson för att åka till Algarve, Portugal, för den januariturnén i början på nästa år – efter att förra årets läger inte blev av.

– År 2022 planerar vi att köra som vanligt igen då januariturnén har varit väldigt bra och givande för oss och även varit positiv för våra spelare och i förlängningen även för deras klubbar, sa herrlandslagschef Stefan Pettersson då.

Men för andra året i följd ställs träningslägret in. 

Återigen är det rådande smittspridningsläge med covid-19 som ligger bakom ändringen.

– Det är såklart tråkigt att vi behöver ställa januariturnén men efter att ha rådgjort med vårt egna medicinska team, SvFF:s medicinska kommitté och det finska fotbollförbundet så har vi landat i att ställa in årets läger, säger Stefan Pettersson, landslagschef för herrlandslaget till landslagets hemsida.

Även planerade läger för de yngre landslagen ställs in.

Magnus Forssblad, ordförande för den medicinska kommittén, skriver i ett uttalande:

”Medicinska kommittén avråder under nuvarande omständigheter från att deltaga i landslagssamlingar utanför Sverige pga den ökande smittspridningen och den ökande belastningen på sjukvården både i Sverige och i stora delar av Europa. Smittläget bedöms som synnerligen instabilt och svårt att förutsäga.”

Inte aktuellt med läger i Sverige

Landslaget har varit i kontakt med flera av spelarnas klubbar inför beslutet – och klubbarna har också insett hur läget är i Europa just nu, förklarar landslagschefen Stefan Pettersson.

– De har själva insett att deras läger, som de planerar att åka på, också kan ställas in, men det är ingen klubb som sagt att de inte släpper spelare, säger han till Fotbollskanalen.

Det har inte heller varit aktuellt att hålla lägret på svensk mark, enligt landslagschefen.

Sverige skulle ha mött Finland i en av träningsmatcherna och ett annat landslag i den andra.