Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Landslaget: Lägg 100 miljoner på nytt gräs

Landslagsspelarna blickar framåt efter segern mot Rumärnien.
Pierre BengtssonFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
John GuidettiFoto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Sverige är EM-klara och har inkasserat 100 miljoner kronor till förbundet. Nu vill flera landslagsspelare att pengarna ska läggas på hybridgräs.

Allt för att stärka allsvenskan ännu mer.

– Hybridgräs är en viktig del om allsvenskan ska bli ännu större, säger John Guidetti.

Sverige säkrade EM-biljetten efter seger borta mot Rumänien i fredags. Det betyder att de svenska landslagsspelarna och supportrar kan se fram emot en ny mästerskapsfest i sommar. Samtidigt innebär det klirr i kassan för Svenska fotbollförbundet.

I och med EM-avancemanget inkasserade förbundet 9,25 miljoner euro – vilket innebär 98 miljoner svenska kronor i dagens pengaräkning. Dessutom finns det fler ekonomiska bonusar att inkassera under mästerskapet beroende på Sveriges framgångar i turneringen.

Ordförande välkomnar förslag

Svenska fotbollförbundet har ännu inte bestämt vad pengarna ska gå till och för SportExpressen välkomnade ordförande Karl-Erik Nilsson förslag.

– Vi budgeterar inte för mästerskap men när vi deltar i mästerskap med viss regelbundenhet så kan vi göra tidsbegränsade utvecklingssatsningar. Det finns ingen plan för vad vi ska göra med pengarna exakt framåt. Tidigare har vi satsat på pojk- och flickfotbollens utveckling för att skapa förutsättningar för kommande generationer men även riktade satsningar mot domarutbildningar och anläggningar. Alla idéer kan komma i fråga, säger han.

Förbundskapten Janne Andersson menar att pengarna är viktiga för att fortsätta utveckla svensk fotboll.

– I stora drag ska svensk fotboll jobba vidare som man gör. Vi gör bra saker i samhällsfrågor med ”Alla är olika olika är bra” bland annat. Vi ska fortsätta satsa på utbildning, utbilda våra tränare och spelare. På jämställdhetsfrågor. Jag tycker att vi ska jobba vidare i den linjen som vi gör. Det här är beslut som ligger på andras bord än mitt. Jag har inga revolutionerande idéer, säger han.

Guidetti vill se satsning på hybridgräs

Samtidigt vill flera landslagsspelare att förbundet ska lägga en del av pengarna på att införa hybridgräs på svenska arenor - allt för att stärka allsvenskan på sikt.

– Den dagen jag kommer hem till Sverige så skulle jag uppskatta att spela så lite som möjligt på konstgräs. Jag har inte gjort det sedan jag var 15 år gammal nästan, jag föredrar gräs mycket hellre. VAR är också framtiden, det är riktningen det går åt, självklart är hybridgräs och VAR två bra synpunkter, säger John Guidetti.

Han fortsätter:

– Hybridgräs är en viktig del om allsvenskan ska bli en ännu större och bättre liga. Allsvenskan är fantastisk och jag följer den väldigt noga. Jag har många kompisar som spelar där, det är spännande och kul att kolla på. Hybridgräs hade varit ett stort steg fram för allsvenskan.

Pierre Bengtsson är inne på samma spår.

– Hybridgräs. Jag tror mer på det i framtiden än konstgräs. Jag tycker att allsvenskan borde satsa på det. Men det är väl en kostnadsfråga också, säger han.

Guidetti: ”Klubben bestämmer över mig”

John Guidetti om sin situation i spanska ligan.