Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Landslaget kan anmäla hot efter förlusten mot Polen

Janne Andersson om uttåget i play off mot Polen.
Martin Fredman.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Det svenska landslaget föll tungt mot Polen.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Den svenska VM-drömmen gick i kras.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Martin Olsson.
Foto: AXEL BOBERG / BILDBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter förlusten i play off-matchen till VM har flera svenska landslagsspelare fått ta emot hot i sociala medier.

– Det är det negativa med sociala medier. Folk tror att de kan komma undan med att snacka skit, säger Martin Olsson.

Landslaget själva bekräftar att hoten kommer att tas vidare till polisen i dagarna.

– De är beredda att hjälpa oss för en väg in med anmälan, säger landslagets säkerhetschef Martin Fredman.

I går gick det svenska landslagets VM-drömmar i kras och kvällen slutade i moll.

Under förlustmatchen mot Polen hamnade två av spelarna i uppmärksammade situationer. Dels i form av att Jesper Karlström och Marcus Danielson hamnade i situationer som föranledde de polska målen.

Landslagets säkerhetschef Martin Fredman bekräftar att flera spelare i laget fått motta hårda kommentarer i sociala medier efter förlusten.

– Det finns några som tangerar olaga hot som vi behöver titta närmare på. Men mycket är riktigt dåligt uppträdande på sociala medier, säger Fredman och fortsätter:

– Vi har bra kontakt med spelarna och de har fått tips och råd om hur de själva ska agera. Vi kan ju själva se vilka vi tyvärr tror kommer bli utsatta efteråt på grund av saker som hänt under matchen ibland träffar vi rätt. Ibland träffar vi inte rätt. Men den här gången har vi pratat med några spelare efter matchslutet som har vidtagit åtgärder med sina sociala medier-konton.

Så gör landslaget: ”Finns en vana”

Hur klarar spelarna det?

– Det får spelarna själva svara på, men dessvärre finns det generellt en vana hos spelarna av detta från deras klubblagsfotboll. Det här sticker inte ut. Det är deras vardag, säger han.

Landslaget dokumenterade tidigt efter matchens slut material som ska ha varit över gränsen. Polisen har dessutom kontaktats för en eventuell anmälan vissa av kommentarerna, som bland annat riktats mot Jesper Karlström.

– Vi har ett 50-tal skärmdumpar som vi tittar närmare på och fem som sticker ut utöver de trista kommentarerna och dåligt språkbruk. Vi får titta närmare på det och bestämma i morgon eller på fredag om vi väljer att gå vidare. Jag har pratat med med polismyndigheten i dag och de är beredda att hjälpa oss för en väg in med anmälan, säger Fredman

Landslagsförsvararen Martin Olsson, som missade tisdagens match, säger att straffsituationen i sig är ”sådant som händer”.

”Lätt att sitta och snacka skit”

Han är dessutom ledsen över hatet som just Jesper Karlström fått ta emot.

– Det är inte som att han menar det. Att han får hat och sånt, det är tyvärr så det är i många sporter. Det är det negativa med sociala medier. Folk tror att de kan komma undan med att snacka skit, säger Olsson och fortsätter:

– Men det är Jesper som spelar på den planen, det är han som spelar på den nivån. Det är lätt att sitta och snacka när man inte är på den nivån. Det är synd men det gäller att vara stark mentalt och sen gå vidare. Det finns mycket kvar att spela för. Det blir inte VM nu men det kommer viktiga matcher.

Tidigare har bland annat Jimmy Durmaz, Marcus Berg och just Marcus Danielson utsatts för hot, hat och andra kommentarer i samband med landslagsspel. Men den här gången kommer inga ”akuta åtgärder” att vidtas, förklarar Fredman.

– Ingen av hoten eller det som kan antas vara hot föranleder akuta åtgärder, det vill säga som vi gjorde i somras när vi parkerade bevakning utanför Marcus Bergs hus. Det finns inget sådant som är akut och därför har vi tid att titta på det och göra rätt beslut, säger Fredman.

TV: Zlatan stänger inte dörren till landslaget

Zlatan Ibrahimovic efter förlusten i play off-finalen.
Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Få 100 kr i bonus – bli kund och spela på sport!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset