Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöstrand: ”Klart att ekonomin är viktig”

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Coronapandemi och minkkaos i Danmark. 

Samtidigt ska Sverige möta grannlandet i en träningslandskamp på onsdag – utan Janne Andersson som sitter i karantän. 

– Det finns krasst ekonomiska aspekter och en fotbollsindustri som påverkar väldigt många, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare SvFF. 

Grannlandet bestämde sig förra veckan för att avliva alla landets minkar. Skälet är att covid-19 från smittade minkar kan mutera när viruset sprids till människor. Detta riskerar göra ett kommande vaccin meningslöst. 

Svenska damlandslaget i handboll skulle i december spelat EM i danska Frederikshavn, men orten kan på grund av oro för en eventuell minksmitta inte längre stå värd för mästerskapet – och matcherna flyttas till Herning.

Svenska herrlandslaget i fotboll ska på onsdag möta Danmark i Köpenhamn i en träningslandskamp. En match som förbundskapten Janne Andersson kommer att missa efter att en familjmedlem testats positivt för covid-19. 58-åringen sitter i karantän. 

”Just nu inget bekymmer”

Landslagets läkare Anders Valentin höll under måndagen under en digital pressträff för att förklara den komplicerade situationen och Janne Anderssons frånvaro. 

– Jag går in på något symptom i familjen, men just nu är det inget bekymmer, vi får se vad som händer. Vi följer protokollet. Det ser i stort sett likadant ut. Med tanke på att det ökar överallt tycker jag vi har skött det väldigt bra. Det är tur och otur inblandat, säger Anders Valentin. 

Hur ser rutinerna ut när ni rör er mellan länderna?

- Det blir fyra tester. En till exempel nu när vi samlas, en i kväll och sedan ytterligare två tester.

Finns det någon gräns, om ni skulle få in smittade i truppen, innan matchen ställs in?

- Det finns en gräns om det är ett visst antal som är borta. Då kan man ställa in matchen, men jag har inte järnkoll på hur många det är, säger Valentin. 

”Ekonomin är viktig”

SportExpressen har under måndagskvällen varit i kontakt med Håkan Sjöstrand, generalsekreterare SvFF: 

– Elitfotbollen är just nu kanske den säkraste miljön en individ kan befinna sig i. Vi har omfattande protokoll och tester som genomförs kontinuerligt. 

Men är det viktigt att spela en träningslandskamp just nu? 

– Med största respekten för den situation som råder så är det bra om vi kan spela fotboll, om det går att göra det på ett säkert och ansvarsfullt sätt. I våras ställde vi in all landslagsfotboll från mars till juni för att kunna avsluta ligorna och nu vill vi avsluta Nations League. 

Hade det varit en ekonomisk smäll om Danmark-matchen ställdes in? 

– När du ser hela fotbollens värdekedja är det klart att ekonomin är viktig. Vi som alla andra är beroende av intäkter för att kunna bedriva en verksamhet på den nivån vi gör.