Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Är yogalärare – på Mallorca

Under fotbolls-EM passar SportExpressen på att minnas tidigare blågula landslagshjältar.

Vad gör Hanna Ljungberg, Caroline Jönsson och Josefine Öqvist i dag?

Här får du veta hur det gick sen för fler välkända landslagsspelare. 

Hanna Marklund, 39

Hanna Marklund under en sändning 2013.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Hanna Marklund avslutade sin aktiva karriär 2010, då med både ett VM-silver från 2003 och ett EM-silver från 2001 i meritlistan. Säsongen 2005 belönades hon också med Diamantbollen, som Sverige bästa fotbollsspelare. 

Efter karriären har hon jobbat en hel del med ledarskapsfrågor på ett företag i Sunnanå. Men hon har framför allt agerat fotbollsexpert på TV4 i samband med flera stora matcher och mästerskap. Marklund är med andra ord kvar inom fotbollens värld, om än i en annan roll. 

Victoria Sandell Svensson, 40

Sandell Svensson på läktaren under Champions League-finalen mellan Lyon och Frankfurt 2012.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN / © BILDBYRÅN

En av Sveriges bästa målskyttar i landslaget genom tiderna, som dessutom har flera mästerskapsmedaljer och SM-guld i bagaget. 

2008 gifte sig Victoria Svensson med Camilla Sandell i en vigsel där Mona Sahlin agerade vigselförrättare. Året senare bestämde Victoria sig för att skaffa barn och la därför skorna på hyllan. 

Nu lever hon ett riktigt Svensson-liv med sammanlagt två barn. 

De senaste åren har hon haft flera uppdrag, bland annat som ambassadör för dam-EM 2013, som sportchef i Djurgården, sportchef i Elitfotboll Dam och ambassadör för Lilla Barnets fond. 

Hanna Ljungberg, 38

Hanna Ljungberg lade ner sin karriär som 30-åring. Foto: LENNART MÅNSSON / © BILDBYRÅN

Hon öste in mål på löpande band, både i landslaget och i klubblaget, under sin aktiva karriär. På grund av skador tvingades hon dock avsluta den i förtid, endast 30 år gammal. Sedan började hon arbeta med andras skador, i form av fysioterapeut i Umeå. 

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av hur kroppen fungerar, berättade hon för Expressen inför VM 2015. 

Hanna Ljungberg har även gjort två kortare sejourer som assisterande tränare i Umeå IK. 

Malin Moström, 41

Malin Moström gjorde 113 landksamper för Sverige. Foto: DANIEL NILSSON / © BILDBYRÅN

Från att ha satsat allt på fotbollen, till att släppa den helt. 

Moström har efter karriären inte haft mycket mer med fotbollen att göra. Hon gjorde visserligen en kortare comeback 2007 för att hjälpa ett skadedrabbat Umeå, men annars är hon inte mer engagerad i fotbollen än att hon försöker se lite matcher på tv. 

Istället jobbar hon med ekonomisk förvaltning. 

– Jag är ekonom i grunden, berättade hon i en intervju med Västerbotts-Kuriren.  

Jane Törnqvist, 42

Efter karriären har Jane Törnqvist varit fystränare i Kopparbergs Göteborg.Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Efter många år i toppen av svensk fotboll valde Jane Törnqvist att säga tack och adjö under säsongen 2012, då 37 år gammal.

I dag jobbar Jane Törnqvist som assisterande tränare samt fystränare i det damallsvenska laget Kopparbergs Göteborg, där Stefan Rehn har huvudansvaret för tillfället. Det var också det lag som hon representerade under sina sista aktiva år i karriären. 

Therese Sjögran, 40

Efter en lång och framgångsrik karriär är Therese Sjögran i dag sportchef i FC Rosengård. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Therese Sjögran är den mesta svenska landslagsspelaren genom tiderna och hade även många framgångsrika år i FC Rosengård, där det blev flera SM-guld. 

Therese Sjögran brinner för fotbollen och kunde inte lämna den för ett ”normalt” arbetsliv när hon avslutade sin spelarkarriär. Istället blev hon sportchef för sin gamla klubb, FC Rosengård. 

– Jag är tacksam för att jag fick den möjligheten, nu är jag fortfarande nära sporten, sa hon i en intervju med ETC Malmö. 

Frida Östberg, 39

I dag jobbar Frida Östberg som hälsoinspiratör. Foto: BJÖRN TILLY / © BILDBYRÅN

Liksom många av sina tidigare landslagskollegor är hon fortfarande kvar inom fotbollens värld, i alla fall till viss del. 

Hon har nämligen hoppat in lite då och då som fotbollsexpert hos SVT i samband med framför allt Damallsvenskan. 

Annars är hon utbildad beteendevetare och jobbar som hälsoinspiratör. Hon har bland annat hållit en hel del föreläsningar om vikten av att undvika droger. 

Tina Lovesan, 40

Tina Lovesan bor i dag på Mallorca och driver ett hälsoföretag.Foto: OLLE SPORRONG

Tina Lovesan, tidigare Nordlund, har sadlat om helt och hållet efter det att hon la fotbollskorna på hyllan. Nu har hon gift sig, fått barn, och flyttat med familjen till Mallorca där hon driver ett företag som anordnar hälsoresor. Hon agerar även yogainstruktör vid en hel del tillfällen. 

– Jag lever min dröm, jag har aldrig mått så här bra, berättade hon i en intervju med Sundsvalls Tidning. 

Kristin Bengtsson, 47

Kristin Bengtsson hoppar fortfarande in och spelar på lägre nivå.Foto: ANDREAS HILLERGREN / © BILDBYRÅN

Kristin Bengtsson fortsatte med sin aktiva spelarkarriär ända upp i 40-årsåldern, och än i dag gör hon en del inhopp på lägre nivå. 

”Kicki” Bengtsson är också en del av Hammarbys damfotbollsledning, där hon bland annat är med i ledarstaben sedan 2012. 

Caroline Jönsson, 39

Den tidigare målvakten Caroline Jönsson arbetar i dag som psykolog. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/FOTO2PRESS IMAGO SPORTFOTODIENST

Under sin karriär var hon en av världens bästa fotbollsmålvakter som hade stora framgångar. Hon var med i startelvan i VM 2003, där Sveriges säkrade det historiska silvret. 

Nu jobbar hon som psykolog. Hon åker också runt och håller i en del föreläsningar. Utöver det har hon även varit ganska engagerad i fotbollsvärlden med framför allt flera styrelseuppdrag de senaste åren. 

Josefine Öqvist, 33

Josefine Öqvist under Sveriges match mot Danmark 2013.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Många överraskades när Josefine Öqvist 2014 meddelade att hon avslutar sin karriär som elitfotbollsspelare. Först kom beskedet att hon slutade i landslaget, och sedan att karriären var över helt och hållet. Anledningen var att hon ville tillbringa mer tid med familjen. 

I dag är hon utbildad makeup-artist och bor tillsammans med sin familj ute på landet. Öqvist har helt enkelt ett helt nytt liv, där fotbollen inte längre står i centrum.