Foto: Johanna LundbergFoto: Johanna Lundberg
 Foto: Johanna Lundberg
Foto: Joel MarklundFoto: Joel Marklund
 Foto: Joel Marklund
Foto: Christer Thorell / All Over PreFoto: Christer Thorell / All Over Pre
 Foto: Christer Thorell / All Over Pre

Kujovic: "Då gömde jag pengarna hemma"

Publicerad

ABU DHABI. Emir Kujovic upplevde det bästa året i fotbollslivet förra säsongen.

Nu berättar den allsvenske skyttekungen om anbuden från utlandet, tiden i Turkiet då han gömde en del av lönen hemma i lägenheten - och succésäsongen 2015.

Han beskriver också hur det är att vara praktiserande muslim och fotbollsproffs samt ger sin syn på EM-slutspelet i Frankrike

- Mitt mål nu är att hitta en klubb i en toppliga. Då tror jag att jag har störst chans att starta i EM, säger han.

Emir Kujovics 2015 är svårslaget.

Allsvensk skytteligavinnare, SM-guld, A-landslagsdebut och EM-avancemang.

När vi nu är i början av 2016 befinner sig 27-åringen på Blågults vinterturnén i Abu Dhabi.

SPORT-Expressen slog sig ner på hotell Crown Plaza på Yas Island för att snacka framtid och det som varit.

- En fantastisk säsong där vi vann SM-guld och jag vann skytteligan. Men ska jag välja ut två speciella ögonblick är det jag såg min pappa på läktaren efter att vi säkrat SM-guldet och före det när slutsignalen ljöd.

- En känsla jag aldrig kommer att glömma. Man kan inte fatta den utan måste uppleva det, säger han.

"Jag var frustrerad"

Kujovic kommer annars från annorlunda karriär. Han lämnade Halmstad BK för turkiska Kayserispor efter säsongen 2011. Detta efter att Halmstad tackat nej till ett bud från Celtic.

- Jag fick ett riktigt bra erbjudande från Turkiet och skrev på för klubben på sommaren och lämnade som bosman. Det var en väldigt lärorik tid och det gick bra i Kayserispor när jag var frisk.

- Men jag var frustrerad i slutet att jag inte fick spela. Jag kom dit som backup för Marcelo Zalayeta. Sedan spelade jag åt mig en startplats till slut. Andra året gjorde jag tio mål och tänkte att jag skulle vara en startspelare men då värvade klubben en brasse.

- Då gick jag på lån till en mindre klubb, Elazigspor. Där blev jag skadad efter två matcher och sedan fick jag ingen lön. Tålamodet i Turkiet är inte det bästa.

"En stor, stor låda med pengar"

Man hör många historier om löneubetalningarna i Turkiet. Berätta hur du upplevde det?

- Det är nästan alltid sena löneutbetalningar i Turkiet, så var det i båda klubbarna jag var i. Men segerbonusarna är de aldrig sena med. De kommer alltid två dagar efter matchen.

- Det är en riktigt skön känsla när man får segerpremierna.

Berätta?

- När man kommer till träningsanläggningen känner man att det ligger en positiv känsla i luften. Alla vet att de ska få pengar. Det kallas Prem i Turkiet. De som jobbar på träningsanläggningen vet att spelarna sticker till de som jobbar där en del pengar så de är nästan alltid överdrivet glada och fjäskar nästan alltid.

- Du får allting i cash.

- Sedan får du gå in och sätta dig i ett rum mitt emot sportchefen ekonomichefen och lagkaptenen. De har en stor låda med kuvert med sedlar i. Sedan tar de fram en lista, ger dig ett kuvert och bockar av dit namn.

- Direkt när man hade fått pengarna satte man sig i ett hörn och räknade så att allt stämde. Det kunde ta väldigt lång tid för det handlade om väldigt mycket pengar. Framför allt i den mindre klubben jag var i. Där motiverade man spelarna med segerbonusar.

Drömmer om Tyskland

Vad gör man sedan med kontanterna?

- För min del gick en del in på kontot. Man levde på segerbonusarna och tog inte av de andra pengarna. Sedan ibland blev det en massa kontanter. Då gömde jag en del hemma. Inte så att jag hade ett kassaskåp eller så men det var rätt okej.

Och nu ska du utomlands igen?

- Ja, jag hoppas det. Det finns en del intresse. Från Frankrike, Italien och Tyskland och det känns bra.

- Sedan finns det intresse från Kina och arabländerna. Men jag tänker i banorna att jag vill spela i Europa. Helst i en så bra liga som möjligt.

- Jag vill spela EM och det vet Erik om. Nu kan det hända att det blir Kina ändå men då är chansen att du kommer med till EM väldigt liten. Det är ligor som inte värderas på samma sätt.

Vad har du får drömklubb?

- Jag vill helst spela i Tyskland. Det har varit min dröm sedan jag var liten. Bra betalt, bra fotboll och fullt på läktaren. Sedan är de väldigt proffsiga i Tyskland.

- Ordning och reda.

Ber fem gånger om dagen

Vad betyder religionen för dig?

- Den kom in i mitt liv för tre-fyra år sedan. Jag är praktiserande muslim och det var min äldre bror Ajsel och min pappa som gjorde så jag blev det.

- Jag har alltid trott på Gud och sett mig själv som muslim. Men det är en skillnad på att vara muslim och att vara praktiserande muslim.

- I islam finns det grejer du måste följa och en är bönen. Jag bad inte tidigare men det gör jag nu. Fem gånger om dagen. Sedan har jag tagit reda på mer vad det innebär att vara muslim. För att jag själv är nyfiken.

Att du blev praktiserande muslim har det förändrat dig som människa?

- Min omgivning säger att jag blivit en bättre människa. En mer harmonisk person. Förr var jag mer utflippad. Nu är jag mer lugn. Det har nog också att göra med att jag gifte mig för några år sedan.

Det var din bror Ajsel Kujovic som fick dig att bli praktiserande muslim?

- Min bror och min far började före mig. Sedan var de på mig hela tiden om att jag skulle bli det också. Men då kändes som de låg på lite för mycket och det blev motsatt effekt för min del.

- När jag sedan fick vara i fred och tänka själv kom jag till en punkt där jag började tänka på vad som händer när man dör, finns det en Gud och då växte det fram i mig själv.

- Då kände jag samma sak som de gjorde.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag