Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken mot förslaget: ”Blir som i hockeyn”

Magdalena Eriksson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Hanna Glas.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Peter Gerhardsson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Fotbolls-VM vartannat år, det utreds just nu av Fifa.

Men förslaget går inte hem oss det svenska damlandslaget. 

– Skulle man köra vartannat år skulle det bli lite som i hockeyn, VM får inte samma betydelse längre, säger Hanna Glas. 

Tidigare i år föreslog Saudiarabiens fotbollsförbund att VM för herrar och damer ska spelas vartannat år, i stället för som nu vart fjärde. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa beslutade sedan, efter en omröstning under kongressen i maj, att starta en utredning gällande förslaget. 

Arsène Wenger, Fifas chef för fotbollens globala utveckling, är för förslaget och menar att målet är att minska mängden landslagsuppehåll, samtidigt som man ökar antalet stora mästerskap.

Hos det svenska damlandslaget, som tog brons i VM 2019, och just nu har inlett kvalet till VM 2023, är flera spelare kritiska till förslaget om VM vartannat år.

– Spontant är jag emot den idén. Jag kanske är konservativ men jag tycker att det är speciellt med VM som det är nu. Det finns ett extra sug i att det ligger vart fjärde år, säger Chelseas Magdalena Eriksson och fortsätter: 

– Det är klart att man får anpassa sig om det skulle bli annorlunda i framtiden. Men jag ser helst att det inte blir så utan att man behåller det exklusiva med VM. Det är verkligen unikt att spela ett VM som det är nu och det vill jag behålla.

”Blir som hockeyn”

Även Hanna Glas, till vardags i Bayern München, är skeptisk till förslaget. 

– Jag tycker att det är bra som det är nu. Om man kör vartannat år skulle det bli lite som hockeyn, VM får inte samma innebörd och lika stor betydelse. Det är min personliga åsikt. Men jag tycker inte om förslaget alls, säger Glas.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson säger att han inte är så insatt i förslaget.

– Vi lånar in spelarna från klubblagen, och det handlar ju någonstans om en helhetsbild, hur man belastar spelarna. Det är viktigt att ta hänsyn till i de här sammanhangen, säger Gerhardsson. 

Ur sitt eget perspektiv har han dock inget emot VM vartannat år.

– Rent egoistiskt skulle det vara kul med fler matcher, men det är ju inte jag som spelar. Och jag vet inte riktigt hur ett sådant upplägg skulle se ut, vi har redan EM, VM och OS som det är nu.

Fifa jobbar vidare med förslaget

Tidigare i veckan meddelade Fifa att man jobbar vidare med frågan om VM vartannat år. Efter en diskussion mellan de olika världsdelarnas förbund i början av månaden bjuder Fifa nu in de nationella förbunden till en diskussion i frågan den 30 september.

”Det är en av flera möjligheter de kommande månaderna att få en konstruktiv och öppen debatt på en global och regional nivå. Det finns en bred uppslutning inom fotbollen att den internationella spelkalendern borde reformeras och förbättras”, skriver Fifa i ett uttalande.

Europas och Sydamerikas fotbollsförbund är emot förslaget om VM vartannat år, liksom de europeiska klubbarnas organisationer.