Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet: ”Vill tjäna pengar på mig”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: Rex Shutterstock / Copyright (c) 2018 Shutterstock

John Guidetti, 27, medger att han är låst i en tuff situation i Alavés.

Trots utebliven speltid vill klubben inte sälja honom i första taget.

– De vill tjäna mer pengar på mig än vad de köpte mig för. De tänker inte sälja annars, säger han. 

Petad ur matchtruppen och på läktaren mot Rumänien.

Fyra inhopp och en startad match under hösten i Alavés.

Och inte ett spelmål i klubblaget sedan april.

John Guidetti, 27, medger att hans situation är tuff – men han var inte överraskad när han petades ur landslagets matchtrupp mot Rumänien.

– Jag var inte så chockad. Jag visste att vi hade fem anfallare och att alla inte kommer att spela. Sett till min situation och hur mycket jag har spelat i klubblaget så visste jag att det kunde hända, säger Guidetti.

Vad gäller speltiden i klubblaget:

– Jag har gått från att aldrig vara med i truppen till att hoppa in. Det har blivit bättre. Rom byggdes inte på en dag. Men det är inte en jättebra situation, så klart, säger Guidetti.

Guidettis dilemma: ”Är inte vi som bestämmer”

27-åringen köptes loss av Alavés sommaren 2018 för omkring 50 miljoner, enligt spanska uppgifter. Problemet för Guidetti nu är att klubben inte vill sälja honom för mindre än de köpte honom för.

– Jag har pratat med klubben sedan jag kom dit. De vill tjäna mer pengar på mig än vad de köpte mig för. De tänker inte sälja annars. Jag är klubbens största värvning genom tiderna och de vill inte sälja mig för mindre, säger han.

Guidetti utvecklar dilemmat kring hans situation:

– Man vill alltid spela fotboll. Men många tror alltid att vi (spelarna) alltid bestämmer helt själva – det är inte så det funkar riktigt. Människor måste förstå att det inte är vi som bestämmer själva. Jag kan inte bara säga att jag vill göra si och så. Jag är ägd av en klubb och de betalar min lön och de bestämmer vad jag ska göra. Precis som vilket arbete som helst. Man måste vara lojal mot det kontrakt man skrivit på även om man tycker att det är dåliga beslut, säger han.

Har du pratat med med tränaren?

– Vi pratar. Det är inga problem. Och killarna gör det bra.

Utesluter allsvenskan: ”Känner mig inte redo”

Trots den uteblivna speltiden utesluter Guidetti en flytt till allsvenskan i januarifönstret.

– Allsvenskan kommer jag inte att gå till. Svar nej, säger han.

Varför inte det?

– Jag känner mig inte redo för att vända hem nu. Jag tycker att Sverige är en fantastisk liga. Jag vill spela någon gång i Sverige – men just nu spelar jag i världens bästa liga. allsvenskan är väl den 26:e bästa ligan i Europa? Det är inte den näst bästa ligan i världen. Det finns många ligor däremellan. Jag vill spela på så hög nivå som möjligt.

Hur ser du på möjligheterna att lånas ut i januari?

– Jag vill spela fotboll. Sen får vi se vad som händer. Jag har folk som jobbar åt mig med det. De får göra sitt jobb och så får jag göra mitt jobb.

En sista match i EM-kvalet återstår nu – mot Färöarna på måndag. Janne Andersson har aviserat förändringar i startelvan men Guidetti vågar inte hoppas på för mycket.

– Man behöver inte vara hjärnfysiker för att förstå att jag inte kommer spela från start. Men jag hoppas få spela litegrann, säger han.