Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kräver två miljoner som kompensation

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

ABU DHABI. Här är Svenska fotbollförbundets krav efter den inställda matchen mot Danmark. 

Svff kräver två miljoner kronor efter att det danska landslaget inte dykt upp för att möta Blågult i VM-kvalmatchen i höstas. 

- Vi utgår så klart från att vi blir kompenserade, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand. 

Det var en konflikt mellan det danska damlandslaget och inhemska fotbollsförbundet DBU som ledde till en spelarstrejk. Och inför VM-kvalmatchen mot Sverige i Götborg hade parterna fortfarande inte kommit överens. Det ledde till att matchen fick ställas in.  

I slutet av november meddelade sedan Uefa att Danmark skulle bestraffas för den uteblivna matchen. Förbundet fick böter på cirka 200 000 kronor och Danmark förlorade den aldrig spelade matchen med 0-3. Däremot kunde danskarna spela vidare i VM-kvalet. Men om de uteblir från en match igenom inom fyra år blir de uteslutna. 

Svff överklagade beslutet

När straffet blev officiellt i slutet av november överklagade det Svenska fotbollförbundet straffet till Uefa Appeals Body.

Svff menade att straffet var för lågt och att uteslutning ur VM-kvalet är det enda rätta beslutet. 

Beslut från Uefa Appeals Body väntas komma i månadsskiftet. 

Nu har det svenska fotbollförbundet också skickat ett krav till Uefa. Det handlar om ett krav på två miljoner kronor som förbundet anser sig ha förlorat. 

- Det vi har gjort nu är att vi sammanställt vilka kostnader vi har haft inför den här landskampen och som har drabbat oss. Det handlar om biljetter, annonsering inför matchen, mat, logi, logistik och en mängd olika saker runtomkring matchen. 

- När vi sammanställt dem nu handlar det om ungefär två miljoner kronor. Det i sig har inget att göra med vilka disciplinära åtgärder det blir. 

Sjöstrand vill se hårdare straff

Sjöstrand menar att han utgår från att förbundet blir kompenserade

- Det här handlar om en administrativ fråga för Uefa att hantera. Vi utgår så klart att vi blir kompenserade och sedan hur Uefa löser det, vet jag inte. Om de har någon fond att ta av eller om de ställer ett krav på Danmark att betala, det får Uefa hantera. 

- Vi anser att vi inte ska bli drabbade ekonomiskt av något sånt här. Samtidigt ser vi ingen riktigt logik i beslutet de fattat tidigare också. Vi ska naturligtvis inte ta de här kostnaderna. 

Generalsekreteraren har också skickat ytterligare en skrivelse till Uefa. 

 - Den handlar att om inte Uefa kommer till någon annan disciplinär åtgärd måste regelverket ses över. Vi måste säkerställa ett regelverk som säger att om du inte kommer till en match så ska det få konsekvenser. Där kan man se över regelverket totalt sett. 

- För mig handlar det om att det måste finnas tydliga konsekvenser och sanktioner i regelverket, vilket saknas i dag. 

- Kommer du inte till matchen blir du utesluten, sedan kan det kanske finnas en förklaring till varför man inte kommer och då kanske man kan slippa uteslutning om man har en bra förklaring eller det finns en bra orsak.

 - Vi pratar ju VM-kval eller EM-kval. Det är på högsta nivån i världens största sport. 

Vad har du fått för reaktioner över att ni överklagat?

- Jag har varit helt transparent med danskarna och hur vi ser på situationen. Jag respekterar deras sätt att se på det, att de inte vill bli uteslutna. Nu när vi överklagat har de framfört att de vill att matcherna ska avgöras på planen, men det var ju danskarna som inte kom? Det är ju vi som vill att matcherna ska avgöras på planen. 

- Där måste vi säkerställa att matcherna avgöras på planen. Vi har inget emot Danmark och ville spela matchen. Men det här handlar inte bara om Danmark utan frågan är större än så. 

Kan överklaga på nytt 

Sjöstrand utvecklar också resonemanget kring varför han vill se ett hårdare straff. 

- Danmark förlorade ju matchen med 3-0 mot oss. Säg att vi hade gjort samma sak inför Hollandsmatchen vi hade med herrarna.  Där vi kunde förlora med 6-0 och ändå gå vidare. 

- Då hade vi ju inte behövt spela den matchen, tagit en 3-0 förlust och sedan varit klara för Play off. Så kan vi ju inte ha det. 

Om inte Danmark utesluts från kommande VM-kvalmatcher kan Svff överklaga till Cas, som är idrottens skiljedomstol. 

- Låt oss först se vad Uefa väljer att besluta innan vi tar ett nytt beslut, säger Sjöstrand angående en eventuell ny överklagan. 

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Få 100 kr i bonus – bli kund och spela på sport!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset