Foto: Bobbo LauhageFoto: Bobbo Lauhage
 Foto: Bobbo Lauhage
Foto: Imago SportfotodienstFoto: Imago Sportfotodienst
 Foto: Imago Sportfotodienst

Kosovare Asllani: "Jag är klar med PSG"

Publicerad

Kosovare Asllani lämnar Frankrike för gott – och kan tänka sig att flytta till England.

För SportExpressen berättar den tidigare PSG-spelaren för första gången om skälen till varför hon bestämde sig för att bryta med den franska storklubben:

– Jag kände att jag stod stilla och inte fick ut min fulla potential. Jag är klar där.

Dessutom skulle 26-åringen vara förvånad om hon är med i nästa landslagstrupp:

– Det är viktigare för mig att hitta ett klubblag där jag kan utvecklas.

I måndags kom beskedet som varit på gång ett tag: Kosovare Asllani bryter kontraktet med Paris Saint–Germain.

”Kosse” bekräftade också på Instagram: ”Det är dags för mig att gå vidare”.

SportExpressen har i flera dagar sökt Asllani, och i eftermiddag bestämde hon sig att prata om varför hon lämnar PSG mitt under säsongen – en klubb hon tillhört i tre och ett halvt år.

– Jag har under ganska lång tid, i alla fall det senaste året, pushat för att jag ville ha en förändring. Men klubben ville att jag skulle vara kvar säsongen ut. Samtidigt känner jag att det är rätt tid för mig att lämna nu för min utvecklings skull. Jag har inte fått ut max i PSG, säger Asllani till SportExpressen.

– Jag behöver något nytt helt enkelt.

Ingen schism bakom

Asllani menar att det inte är någon schism med PSG:s klubbledning som ligger bakom – och att hon fått all den speltid, i alla fall till på slutet, som hon velat.

– Jag har spelat väldigt mycket, utom den senaste månaden. Det har varit lärorika år, men även när jag spelat har jag känt av att jag vill vidare. Jag kom till ett läge, då jag det viktigaste var att ta reda på vad som är bäst för mig.

– Det har fungerat jättebra i laget, men samtidigt har jag stått stilla och stampat på samma ställe. Jag har inte fått ut maximalt. Detta är väl genomtänkt beslut. Jag är klar med Frankrike.

Asllani har tidigare hävdat att hon inte ser någon svensk klubb som nästa adress. Hon vill fortsätta utomlands, och rykten har gjort gällande att England är det land som ligger närmast till hands.

När tror du att du har bestämt dig?

– Vi får se. Jag vill inte stressa fram något. Det ska kännas helt rätt. Jag ska inte gå till en annan klubb bara för att byta. Jag vill till en klubb som har lika höga ambitioner som jag. Det finns intresse.

Om Asllani nu stänger dörren till Sverige och Frankrike, återstår för en spelare med hennes vilja och kvaliteter England, Tyskland och USA.

Är det något land som ligger närmare till hands än de andra?

– Det skulle jag absolut säga, men det sköter min agent (Arash Bayat) om.

Asllani har spelat med Hedvig Lindahl både i Linköping och i Kristianstad.

Nu är landslagsmålvakten i Chelsea.

– England har en väldigt intressant liga som verkligen är på gång. Men just nu är allt så nytt och det är bara några dagar sedan jag bestämde mig för att lämna PSG, menar Asllani.

Truppen mot Skottland

På fredag presenterar Pia Sundhage den trupp som ska möta Skottland i Göteborg 26 januari. Matchen är genrepet inför OS-kvalet i början av mars.

Asllani tackade under hösten nej till trupperna mot Moldavien och Polen på grund av familjeskäl, men var med mot Danmark utan att få spela.

Den svenska förbundskaptenen har varit tydlig med att hon bara plockar ut spelare som får speltid i sina klubblag.

Och eftersom Asllani just nu står utan klubb skulle detta alltså diskvalificera henne från landslaget.

Tror du att du är med i truppen mot Skottland?

– Jag måste i nuläget se vad som är bäst för mig och vad jag vill, och då hamnar landslaget lite i kläm. Men just nu får det vara så. Jag får ta risken helt enkelt att jag inte är med i landslaget. Klubbfotbollen är viktigast, eftersom det är den miljö man är i mest.

– Du behöver inte bli förvånad om jag inte är med på nästa landslagsläger.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag