Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Klarar av vad som helst efter det här”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Äventyret i Kina blev inte vad Marcus Danielson hade hoppats på. 

Nu berättar mittbacken om den tuffa tiden. 

– Det jag tar med mig från det här året är att jag kommer klara att gå igenom vad som helst, säger Danielson. 

Marcus Danielsons karriär har pekat spikrakt uppåt. Han tog SM-guld med Djurgården 2019 och i februari 2020 lämnade han Stockholmsklubben för spel i kinesiska Dalian Pro.

Men sedan kom coronapandemin och all idrott pausades runtom i världen. 

Kinesiska ligan pausades och Danielson fick inte resa in i landet på åtta veckor, tillsammans med Sam Larsson och meriterade tränaren Rafael Benitez. I åtta veckor satt de fast i Hongkong 

”Bara blivit fotboll”

Nu är 31-åringen tillbaka i Sverige. Förbundskapten Janne Andersson har tagit ut honom inför de kommande tre matcherna. Första väntar träningslandskamp mot Danmark nu på onsdag, sedan är det Kroatien och Frankrike i Nations League. 

Danielson fick under den digitala pressträffen frågor om tiden i Kina, och han var ärlig. 

– Det har varit ett speciellt år. Jag fick först problem att komma in i landet och sen har säsongen sett annorlunda ut. Vi spenderar väldigt många dagar i en bubbla och spelar väldigt många matcher. Det har varit ett tufft men lärorikt år, säger mittbacken och fortsätter: 

– Det som har varit tuffast är att inte kunna röra sig fritt och göra saker utanför fotbollen. För mig har det bara blivit fotboll under hela året sen ligan startade. Det är friheten man saknar. Men Kina har gjort bra för det har inte varit några några fall av smittade spelare. 

”Blir kanske bättre”

Men Marcus Danielson ångrar inte flytten, trots de tuffa månaderna som har varit. 

– Det blev kanske inte som man hade tänkt sig, men det har varit en speciell situation i hela världen så det är bara att försöka acceptera situationen. 

 – Det jag kommer ta mig från det här året är att jag tror att jag kommer klara av vad som helst efter det jag har fått gå igenom i år. Nästa år blir det kanske bättre och förhoppningen är att det blir spel utan bubbla. Jag åker tillbaka till Kina i januari för att förbereda mig för nästa säsong.